Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ски и звезди край Родопското море – Цигов чарк

BETTY - Ски и звезди край Родопското море – Цигов чарк
Текст: Лора Симеонова
06.03.24
BETTY брой 118

Да летиш върху ските, а насреща ти да е блеснало морето! И това, ако не е мечта! Направо си е (или поне беше) реалност допреди няколко години, когато в България имаше зими. Напоследък, откакто живакът през януари, февруари и март се „върти“ около 15 градуса обаче, край родопското море – както е известен яз. „Батак“, си е луд късмет да караш ски. Освен ако не са водни.

Особено място е Цигов чарк. Или се влюбваш в него до живот, или не се спираш да се дивиш: „Кой, за Бога, би дошъл на почивка тук?!“. Е, аз съм от първите. Още от времената, когато в сребърното огледало на язовира се оглеждаха само облаци, край него се ширеха единствено зелените пасбища, а в боровите гори се криеха скромни бунгала (и някоя вила за разкош). Днес не е точно така… Досущ като на Черно море и на „първа линия“ на Родопското море изникнаха комплекси и комплексчета – някои петзвездни, а други – изоставени „скелети“ на инвеститорски апетити. Но небето е същото – с най-ярките звезди, а водите са все така сребърни, макар и с „огърлица“ от боклуци, щедро „дарена“ от летовниците в края на сезона.

Медитация вместо купони

В Цигов чарк нищо не е внушително – даже наскоро построеният петзвезден комплекс на брега някак се „губи“ насред пастелния пейзаж. Ако търсите величествени гледки, адреналин, купони или „лукс сред природата“ – тази дестинация не е за вас. Цигов чарк е място  за съзерцание. За притихване. За медитация, ако щете. Сигурно и затова е последните години край яз. „Батак“ наред с „народните“ къщи за гости с димящи барбекюта се нароиха и доста хипстърски вили, които не отстъпват по удобства и цени на скъпите хотели, и привличат т.нар. градски номади, търсещи спасение от бърнаута.

СПА, но с едно наум

Разбира се, като във всеки БГ курорт и в Цигов чарк има „от всичко за всеки“. От легло за 30 лв. до панорамен апартамент на брега за 1000 лв. на нощ (по-бюджетните са около 300 лв.) и шведски маси на закуска и вечеря. Цигов чарк е само на двайсетина километра от Велинград, но не може да се похвали с богатството на лековитите горещи извори. Въпреки това част от вилите и хотелите предлагат СПА глезотии – външни и вътрешни басейни, джакузита, сауни и релакс зони. Имайте едно наум, като преглеждате офертите обаче – местенцето е усойно. И дори през лятото – подобно на Рибарица или Копривщица, къпането на открито може да ви подейства по-скоро каляващо, отколкото релаксиращо.

Не съвсем гурме

Откъм гурме изживявания Цигов чарк също не е „уау“. Ресторанти и капанчета има, но дори бърз преглед на отзивите в Google ще ви убеди, че не е изключено да ви сервират неприятни изненади. За истинските фенове на Родопите обаче това не е проблем язовирът не е за „ол инклузив туристи“. Затова и повечето хотели и къщи предлагат чудесни условия да си готвите вътре или на открито. Защо не  и да отскочите до Батак, за да хапнете боб или сланинка в някоя традиционна механа. И естествено да се поклоните пред жертвите на Баташкото клане в църквата костница, да разгледате Историческия музей или Балиновата къща.

На лодка, колело или шейна

Дори да сте решили обаче по време на почивката да не палите колата, пак няма да скучаете. Язовирът и цялата местност са перфектни за разходки – дори и с деца, които лесно се отегчават и уморяват. Ако имате колелета пък, можете да обиколите Родопското море за няколко часа. Още по-хубаво ще е, ако си имате лодка. Можете, разбира се, и да наемете. Както и да покарате водно колело или ски – щом няма зимни, водни.

Ако пък уцелите снежно време – чудесно! Двете писти на Свети Константин стават както за малки, така и за големи. Идеални са и за шейни. И през този сезон например влековете возят срещу скромните 20 лв. възрастни и 10 лв. деца. Но сняг няма – за сметка на подранилите минзухари…

Млечният път без телескоп

И накрая – какво е язовирът без въдици? „Батак“ е чудно местенце за рибари, излети и слънчеви бани на брега. Добре е да не забравяте репелента, като събирате чантата за пикник – кърлежи има – и не прощават! Но рискът да опънеш одеало на зелената поляна си струва. Не пропускайте да полежите под звездите и нощем. Ще видите Млечния път както никога – без телескоп. И сърцето ви после винаги ще иска да се върне в Цигов чарк. Нищо, че е толкова скромен.

cross