Подобрява концентрацията и освобождава от стреса

Александър Вучкович

Скуошът е най-разпространеният развлекателен спорт в света. Списание Форбс го провъзгласява за най-здравословно съобразен, а Роджър Федерер, който също е голям негов почитател, се застъпва за включването му в програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Великобритания се приема за родното място на скуоша. В началото на 19-ти век затворниците от компрометирания лондонски затвор „Flit“ прекарвали времето си в удрянето на топка с ракета по затворническата стена. Смята се, че именно те измислили първите правила на играта. След това, британските войници, служещи в колониите в Южна Африка, Индия, Нова Зеландия и Австралия го популяризирали и по тези места.

Скуошът, обаче, може и да не е бил само затворническа и войнишка игра. Съществува теорията, че възниква през 1830 година в Хароу Скуул и че точно там били изградени първите кортове. По това време се ползвали топки от естествен каучук. Смята се, че тамошните възпитаници приспособили ракетите, за да могат да играят скуош в училището. Във всеки случай спортът получава наименованието си заради меката каучукова топка, която може са стиска с ръка (анг. squash – мачкам).

Първите игрища за скуош в Северна Америка са изградени още през 1880 година, в Австралия – през 1913 година, а e имало и на трагично потъналия кораб „Титаник“. Днес над 17 милиона хора в 185 страни практикуват този спорт на 50 000 корта. Любим е на мъже и жени, на аматьори и професионалисти от всички възрастови групи. Слуховете, че е запазена марка за богаташите не са съвсем верни. Повече за интересната история на скуоша може да научите от канадската продукция The History of Squash на сайта You Tube.

Правила на играта
Скуошът може да се играе на открито и на закрито. Предната стена е с дължина 9,75 м и ширина 6,4 м, а височината на тавана на затворения корт е 5,64 м. Ракетите за скуош са комбинация между тези за тенис и бадминтон. Сегашните топки са от каучук с размери между 39,5 и 41,5 милиметра. Те са разделени в четири категории спрямо скоростта, която развиват. Бялата е с „много ниска скорост“, жълтата – „бавна“, червената – „бърза“, а синята – „много висока скорост“. Заради малкия корт топката се връща към играча с много висока скорост, а рекордът е 242 км/ч. Едно от правилата е, че паузата между два удара не трябва да бъде по-дълга от 10 секунди. От него произтича и правилото, че играчът, който умишлено забави играта, получава наказателни точки.

Скуошът се играе от двама играчи или по двойки. Играта започва с начален удар, който трябва се да изпълни в зоната за сервис. Топката се запраща по предната стена като целта е да попадне над горната (кат) линия. Ако десният играч дава сервис, то топката трябва да лети на лявата страна и обратно. По правило трябва да се удари преди да падне на пода или само след първото ѝ тупване. Позволени са и ударите с рикошет. Играчите носят защитни очила и маратонки. Мачът има два или три гейма. Всеки от тях продължава до спечелването на 11 точки. Ако резултатът е 10:10, се играе докато единият от играчите получи две точки преднина.

Най-известните играчи на скуош са Мишел Мартин от Австралия – първата жена играч, спечелила Световното първенство три поредни години и пакистанецът Джаншер Кан, който печели Откритото първенство във Великобритания шест последователни години, а Световния шампионат – осем поредни години.

Добър за здравето
Малките размери на корта го правят подходящ за практикуване навсякъде. Играта натоварва и развива всички мускулни групи и спомага за топенето на калории (около 1000 калории за 45 минутна тренировка). Доста разпространен е сред работните среди като обикновено се практикува в обедната почивка или след работно време. Оттук тръгва и мълвата, че е запазена марка за богаташите. Всъщност, както казват опитните играчи, това е спорт, който позволява „да се отърсите от дневното напрежение“, защото изисква концентрация и бързи реакции.

Федерер за скуоша
Кампанията по включването на скуоша в олимпийските игри не е нещо ново, а неотдавна към нея се присъедини и тенисистът Роджър Федерер, определящ играта като „прекрасен спорт“. „Скуошът има превъзходни професионални играчи, които имат страхотен характер и отличен сервис, подобно на този в тениса. Ще бъда много щастлив, ако скуошът стане олимпийски спорт“, казва Федерер.

Новак Джокович играе със съпругата си
И най-добрият тенисист на света Новак Джокович обича този спорт. Снимките, как играе скуош със съпругата си, обиколиха света. На миналогодишната подготовка в Дубай фоторепортери го снимаха по време на посещението му във фитнес зала, където забелязал как две дами играят скуош и се присъединил към тях с думите: „Не мога да се откъсна от ракетата“. Жените били въодушевени, а той показал майсторски умения с бързите топки.

Децата и скуошът
Специалистите го препоръчват за деца над осем години. Това е един много динамичен спорт, развиващ концентрацията и рефлексите и може да се практикува целогодишно. Освен това е чудесно средство против изкривяване на гръбнака, вследствие седенето на ученическия чин, пред компютъра или телевизора, както и при проблеми с врата и раменете.