Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СЛАДОЛЕДЪТ НЕ Е „ВИНОВЕН“ ЗА АНГИНИТЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО

02.06.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1622641014495{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: отговаря д-р Цветелина Григорова, отделението по УНГ на УМБАЛ-Бургас

Да си болен през ваканцията – има ли по-голямо наказание от това за който и да е малчуган? Лятото е щедро на хубаво време и игри, но не е „имунизирано“ срещу болести. А ангините се оказват чест „неканен гост“.

Какво провокира инфекциите на сливиците? Кои деца са по-уязвими? Кои са тънкостите на ефективното им лечение? Кога рецидивиращите ангини налагат отстраняване на сливиците? И какви възможности дава щадящата хирургия? На тези въпроси отговаря д-р Цветелина Григорова. Младата лекарка специализира „Ушно-носно-гърлени болести“ в Отделението по УНГ на УМБАЛ-Бургас.

„Ангината е възпалителен процес, който обхваща тонзиларната тъкан, като основни причинители са вирусите и бактериите“, обяснява д-р Цветелина Григорова. И изрежда характерните симптоми – болки в гърлото, засилващи се при преглъщане, повишена температура, увеличени болезнени лимфни възли по шията.

„Малките деца често са вяли, отпуснати. Не желаят да се хранят. И колкото е по-малко едно дете, толкова тези симптоми са по-изразени“, предупреждава специализантката от УНГ отделението на УМБАЛ Бургас.

Децата с трета сливица са по-уязвими

Младата лекарка не крие, че малчуганите са особено уязвими по отношение на този тип възпаления – особено онези, които посещават ясли и градини. Защо?

„Причината е във все още изграждащия се имунитет. Естествено, децата с хронични възпаления на тонзилите (сливиците) и увеличена трета сливица по-често боледуват от ангини“, отбелязва д-р Григорова.

Ледените изкушения – с мярка

Ако мразовитото време е „рай“ за респираторните инфекции, защо ангините толкова често „вгорчават“ и лятната ваканция на децата? „Вирусни инфекции има и през топлите месеци, но са значително по-малък процент. И поради тази причина ангини има и през лятото, включително – вирусни“, обяснява младата лекарка.

Добрата новина за малчуганите е, че „обичайните заподозрени“ – сладоледът и студените напитки, не са в „забранителния списък“ на УНГ специалистите. „Консумирането им не е свързано с повишена честота на ангините при децата“, споделя д-р Григорова.

Затова и препоръчва на родителите да не ограничават „ледените изкушения“ на мъниците, но – естествено – всички „студени удоволствия“ да са с мярка.

Бързи тестове „хващат“ причинителя

Лесно ли се поставя диагнозата? Само прегледът при личния лекар или УНГ специалист не е достатъчен. „При всяко възпаление на тонзилите е необходимо извършване на кръвни изследвания и тестове, за да се отдиференцира дали ангината е вирусна или бактериална. Което пък е изключително важно за по-нататъшното лечение“, подчертава специализантката от УМБАЛ-Бургас.

Д-р Григорова допълва, че напоследък при диагностиката масово се използват и бързи тестове, които определят какъв е характерът на инфекцията – вирусен или бактериален.

Антибиотикът не е задължителен, витамините са

Диагнозата „ангина“ не означава непременно, че детето трябва да приема антибиотик. „Когато причинителят е някакъв вирус, не е необходимо подобно лечение, тъй като не действа на този тип причинители“, подчертава лекарката от УНГ отделението.

В тези случаи с колегите ú предписват температуропонижаващи лекарства, витамини, както и прием на по-голямо количество течности.

„При някои деца обаче вирусните ангини преминават в бактериални. Типично за тях е наличието на гнойни налепи по тонзилите. В тези случаи антибиотичното лечение е задължително“, признава д-р Григорова.

Забравете содата за хляб!

Родителите на повечето от днешните малчугани на „свой гръб“ са изпитали ефекта от „бабините рецепти“ за лечение на ангина. Безспорно най-популярната сред тях е обтриването на възпалените сливици със сода за хляб. Как УНГ специалистите гледат на тези „процедури“?

„Не е желателно тонзилите да се обтриват с различни калциризиращи вещества, тъй като се сваля защитният им слой и заболяването е с по-дълга продължителност“, предупреждава д-р Григорова.

За облекчаване на мъчителното преглъщане, което е и най-голямото изпитание за децата, има далеч по-ефективни средства. „Обезболяващи лекарства е препоръчително да се дават във вид на спрейове за гърло, както и перорални препарати като парацетамол, ибупрофен и други“, препоръчва младата лекарка.

Бактериалната инфекция се лекува поне 10 дни

Макар ангините да са чест „неканен гост“ по време на детството, тези инфекции в никакъв случай не бива да се подценяват. „Недобре лекуваните бактериални възпаления могат да доведат до хронифициране на процеса.

Затова е и важно антибиотичното лечение при бактериалните ангини да бъде с минимална продължителност 10 дни, при това – в достатъчна дозировка, съгласно килограмите на детето“, категорична е д-р Григорова. Защо? Отговорът е красноречив: „Рецидивиращите ангини са най-честата причина за отстраняване на тонзилите при децата“.

Премахват сливиците и безкръвно

Кога изваждането на сливиците е неизбежно? „Има много строги критерии за отстраняване на тонзилите. Трябва да се спомене, че това е най-честата операция в детска възраст и  поради тази причина има много строг консенсус, в който се определя кога се извършва интервенция“, подчертава младата лекарка.

„Оперативното лечение може да бъде класическо – тонзилите се изваждат с хирургични инструменти. Но напоследък е застъпено и т.нар. безкръвно отстраняване на тонзилите, като се използва определена апаратура – коблатори. Така оперативната интервенция се извършва с изключително малка кръвозагуба“, разкрива възможностите на щадящата хирургия специализантката от УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.

„Основното предимство на този тип лечение е, че болковият синдром следоперативно е значително по-слабо изразен и детето се възстановява много по-бързо“, изтъква д-р Григорова. Разбира се, всеки случай е индивидуален. „Възстановителният период е минимум 10 дни и варира значително в зависимост от използвания метод за операция и от общото състояние на детето“, отбелязва младата лекарка.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross