Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Шум в ушите! Опасно ли е?

Текст: д-р Пролетина Боздукова, специализант в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ Бургас
06.01.23
BETTY брой 104

Д-р Пролетина Боздукова

40 на сто от хората – или почти всеки втори – се е сблъсквал с често влудяващото туптене, звънтене, свистене и пищене в ушите. Тинитусът (субективният шум в ушите) може да бъде симптом на редица заболявания – от високо кръвно до инфекция. И за жалост битката с него нерядко продължава с години. Какво го причинява, опасен ли е, има ли лечение и възможна ли е превенцията? Попитахме д-р Пролетина Боздукова, специализант в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас.

40 на сто от хората – или почти всеки втори – се е сблъсквал с често влудяващото туптене, звънтене, свистене и пищене в ушите. Тинитусът (субективният шум в ушите) може да бъде симптом на редица заболявания – от високо кръвно до инфекция. И за жалост битката с него нерядко продължава с години. Какво го причинява, опасен ли е, има ли лечение и възможна ли е превенцията? Попитахме д-р Пролетина Боздукова, специализант в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас.

„Шумът в ушите (тинитус) може да бъде както симптом на заболяване, засягащо слуховия анализатор, така и белег за болестни процеси в главния мозък. Отделно от това се проявява при пациенти с артериална хипертония, атеросклероза, инфекциозни заболявания и още много други“, обяснява д-р Пролетина Боздукова.

Проблемът „няма възраст“. Поразява както млади, така и стари. „Но по-често са засегнати тези в по-напреднала възраст, поради това, че пациентите в тази група имат повече придружаващи заболявания“, уточнява специализантката от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас. Статистиката сочи, че около 40% от хората са имали или имат шум в ушите, като при една част от тях този симптом е с дългогодишна продължителност.

 

И психиката страда

Туптене, бумтене, свистене, кънтене, пищене – шумът в ушите има много „лица“. „Може да бъде с различна характеристика и интензитет. При някои болни е изключително травмиращ за психиката фактор и се налага консултация с психолог“, не крие д-р Боздукова.

„Принцип е, че нискочестотният шум е признак за болестни процеси в средното ухо, докато високочестотният се свързва със заболявания на вътрешното ухо и слуховия нерв. Това, разбира се, не се отнася за всички пациенти и много трудно може да се постави етиологична диагноза на базата на честотната и интензитетна характеристика на шума“, прави важно уточнение младата лекарка от Бургас.

„Много често тинитусът е придружен с малко или значително намаление на слуха, като двете не са в пряка зависимост, т.е. има пациенти, които са със сравнително добре запазен слух и с изключително дразнещ шум“, разкрива специализантката по УНГ болести.

Причинява се и от вируси

Вирусните заболявания са една от най-честите причини за възникване на шум в ушите вследствие на възпаление на средното или вътрешното ухо, подчертава д-р Боздукова. Когато е провокиран от т.нар. звукова травма, обикновено е съпроводен от намаление на слуха. „Тук не трябва да забравяме и постоянното излагане и работа в шумна среда. То води до постепенно и трайно намаление на слуха и шум в ушите. Превенцията на работещите в тези условия е задължително носене на лични предпазни средства“, напомня специализантката по УНГ болести.

Понякога се засяга вестибуларният апарат

Д-р Боздукова не пропуска да отбележи, че при някои пациенти с тинитус се засяга и вестибуларният анализатор, който също е част от вътрешното ухо. „Ако пък причината за шума е възпалителен процес, той много често е съпроводен с болка и повишена температура“, допълва лекарката от УМБАЛ-Бургас.

За да открият причината за тинитуса, УНГ специалистите използват различни диагностични методи. Обикновено се извършват функционални изследвания на слуховия и вестибуларния анализатор или образни такива – с оглед диагностициране на дадени заболявания, суспектни за появата на шума“, обяснява д-р Боздукова.

Не отлагайте консултацията с УНГ специалист

Лечението зависи от причините за възникване на шума и заболяванията, които го предизвикват. „Все още няма терапевтичен алгоритъм, а се цели да се премахне или излекува първопричината за появата му. Важно е да се отбележи, че при някои състояния, придружени с шум в ушите или внезапно намаление и загуба на слуха, е силно препоръчително да се потърси възможно по-скоро медицинска помощ.

За съжаление нерядко лечението е без успех, особено при пациенти, работещи дълго в шумна среда или такива, които са отлагали посещението при УНГ специалист за решаване на проблема“, признава лекарката от УНГ клиниката на УМБАЛ-Бургас.

Внимателно със слушалките и силната музика

На финала д-р Боздукова слага акцент и върху важността на превенцията. „Както вече споменахме, постоянното излагане на шум с висок интензитет при някои професии налага профилактика. Освен лични предпазни средства тя включва и изследване на слуха през определен период от време“, изтъква специализантката по УНГ болести.

Едно наум трябва да имат и хората, които не свалят слушалките от ушите си по няколко часа на ден. „Към използването им трябва да се подхожда разумно – да се правят почивки и звукът да не бъде с максимален интензитет“, категорична е д-р Пролетина Боздукова.

cross