Текст: д-р Дончо Дончев, началник на отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА)

Кънтене, туптене, бумтене, свистене, пищене – шумът в ушите може да се превърне в истински кошмар. Освен изпитание за психиката обаче, той е ключов симптом при редица сериозни заболявания на слуховия апарат. Кои са те? И защо е важно да не отлагаме срещата със специалист? Попитахме д-р Дончо Дончев, началник на отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА).

„Шумът в ушите е важен симптом в нашата професия. Може да бъде два типа – обективен и субективен (т.нар. тинитус)“, обяснява д-р Дончо Дончев. В първия случай УНГ специалистите буквално могат чуят шума в ушите на пациента – с помощ-та на специални стетоскопи. „Обикновено се дължи на силно единично съкращаване на мускулите на гълтача или мекото небце“, уточнява отоларингологът. Отчетливо туптене в ухото може да има и при коварната аневризма, пояснява специалистът от ВМА. Голямото предизвикателство пред него и колегите му обаче е субективният шум в ушите. Тинитусът може да е симптом на редица заболявания на външното, средното и вътрешното ухо, а понякога се дължи и на мозъчно-
съдови заболявания или тумори.

И ушната кал го провокира
Бумтящ шум, кънтене на собствения глас, намален слух. Тези оплаквания може да ви сполетят при банално запушване на ушния канал с церумен (ушна кал). Добрата новина е, че щом се почисти, проблемът отшумява. Неприятният симптом се проявява и при цирей на ушния канал. „Поради запушването и притискането пациентите се оплакват от постоянен нискочестотен шум“, обяснява д-р Дончев. Водещият симптом при тази диагноза обаче е силната болка. А задача №1 е да се овладее възпалението. Тинитус заплашва и водолазите, и любителите на гмуркането – особено в по-хладни води. „При тях понякога се стига до екзостози – удебеления на костната част на ушния канал. Ако там попадне и вода или се натрупа церумен, може да се стигне до заглъхване и кънтене на собствения глас“, разкрива отоларингологът.

Болестта на Бетовен
Свистенето и пищенето в ушите – подобно на локомотивна свирка, е тревожен симптом на коварната отосклероза. Диагнозата е известна и като „болестта на Бетовен“. Пораженията са в средното ухо и се дължат на срастването на една от слуховите костици – стремето, с входа на вътрешното ухо, обяснява д-р Дончев. „В резултат на това т.нар. овално прозорче не може да предава трептенията навътре. Упражнява се и непрестанен натиск върху течностите във вътрешното ухо“, допълва специалистът от ВМА. Симптомите обикновено се проявяват в едното ухо, после и в другото. За жалост, са съпроводени и с постепенна загуба на слуха.

Тимпаносклерозата е друго заболяване, което се характеризира със силен дразнещ шум в ухото. „При него срастванията в тъпанчевата кухина често са следствие на прекарани отити“, уточнява д-р Дончев. С ниска тоналност пък е шумът, когато има възпаление на средното ухо (освен при децата, където може да е високочестотен). „При инфекции обаче водещ симптом е болката, която често се комбинира с изтичането на гноен секрет, хрема или силно главоболие“, обяснява отоларингологът.

Вирусите са коварни
Свистене и бучене има и при почти всички заболявания на вътрешното ухо. Те са типичен симптом при популярната Мениерова болест. При неприятната дигноза тинитусът „върви ръка за ръка“ със залитане, гадене и повръщане, като обикновено е много силен и едностранен, подчертава УНГ специалистът.

Трудно шумът в ушите се повлиява, когато е причинен от неврит. Такъв се „отключва“ при травма – включително и звукова. А увреждане на звуковия нерв могат да предизвикат и вируси. „Доста от тях имат склонността да тромбозират най-малките съдове в ухото. Лошото е, че това води до бързи и трайни увреждания и намаление на слуха“, предупреждава д-р Дончев.

Тумор или високо кръвно?
Туморите на мозъка също могат да провокират шум в ушите. При гломусния (който е доброкачествен, но бързо се разраства) пациентите чуват пулсации, обикновено нискочестотни, обяснява отоларингологът. Тинитусът, предизвикан от лошо кръвоснабдяване на мозъка, пък е един от най-упоритите и трудно се повлиява от терапията. Дължи се на лошо оросяване – заради хипертония, атеросклероза, шипове или пък съдови усложнения при диабет. „Хубавото е, че за разлика от невритите, дори да не постигнем незабавен ефект, с времето както отслабването на слуха, така и силата на шума намаляват“, успокоява д-р Дончев. Такава е прогнозата и при пресбиакузис синилис – старческото износване на слуховия апарат. „С напредването му отслабва и шумът, за жалост – загубата на слух се задълбочава“, признава специалистът от ВМА.

Бъдете нащрек при грип!
По време на грипна епидемия бъдете особено внимателни при заглъхване или шум в ушите, алармира д-р Дончо Дончев. Търсете лекар незабавно, щом усетите подобни симптоми – може слуховият ви нерв да е поразен от вирус. „В този случай при започване на терапия до 48-ия час, резултатите са положителни. Шанс за излекуване има дори да закъснеете малко. Минат ли над 10 дни обаче, прогнозата не е добра, защото непредотвратимите промени в слуховия нерв настъпват много бързо“, не крие УНГ специалистът.

Внимавайте със силната музика!
Ако искате да чувате добре по-дълго, пазете се от аудиотравми, съветва
д-р Дончо Дончев. Най-коварни са резките звукови въздействия – при взрив или стрелба. Силната музика обаче също не е безобидна. „Особено опасни са слушалките в ушите, защото разстоянието до вът-решното ухо е много малко, а защитните механизми – отслабени“, не крие отоларингологът.