Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ски, спа и балканско гурме – добре дошли в Чифлик

Текст: Лора Симеонова
01.02.23
BETTY брой 105

Къде можете цял ден да летите из белите писти, а щом мръкне – да релаксирате в горещия открит басейн, докато снегът кротко се сипе? Не, няма нужда да биете път до Алпите. Подобна 5-звездна „швейцарска приказка“ е възможна и в България – в „сърцето“ на Стара планина, на няма и 200 км от София.

Къде можете цял ден да летите из белите писти, а щом мръкне – да релаксирате в горещия открит басейн, докато снегът кротко се сипе? Не, няма нужда да биете път до Алпите. Подобна 5-звездна „швейцарска приказка“ е възможна и в България – в „сърцето“ на Стара планина, на няма и 200 км от София.

Добре дошли в Чифлик! Тук минералната вода блика с температура от над 50 градуса, а пистите на Беклемето са на една ръка разстояние. Курортът е сгушен в зелената долина на р. Бели Осъм, а Троян – с всичките си прелести, е само на 16 км. Зимата е снежна, лятото – прохладно, а китните хотели и къщи за гости с топли басейни и горещи сауни – буквално на всеки ъгъл. Ако искате да калите тялото си и да прогоните стреса с комбинацията „планина + СПА“, Чифлик определено е вашето място.

Баните облекчават дископатия и дерматити

Гейзерът насред Балкана бликва преди половин век, когато геолозите сондират недрата на Стара планина за руда. Вместо желязо, обаче откриват „жива вода“ – гореща и богата на хидрокарбонатни, сулфатни, калциеви и натриеви йони. Баните в Чифлика облекчават състоянията при редица оплаквания като:

  • Дегенеративни и възпалителни ставни заболявания – артрити, коксартози.
  • Заболявания на периферната нервна система – дископатии, радикулити, плексити, полирадикулоневрити.
  • Ортопедични заболявания – раздвижвания след посттравматични и постоперативни състояния.
  • Кожни заболявания – хронични неспецифични дерматити, атопични дерматити.

Пийте водата при гастрит и камъни в бъбреците

Минералната вода в Чифлик е пивка и по състав се доближава до тази, извираща в Горна баня, Хисар, Банкя и Вършец. Освен за процедури е подходяща и за пиене. В този случай повлиява благотворно множество диагнози:

  • Стомашно-чревни заболявания – хронични гастрити, гастродуоденит, ентероколити, язвена болест.
  • Жлъчно-чернодробни заболявания – жлъчнокаменна болест, хронични холецистити, холангити, холангиохепатити, хронични хепатити, дискинезии на жлъчните пътища.
  • Бъбречно-урологични заболявания – хронични пиелонефрити , хронични цистити, нефролитиаза, уролитиаза.
  • Метаболитни заболявания – подагра, затлъстяване , захарен диабет и др.

Троянска сливова и балканджийски суджук

Не е нужно да имате диагноза обаче, за да си подарите почивка тук. Истината е, че Чифлик е чудесна и бюджетна алтернатива както на скъпите ски курорти (с трите си ски писти и най-добрите трасета за биатлон и ски бягане), така и на луксозни СПА дестинации като Велинград и Хисаря. Освен комбинацията от планина и „жива вода“ предлага и възможности за културен и кулинарен туризъм.

Супа с челядинки, балканджийски суджук, чукан боб с коприва, просеник, крехка сланина и лучник с орехи и мерудии са само част от традиционните гозби, с които ще ви гостят кръчмите в този край. Разбира се  „в компанията“ на местния еликсир – троянската сливова ракия.

Троеручица върши чудеса повече от 400 г.

Любовта към Чифлик обаче „не минава само през стомаха“. Задължителна спирка за всички туристи е и Троянският манастир „Успение Богородично“ – най-големият старопланински манастир, но и третото по големина духовно средище  след Рилския и Бачковския. Светата обител на брега на р. Черни Осъм е дом на чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“ (която цери вярващите повече от четири века), а църквата е изографисана от Захари Зограф. Разстоянието от курорта до манастира е едва 24 км, затова не пропускайте да запалите свещ и да се помолите.

В търсене на „балканската звезда“

Край Чифлик се спотайва и още едно „чудо“ – т.нар. балканска звезда или митичният еделвайс. Едно от местата, на които жълтото цвете вирее най-добре, са ридовете над Чифлик в най-младия и малък резерват на Стара планина „Козя стена“. Преходът от курорта до едноименната хижа е около 3,5 ч и е по силите само на най-опитните планинари. Еделвайсът цъфти между юни и август. А и лятото е най-благодатният и безопасен сезон за разходки високо в Балкана. Затова през зимата е желателно да заложите на „по-кротки“ удоволствия в Чифлик – ски, СПА, кратки пътешествия и кулинарни изкушения.

cross