д-р Глигор Ложанковски

Най-честите симптоми са нередовен менструален цикъл или неговото отсъствие, увеличено окосмяване по лицето, гърдите, гърба и бедрата, мазна коса и кожа, поява на акне и наднормено тегло

Всъщност синдромът на поликистозните яйчници, или оварии, представлява широк спектър от симптоми, които поради разнообразието си понякога могат да предизвикат объркване у пациентките. Според класическата класификация обаче се смята, че има три основни симптома, характеризиращи това състояние. Това са редки или нередовни менструации, високо ниво на андрогените или мъжките хормони и множество дребни фоликули, т.е. малки кисти в яйчниците, откъдето идва и името на този синдром.

Симптоми: Смята се, че диагноза поликистозни яйчници може да се постави, ако са изпълнени два от трите основни критерия. Иначе самият синдром може да се характеризира и с много други симптоми, най-чести сред които са увеличеното окосмяване, мазна кожа, появата на акне, наднормено тегло, безплодие или невъзможност за забременяване.

Симптомите започват през късния пубертет и съвпадат с началото на сексуалната активност при момичетата. Проявяват се под формата на нередовни менструални цикли или пълна аменорея, т.е. липса на цикъл, увеличено окосмяване, обикновено по лицето, гърдите, гърба и бедрата, мазна коса и кожа, поява на акне и наднормено т егло, а при някои жени може да се стигне и до безплодие.

Този синдром се свързва с повишен риск от развитие на диабет тип 2 и високи стойности на мазнините в кръвта, което увеличава риска от хипертония (високо кръвно налягане), с множество последици за качеството на живот.

От друга страна, разредените цикли повишават риска от развитие на патологични промени на лигавицата на матката, като полипи, хиперплазия и даже карцином. Поради това е необходимо, а понякога и наложително лечение с гестагенни хормони или контрацептиви, за да се предпази маточната лигавица; някои жени обаче избягват това лечение, смятайки го за ненужно и опасно.

Най-тревожна е корелацията на този синдром с невъзможността за забременяване, което при някои жени е и единственият симптом, или липсата на производство на яйцеклетки, т.е. овулация, поради което синдромът на поликистозните яйчници е една от най-честите причини за инфертилитет (безплодие) при жените.

Причини: Причините за това заболяване са неизвестни, но е факт наличието на наследствен фактор, както и връзката с високите стойности на мъжките хормони и инсулина. При тези пациентки е налице инсулинова резистентност, поради което произвежданият инсулин е с по-високи нива, което е свързано с увеличено производство и активност на мъжкия хормон тестостерон, който от своя страна супресира, т.е. потиска образуването на фоликули, а самият инсулин пък влияе за повишаване на телесното тегло и затлъстяване.

Могат да бъдат повишени нивата и на лутеинизиращия хормон (LH), както и на пролактина, инсулина и тестостерона. Не е ясно какво предизвиква ръста на нивото на тези хормони, дали това са яйчниците, надбъбречните жлези, които секретират хормоните, мозъкът със своите гонадотропни хормони или инсулинът.

Диагноза: Поставя се на базата на симптомите, ултразвуково изследване и хормоналния статус. Според Ротердамската класификация, ехографска находка с над 12 фоликули от 2 до 10мм на яйчник се означава като поликистозен яйчник.

Що се отнася до хормоните, понякога и при нормални стойности на мъжкия хормон наличието на признаци за увеличено окосмяване, мазна кожа, мазна коса и акне може да се класифицира като симптом на синдрома на поликистозните яйчници (синдром на ПКЯ). Нередовните менструални цикли, както и невъзможността за забременяване също могат да бъдат основен, а понякога и единствен симптом при диагностицирането на синдрома на ПКЯ.

Проследяване и лечение: В зависимост от оплакванията на пациентката, симптомите се третират, като се регулира цикълът, ако е нередовен, в случай на безплодие се индуцира овулация, а за лечение на акне и увеличено окосмяване се прилага заместваща хормонална терапия.

Много важна е промяната в начина на живот. Телесното тегло трябва да се коригира така, че индексът на телесната маса да бъде от
19 до 25, което се постига с редовна физическа активност, намаляване на приема на прости въглехидрати и мазнини и храна, богата на риба, комплексни въглехидрати, плодове и зеленчуци. С една дума, с намаляването на телесното тегло се намаляват и симптомите на поликистозните яйчници.

В зависимост от нуждите на пациентката, от лекарствените средства се използват контрацептивни таблетки за регулиране на цикъла или прогестеронови таблетки, ако изобщо липсва цикъл. Това лечение понижава дълготрайно риска от развитие на рак на ендометриума на матката.

Стерилитет се лекува с индуктори на овулацията (кломифен, летрозол), както и с останалите стимулатори на овулацията от групата на гонадотропина, или хипофизния хормон, които стимулират овулацията. Много добра успеваемост в лечението на безплодие при поликистозни яйчници показва и метформинът, лекарство за лечение на инсулинова резистентност и диабет, който постига отлични резултати в индуцирането на овулация, но и в превенцията на спонтанните аборти при бременни със синдром на поликистозните яйчници. Много полезна за контрола на симптоми като увеличено окосмяване, мазна кожа, както и косопад, се оказа употребата на ципротерон ацетат.

Наред с предписаната от лекар лекарствена терапия, много важно е и образованието за промяна на начина на живот и хранене, регулирането на телесното тегло, с което нуждата от лекарства и тяхното количество значително намаляват.

Състояние, което трябва да се следи цял живот

Синдромът на поликистозните яйчници е съвкупност от различни симптоми, сред които доминира нередовният цикъл, наднормено телесно тегло, високо ниво на мъжките хормони, възникване на кисти в яйчниците, репродуктивни проблеми или невъзможност за забременяване; той е тясно свързан и с инсулиновата резистентност на клетките. Поради уврежданията и на други органи, мазната кожа и коса, високото кръвно налягане, диабета, рака на маточната лигавица този синдром трябва да се разглежда като състояние, което трябва да се следи през целия живот, а не само в репродуктивния период.