Проблем, който не трябва да се игнорира

Лейла Бегович

Причините за студените крайници могат да бъдат както генетични, така и да се появят вследствие на наднормено тегло, липса на физическа активност или всекидневни дейности, изискващи продължително стоене или седене. Това е проблем, който не трябва да се игнорира и изисква консултация със специалист по вътрешни болести, който може да назначи изследвания като магнитен резонанс и ултразвук или по-точно цветен доплер.

Лошата циркулация на краката и ръцете, студените стъпала и длани, изтръпването, а понякога дори появата на болки са симптоми, които не трябва да се пренебрегват. Може да си помогнете и сами, като започнете да правите упражнения, да се разхождате редовно, да се храните здравословно и приемате достатъчно количество вода. Всичко това ще подпомогне организма да си набави необходимите му количества кислород, витамини, минерали и други хранителни вещества. Стресът и прекомерният прием на сол също може да станат причина за слаба циркулация.

Упражнения: Ежедневната физическа активност е много важна. Това могат да бъдат 30 минутна вечерна разходка, плуване, тичане, йога, аеробика два пъти седмично или пък лесни упражнения за стъпала, докато гледате телевизия – търкаляне на топка за тенис с боси ходила или каране на велоергометър.

Хидротерапия: Баните с последователно редуваща се топла и студена вода са добре познато средство за стимулиране на циркулацията. Може да обливате само краката или цялото тяло.

Дишане: Въпреки че дишането е естествен и спонтанен процес, често дишаме повърхностно и неправилно, при което притокът на кислород в организма намалява. Постарайте се колкото се може по-често да поемате дълбоко въздух, като след това го издишвате бавно.

Хранене: Намалете приема на кофеин, сол, захар, бяло брашно, преработени меса и чипсове, рафинирано олио и храни, съдържащи консерванти. Яжте повече плодове, зелени и червени зеленчуци и най-вече чесън, който ще намали риска от атеросклероза. Препоръчват се пълнозърнести храни, риба, пилешко месо и ядки, като дневната им доза не трябва да надвишава 50 грама. При облекчаването на проблеми със слабата циркулация и синдрома на студените крака и ръце помагат и различни билки (гинко билоба, глухарче, бял глог, розмарин, джинджифил, канела, тиквени семки, кимион и други), които могат да се приемат под различни форми – като чай, тинктури или хранителни добавки. Важно е да си подсигурим необходимия дневен прием на витамини A, C, D, E, K и тези от B групата, както и минерали като магнезий, цинк и селен.