Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Синузитът „обича“ есента

BETTY - Синузитът „обича“ есента
Текст: д-р Пролетина Боздукова, лекар в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас
04.10.23
BETTY брой 113
BETTY - д-р Пролетина Боздукова, лекар в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас

Безпощадна хрема, затруднено дишане, тежест и силна болка в главата, често – и температура. Препатилите след среща със синузита няма как да сбъркат симптомите му. А често те ни връхлитат именно наесен – защото „сезонът на вирусите“ е „златно време“ за УНГ инфекциите. Можем ли да преборим синузита без антибиотици? И чести ли са усложненията му? Попитахме д-р Пролетина Боздукова, която е част от екипа на Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас.

Вирусите са най-честите причинители на острите синузити, обяснява д-р Пролетина Боздукова. Затова и са толкова типични при смяната на сезоните и рязкото захлаждане. „Тъй като през есента има повишена заболеваемост от вирусни инфекции, именно тогава е по-голяма честотата на синузитите“, отбелязва лекарката от УНГ клиниката на бургаската болница.

Вируси, бактерии или гъбички?

Синузитите всъщност представляват възпаление на лигавицата на околоносните кухини (синуси). „В зависимост от продължителността на заболяването, ги делим на остри, подостри и хронични. А въз основа на причинителя – на вирусни, бактериални и микотични“, разкрива д-р Боздукова. Инфекцията може да „порази“ различни зони. „Спрямо локализацията на възпалителния процес синузитите биват максиларен, етмоидален, сфеноидален и фронтален, както и различни комбинации между тях. Когато са засегнати повече групи синуси пък, говорим за пансинуит“, уточнява лекарката от екипа на Клиниката по УНГ болести.

Обилен секрет + главоболие
Кои са „издайническите“ оплаквания? „Пациентите с остър синузит се оплакват от изтичане на секрет от носа, затруднено носно дишане, главоболие, а някои от тях имат фебрилитет“, споделя опита си д-р Боздукова. „Диагнозата се поставя на база анамнестичните данни и клиничната находка при прегледа“, допълва още лекарката и прави важното уточнение: „Не се препоръчва извършване на рентгенография на синуси, тъй като резултатът може да бъде фалшиво положителен или фалшиво отрицателен“. Препоръката ú обаче е – ако оплакванията продължат повече от две седмици, да се направи компютърна томография (скенер).

Антибиотикът не е задължителен
Острите синузити не изискват непременно терапия с антибиотици – много често са достатъчни капки или спрейове, които намаляват отока на лигавицата и ограничават секрецията, както и промивки на носа. „Етиологията предполага и самото лечение. При вирусни причинители не се налага антибиотична терапия, докато при бактериални то е задължително“, подчертава д-р Боздукова. Лекарката не пропуска да отбележи, че нерядко инфекциите се „наслагват“. „Важно е да се знае, че често вирусните са предразполагащ фактор и преминават в бактериални“, напомня лекарката.

Небулайзерите помагат
Живелите по-дълго си спомнят времената на т.нар. пункции – доста неприятна за пациентите процедура. „През последните години извършването им се налага изключително рядко и този метод на лечение не е препоръчителен“, признава д-р Боздукова. Затова пък модерните напоследък небулайзери имат важна подпомагаща роля в лечението на синузитите, коментира лекарката. „След преминаването на острия стадий може да бъде приложено и физиотерапевтично лечение“, допълва още тя.
На финала има и добра новина. „Усложненията от синузити напоследък са значително по-редки. Най-честите от тях са орбитални и вътречерепни. В някои случаи обаче те налагат спешни оперативни интервенции“, не крие д-р Пролетина Боздукова.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

  • Най-големите синуси са под очите.
  • Синусите се делят на няколко вида – според разположението си в черепа, а именно:
    - Максиларни – те са най-големи и се разполагат точно под очите, в максиларната кост.
    - Фронтални – разположени са над очите, в централната част на челото (във фронталната кост).
    - Етмоидални – представляват няколко дискретни въздушни „джоба“, разположени в етмоидалната кост, лежаща между носа и очите.
    - Сфеноидален – разполага се в сфеноидалната кост в основата на черепа, под хипофизата.
cross