Бруксизъм

Лейла Бегович

Много хора в даден момент от живота си са имали епизоди на нощен бруксизъм – несъзнателно стискане на зъбите по време на сън, което се свързва с ежедневния стрес, а може да се предизвика и от алкохол, кофеин и никотин

Бруксизъм, или свиване на челюстта и скърцане със зъби по време на сън, е вид парафункция, която се осъществява на подсъзнателно ниво, когато по-висшият контрол на съзнанието не е активен. Ако някой не им го каже, страдащите от нощен бруксизъм не знаят, че по време на сън несъзнателно скърцат със зъби и стискат челюстите си, чак докато вредното въздействие на бруксизма не се прояви в мускулна умора след събуждане и болки в челюстите. Смята се, че насън скърцат със зъби както жените, така и мъжете, а също и около 14% от децата, затова се приема, че от бруксизъм страдат между 25 и 50% от населението.

ПРИЧИНИ: Ежедневният стрес (проблеми в работата и семейството) и усещането за неуспех, провал и загуба са основните фактори, предизвикващи нощното стискане на челюстите и скърцане със зъби. Впрочем, бруксизъм може да предизвика и консумацията на по-големи количества алкохол, кафе и цигари. Така нареченият „вторичен бруксизъм“ може да се появи и като следствие от приема на някои лекарства и психоактивни вещества, както и при болни с диагноза депресия, шизофрения и болестта на Паркинсон.

Недостатъчното внасяне на магнезий в организма също допринася за появата на бруксизъм, защото този хранителен елемент играе важна роля за нормалното функциониране на мускулите и нервите.

ДИАГНОЗА: Разговаряйки с пациента, но и с членовете на неговото семейство, лекарят си създава картината на симптомите, като чувствителност на зъбите, болки и мускулни спазми. Трябва да бъдем искрени в разговора с лекаря и да отговорим точно на въпросите му за лошите навици при храненето, както и за консумацията на алкохол, кафе и тютюнопушенето. При прегледа стоматологът може да открие промени по зъбите и зъбния опорно-държащ апарат. Диагностицирането може да включва и други, допълнителни методи, които се прилагат от лекарите от други специалности, като се прави и психологична диагностика на личността с фокус върху склонността към стрес, както и лабораторни анализи, които откриват повишено ниво на хормона кортизол, т.нар. хормон на стреса.

ЛЕЧЕНИЕ: Основно се лекуват послед-ствията от бруксизма, помага и антистрес терапията. Могат да се изработят и индивидуални, здрави предпазители за зъбите, които се слагат през нощта. Предпазителите покриват всички зъби от горната челюст, намаляват износването и предпазват зъбния емайл. Лечението може да включва и антидепресивни медикаменти, които се предписват от невропсихиатър. Помага и физикалната терапия, затова се препоръчват упражнения за разтягане и релаксиране на мускулите в областта на лицето и шията, както и ултразвукова терапия, с която се осигурява дълбочинно загряване и микромасаж на мускулите.