Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Щастие по пътя във време на пандемия

02.03.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636536962223{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

За много от нас пътуването е начин за подобряване на психическото ни здраве. То ни прави щастливи, защото дава възможност да развием своята увереност, справяйки се с неочаквани ситуации, да създадем нови приятелства, да отделим време за себе си, да обогатим знанията си, да променим рутината и не на последно място - да изпитаме радост от завръщането у дома.Ю

В последно време се уморихме от тревоги, забрани и ограничения. Понякога е изкусително да се фиксираме върху събития, над които нямаме власт, за да оправдаем бездействието си. Но истината е, че вместо да се съсредоточим върху обвиняването на другите, е по-добре да насочим погледа си към това, което можем да контролираме.

Добре би било да се запитаме: „За какво мога да поема отговорност в тази ситуация? Какво мога да променя?“.

Много са причините за информационната ни и психологическа умора – непрекъснатият поток от тревожни новини, финансовата нестабилност и плановете, които се налага да променяме заради пандемията. Пътуването е прекрасен начин да се изключим и да си отдъхнем от това. Но как да пътуваме, когато има ограничения?!

Възможно е, стига правилно да изберем формата на пътуване и да спазваме мерките за безопасност. По-рано избирахме екзотични места – Скандинавия, Индия или Африка. Сега, когато полетите са ограничени и повечето граници са затворени, имаме възможност да обиколим родината си, откривайки неподозирани места, наситени с история и природна красота.

А и можем на спокойствие да посетим места, които обикновено са залети от тълпи туристи. През 2021 година пътешествията из родната страна могат да станат истински открития.

Направете това, за което отдавна сте мечтали. Насладете се на красиви гледки, разходете се в гората, покарайте ски, отпуснете се в топлия минерален басейн. Няма нужда да отлагате своите мечти. И не на последно място погрижете се за добрата си психическата и физическа форма. Едно от главните условия за справяне с вирусите е силният имунитет. Приемането на витамини, тренировките у дома или в парка са добра профилактика, но не е ли по-добре да съчетаем полезното с приятното?

Пешеходен туризъм в планината, пътешествие из родната страна – прекрасен начин истински да освободиш натрупаното напрежение, да свалиш стреса от тревожните новини и да издържиш по-леко неопределеността на времето.

Ето някои правила, които биха могли да помогнат на усещането за безопасност с грижа за сигурността ви.

  • Пътувайте в малки групи с превоз, който осигурява комфорта ви и възможността за дистанция.
  • Изберете природата – там може значително по-лесно да се спазва дистанцията помежду ви.
  • Избирайте хотели, в които няма възможност за струпване на хора. Макар големите хотели да спазват мерките за безопасност, селският туризъм и къщите за гости предлагат много възможности и не са за пренебрегване.
  • Временно се откажете от ръкостисканията и прегръдките.
  • Спазвайте всички хигиенни мерки, които са необходими за ограничаване на възможността от заразяване – миене на ръце, проветряване, дезинфекция, носене на предпазни маски.
  • Много важно е да следите за здравословното си състояние и ако усетите неразположение, непременно отменете пътуването си. Даже мечтаното пътешествие не е основание да подлагате на риск собственото си здраве и това на околните.

Рано или късно ще победим коронавируса, няма да има нужди от ограничителни мерки и отново спокойно ще можем да пътешестваме по света. Но дотогава съвсем възможно е, спазвайки необходимите правила за безопасност, да се погрижим за физическото си здраве и психичното си равновесие.

Да сменим обстановката, да посетим интересни места, да изпитаме нови емоции, нищо да не контролираме, да не следим новините и да сложим телефона си на самолетен режим, избирайки да се слеем с природата, или приключенско пътуване, прекрасен начин на презареждане.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross