Когато чуваме нещо, което не съществува

Весна Шувак-Вуянац

Шумът в ушите (тинитус) не се смята за заболяване, а за симптом, който може да се дължи на натрупването на церумен (ушна кал) в ушите, високо кръвно налягане, напреднала възраст и загуба на слуха или на някои лекарства като аспирин

Смята се, че 10 до 15% от населението страда от шум (или звън) в ушите, който не може да бъде измерен с никакъв уред, защото звукът, приличащ на пищене, тракане, свистене, бръмчене, звънтене, пулсиращ вой или жужене, се чува само от хората, страдащи от този проблем. Той засяга най-много мъжете в напреднала възраст. Звукът може да бъде толкова упорит и неприятен, че в някои случаи да предизвика психическо разстройство, сериозни проблеми с концентрацията, безсъние и депресия, което на свой ред води до драстични нарушения в личния живот и работоспособността.

Причините за тинитуса могат да бъдат най-различни: от натрупване на церумен в ушите, високо кръвно налягане, напреднала възраст и внезапна загуба на слуха, през дълготраен стрес, преумора и недостатъчни почивки, слушане на прекалено силна музика и до травми на главата и шията, множествена склероза, тумор, ухапване от кърлеж, менингит. Шум в ушите могат да предизвикат и някои лекарства като аспирин, някои видове антибиотици, диуретици, както и цитостатици.

Затова е важно всеки, който страда от шум в ушите, да се прегледа при лекар, особено ако звуците са упорити и се чуват непрекъснато. Диагнозата се поставя на базата на изследване, преглед и изключване на всички известни причини за тинитус, но понякога не е лесна, а се случва и да е невъзможно да се установи причината за това явление. Лечението се провежда преди всичко чрез установяване и отстраняване на конкретната причина. Впрочем, за облекчаване на оплакванията помага и слушането на умерена и тиха музика със слушалки на ушите или на записани успокояващи звуци от природата.

Гинко билоба против шума в ушите

Учени от Университета на Скрантън в САЩ са изследвали пет години методите за премахване на шума в ушите. Въз основа на получените резултати те препоръчват за борба против него да се използват естествени антиоксиданти като билката гинко билоба и коензима Q10.