Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЩАДЯЩА ОПЕРАЦИЯ НА ГЛАУКОМА В УМБАЛ „ЦАРИЦА ЙОАННА-ИСУЛ“

16.05.22

Д-р Нора ВеликоваЩадяща операция при глаукома извършват единствено специалистите от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Представянето на иновативния метод – гониотомия с Kahook Dual Blade, спечели на офталмолога д-р Нора Великова приза в конкурса „Млад учен“ на Българското глаукомно дружество.

Лекарката работи в екип с началника на Клиниката по очни болести в ИСУЛ доц. д-р Борислав Кючуков, дм, FEBO.

Методът може да се приложи едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), като така болният получава ефект „2 в 1“: от една страна зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга – вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват.

Иновативното при метода – освен че повлиява две състояния наведнъж, се стимулира естествената дренажна система на окото – за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане.

При глаукомата в окото се образува повече течност, която притиска зрителния нерв и постепенно го уврежда безвъзвратно. По време на операцията в засегнатия орган се прави миниатюрен 2 мм разрез, през който се поставя мека леща, която замества помътнялата вследствие на катарактата естествена леща.

През същия отвор се влиза с още по-миниатюрно ножче, което стимулира дренажа на вътреочната течност. Операцията е минимално инвазивна и с много добър профил на безопасност и бързо възстановяване. Ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне изцяло нормалния си начин на живот.

cross