Текст: д-р ВЕСЕЛА Стоичкова, създател на клиника Happy Smiles Dental Clinic в София

„Черешката на тортата“ в ортодонското лечение – така д-р Весела Стоичкова, дм, определя красивата усмивка. И близо две десетилетия ѝ „служи вярно“. Защо е важно грижите за усмивката да започнат още в невръстна възраст? Кои са рисковите фактори за изкривяването на захапката и опасностите, ако го неглижираме? Колко време отнема „изправянето“ на зъбите? Как да изберем между шини, брекети и алайнери и лесно ли е да запазим усмивката си ослепителна и след свалянето им?

С всички тези въпроси се обърнахме към опитния ортодонт д-р Стоичкова. Между 2008 г. и 2019 г. тя завежда Отделението по ортодонтия във ВИП клиниката „Холивуд стоматология“ в Москва, където лекува знаменитости като Филип Киркоров. През 2018 г. д-р Стоичкова създава и клиника в София – Happy Smiles Dental Clinic.

Най-късно на 3 годинки – тогава д-р Весела Стоичкова препоръчва да се направи първата консултация със специалист ортодонт. „Много от причините за появата на зъбно-челюстни деформации могат да бъдат успешно отстранени в ранна възраст, а изследванията показват, че 80% от децата страдат от такива“, подчертава ортодонтът.

Не гените, а по-скоро вредните навици най-често предизвикват изкривяването на зъбите и захапката. „Главните рискови фактори са устното дишане, неправилната позиция на езика в покой и при преглъщане, смучене на биберон или пръст, вялото дъвчене, неправилната стойка“, изрежда ги специалистът. „За да се избегнат сериозни деформации, родителите трябва да се консултират с ортодонт колкото може по-рано, дори и този преглед да е само профилактичен. В 80% от случаите вредните навици могат да бъдат отстранени за 1 седмица при деца на възраст около 2 години“, изтъква д-р Стоичкова.

Не бива да се чака с лечението

„Редно е ортодонтското лечение да бъде започнато веднага щом се диагностицира отклонение от нормата. То може да включва както различни видове ортодонтски апарати, така и специална миогимнастика и масажи“, разяснява създателката на Happy Smiles Dental Clinic. И дава пример – ако малкият пациент страда от струпване на зъбите и недостиг на място в периода на смяната им, не бива да се чака да се сменят всички.

„Трябва да се установи причината за компресията на зъбните дъги: по-едри зъби, устно дишане, неправилно положение на езика, прием на мека храна и т.н., и да се започне комплексно лечение“, допълва д-р Стоичкова. Често ортодонтът не е единственият специалист, който работи с детето. „За по-ефективно лечение с дълготраен и стабилен резултат се включват и отоларинголози, алерголози, педиатри, ортопеди, остеопати, подолози, вертебролози, логопеди и др.“, споделя опита си денталният лекар.

Терапията отнема средно 2 години

Колко дълъг обаче е „пътят“ към добре подредената усмивка? „Продължителността на ортодонтското лечение зависи от редица фактори, включващи възраст, навици, степен на деформацията, лечебен метод и е средно около 2 години“, обяснява д-р Стоичкова.

В някои леки случаи зъбите се подреждат и за половин година, но по-тежките деформации изискват далеч по-продължителна терапия и наблюдение. „Забелязвам, че българските ми пациенти завършват своето лечение с около 6 месеца по-бързо от московските, което отдавам на повечето слънчеви дни в нашата страна, ускоряващи лечебния процес“, прави любопитен паралел специалистът с богат опит в Русия.

Диагностиката е повече от обстойна

Диагностиката представлява 80% от успешната терапия, категорична е д-р Стоичкова. „В своята практика отделям два, понякога и три часа при първичен преглед на пациента. Всеки случай е различен и в хода на терапията може да се наложат изменения в плана за ортодонтско лечение, продиктувани от особеностите на организма и резултатите от междинните анализи на оклузията и тонуса на лицево-челюстната мускулатура.

В нашата клиника използваме единствения в България апарат за функционална диагностика и депрограмиране на мускулите, като постоянно следим за функцията и миоцентриката на долната челюст с цел възстановяване здравето на цялата стоматогнатна система“, обяснява създателката на Happy Smiles Dental Clinic.

„През XXI век палитрата от ортодонтски апарати е много широка – има сваляеми и фиксирани, механично и функционално действащи, метални и естетични, както и комбинации от изброените”, изрежда възможностите д-р Стоичкова.

Изборът се прави след обстойно изследване, при което се вземат предвид времето от периода на растеж до вида и степента на деформацията. „Диагностиката включва редица антропометрични изследвания на гипсови модели на пациента, цефалометрични анализи на рентгенови снимки, МРТ, КЛКТ, функционални изследвания и тестове, анализ на постурата и работата на темпоро-мандибуларната става“, уточнява ортодонтът.

„Шините“ дават лек говорен дефект

Какви са предимствата и недостатъците на различните ортодонтски апарати? Д-р Стоичкова разяснява обстойно. Т. нар. шини представляват сваляеми ортодонтски апаратчета, индивидуално изготвени в зъботехническа лаборатория по отпечатъка на пациента, състоящи се от пластмасов базис (който може да е цветен, с брокат, картинки, името на детето и т.н.) и различни метални елементи.

Носят се постоянно и се свалят само при хранене и чистене на зъбите“, обрисува характеристиките им специалистът. „Предимство е, че са индивидуализирани и пациентът може да бъде дизайнер на своя апарат, както и достъпната стойност на лечението.

Недостатъците са, че са сваляеми, и при липса на съдействие, лечението се компрометира. Също, ако не се съхраняват в кутийката си, могат лесно да се загубят. Дават лек говорен дефект и металните елементи се виждат. Оптималната възраст за поставянето им е около 6-10 години“, допълва ортодонтът.

Брекетите не позволяват компромис с хигиената

„Брекет-системите могат да са вестибуларни, лингвални, метални, сапфирени, керамични, златни, класически, самолигиращи и др. Техният плюс е, че са фиксирани и работят 24 часа в денонощието. Фабрично изготвени, те са винаги в наличност. Има и индивидуално изготвени брекети за съответния пациент, които са с малко по-висока стойност, но с по-добър резултат на лечението“, разкрива д-р Стоичкова.

За разлика от шините, вестибуларните брекети не пречат на говора. „Недостатъците са свързани със „спешните случаи“ – отлепените брекети или счупената дъга може да драскат и да травмират нежната лигавица, а пациентът да е далеч от лекаря си. Също така вестибуларните брекети се виждат, но пък лингвалните – се чуват“, не спестява неудобствата ортодонтът.

И подчертава, че хигиената е много важна при лечението с брекет-система. „Зъбите трябва да се почистват със специални четки, конци, иригатор след всяко хранене. В противен случай, целостта на емайла може да се наруши и да възникнат кариес и последващи от него усложнения. Има ограничения и в диетата“, признава д-р Стоичкова.

Резултатите са най-бързи с алайнерите

Алайнерите са най-съвършената система за ортодонтско лечение, убедена е д-р Стоичкова, която е сертифициран доктор за работа с тях от 14 години.

„Използвам ги от 2006 г. и мога да кажа, че непрекъснато се усъвършенстват и днес имам удоволствието да работя със седмо поколение материал, който е изключително здрав и еластичен и съкращава времето на лечение до 50% в сравнение с останалите ортодонтски апарати. Този вид материал е под патент и се предлага само и единствено от Align Technology, а алайнерите се изработват индивидуално в САЩ след сканиране на зъбите“, обяснява ортодонтът.

„Добрата новина е, че от тази технология вече могат да се възползват и децата от 6-годишна възраст. За целта, алайнерите пристигат в индивидуални опаковки и се сменят на всеки пети ден, което е гаранция за отлична хигиена. Препоръчително е да се носят 22 часа в денонощието, като се свалят при хранене“, допълва д-р Стоичкова.

„Пациентът няма ограничения в диетата, не трябва да „тича“ след всяко хранене да почиства веднага зъбите, няма „спешни случаи“, лечението е безболезнено и комфортно. На снимките пациентите не крият усмивките си, защото алайнерите са прозрачни. Стойността е приблизително еднаква с тази на една качествена брекет-система“, уточнява ортодонтът.

Дискомфортът минава до седмица

Остра болка в ортодонтията няма, успокоява д-р Стоичкова. Поставянето на шини, брекети или алайнери обаче няма как да не предизвика странни или неприятни усещания. „Периодът на адаптация е около 1 седмица, като пикът на дискомфорта е на 2-3-4 ден“, са наблюденията на специалиста.

Затова и препоръката е храната да е по-лека и мека – супи, пюрета, фрешове, смутита. „При нужда може да се приемат обезболяващи в първите няколко дни. Пациентите съобщават за леко изтръпване на зъбите и усещане сякаш не са техни. По-висок е дискомфортът при класическите брекети и практически отсъства при алайнерите заради тяхната еластичност.

Някои пациенти, които носят сваляеми апаратчета от типа на шините се оплакват, че не усещат вкуса на храната, когато апаратчето е в устата. Това обаче е по-скоро изключение, а и не се препоръчва детето да се храни с шината, за да не я счупи“, напомня денталният специалист.

Иригаторите улесняват поддръжката

Почистването на шините и брекетите е важен елемент при терапията. „Сваляемите апарати е достатъчно да се измиват сутрин и вечер с четка и паста за зъби, като през останалата част от деня се изплакват под течаща вода – при всяко сваляне и поставяне в устата, след като ръцете са добре измити“, обяснява д-р Стоичкова.

„Брекет-системата има много ретенционни участъци, където може да се задържат остатъци от храната, и почистването е задължително след всяко хранене. Отнема около 7-10 минути, когато брекетите са и на двете челюсти. В клиниката препоръчваме използването на иригатор на всички наши пациенти в допълнение към специалните четки, защото нивото на хигиена значително се повишава, както и пародонталното здраве и скоростта на ортодонтското лечение“, отбелязва ортодонтът.

Добрата колаборация между лекар и пациент също е задължителна по пътя към красивата и здрава усмивка. „Контролните прегледи са в интервал 3-4 седмици за класическите брекети, 6-8 седмици за сваляемите апаратчета при децата, 8-10 седмици за самолигиращите брекети и около 10-11 седмици за алайнерите. Затова нашите пациенти, които живеят на разстояние, в друг град или страна, отдават предпочитание на високотехнологичните самолигиращи се брекет-системи и на алайнерите“, споделя специалистът.

Всяка травма „рикошира“ в усмивката

Предизвикателство ли е поддържането на резултата след свалянето на апаратчето обаче? „Това е въпросът, чийто отговор всички искат да знаят – ще останат ли зъбите така идеално подредени? Всяка година се правят десетки изследвания по темата и все още няма единен протокол“, не крие д-р Стоичкова.

„Доказано е, че функцията определя морфологията, и за да запазим холивудската усмивка, е необходима правилна работа на мускулатурата – както в лицево-челюстната област, така и в цялото тяло. Спортът е много важен за добрата стойка, а тя – за стабилността на лечението.

Съответно всяка една травма и изкривяване в тялото, започвайки от стъпалата и движейки се нагоре, се явява възходяща причина за възникване на рецидив и изкривяване на зъбите. Затова е много важно да се проведе обширна диагностика още в самото начало на лечението, да се работи паралелно с остеопат за отстраняване на стари травми и нарушения в движенията на тялото“, разкрива ортодонтът.

„От друга страна, са ретенционните апарати. Те са задължителни и могат да бъдат фиксирани и сваляеми. Съответно, ако пациентът случайно отлепи ретейнера си по време на хранене, той трябва незабавно да се свърже с лекуващия си ортодонт за корекция. Същото важи и ако загуби или счупи сваляемия си апарат. Тези случаи се разглеждат като спешни и в нашата клиника се приемат в най-кратки срокове“, подчертава д-р Стоичкова.

Неправилната захапка причинява от мигрена до апнея

Красивата усмивка не е каприз или излишна суета, убедена е създателката на Happy Smiles Dental Clinic. „Тя променя качеството на живот. Хората с правилно подредени зъби са по-уверени, по-успешни, по-щастливи и по-здрави“, категорична е д-р Стоичкова.

Наред с това припомня, че първият етап от храносмилането започва именно в устната кухина. „Ако зъбите не се срещат в правилна оклузия, храната не може да бъде раздробена достатъчно добре и обработена от ензимите на слюнката, което води до травмиране на лигавицата на стомаха и нарушава усвояването на полезните вещества. Неоспорим е и фактът, че правилно подредените зъби се почистват по-добре и задържат по-малко плака, образува се по-малко зъбен камък, значително намалява рискът от кариес“, предупреждава специалистът.

„Правилната оклузия гарантира и здраве за темпоро-мандибуларната става. Чести са случаите, когато човек се оплаква от мигрена, болки в шията, гърба, които са свързани с неправилно подредени зъби или загуба на зъб в зъбната дъга.

Неправилното положение на долната челюст – нейното дистално положение, може да доведе до сънна апнея и спиране на дишането по време на сън“, изрежда рисковете, които крият неглижираните деформации ортодонтът. „Неправилната захапка е причина и за говорни дефекти, за патологично изтриване на зъбите и повишаване на чувствителността им, за преждевременно състаряване на лицето, западане на устните, задълбочаване на назолабиалните гънки и двойна брадичка“, алармира още д-р Стоичкова.

Противопоказания няма, за корекция никога не е късно

Всеки ли може да „поправи“ усмивката си? Противопоказания за ортодонтско лечение практически няма, има особености, обяснява денталният лекар. Например за пациентите с алергия към никел се предлагат брекет-системи без него, както и прозрачни алайнери.

За децата, чувствителни към пластмаса, ортодонтските апаратчета се изработват от специален хипоалергенен материал. „При пародонтологични заболявания се отдава предпочитание на методи със слаби сили под постоянен контрол от страна на лекуващия пародонтолог. При заболявания на ендокринната система (диабет), неврологични заболявания (епилепсия), както и при хемофилия и левкемия може да се провежда ортодонтско лечение при тясно сътрудничество с лекуващия ендокринолог, невролог, хематолог.

За пациентите с множествена склероза пък се препоръчва използването на електрическа четка за зъби за поддържане на добра орална хигиена. При нарушения в сърдечносъдовата система (ендокардити) следва да се избягва използването на фиксирани пластмасови апарати и метални пръстени поради по-големия риск от нарушаване на хигиената в устната кухина“, изрежда възможностите д-р Стоичкова.

И да – никога не е късно да се сдобиеш с холивудска усмивка. „Няма и ограничения във възрастта на пациентите. Често ортодонтското лечение се явява и подготовка за протезиране  с цел създаване на място в зъбната дъга за поставяне на импланти при загуба на зъби.

В тези случаи може да се работи сегментарно само в проблемната зона и терапията да бъде проведена незабелязано за околните в рамките на 4-6 месеца“, разкрива специалистът. „Профилактиката винаги трябва да стои на първо място и колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-кратко ще бъде лечението и резултатът – по-стабилен. Подарете си красива и здрава усмивка за цял живот!“, е призивът на д-р Стоичкова.

ЗНАЕТЕ ЛИ…

Защо децата скърцат със зъби

„Скърцането със зъби рядко се дължи на наличие на глисти и най-често се обяснява при децата с компресия на горната челюст, причинена от устно дишане и заблокирана долна челюст“, алармира д-р Весела Стоичкова.

Тези малчугани обикновено са по-изморени през деня и по-трудно усвояват учебния материал, разсеяни са и имат тъмни сенки под очите. „Ортодонтското лечение, насочено към разширение на горната челюст, подпомага носното дишане, защото куполът на небцето се явява под за носната кухина“, обяснява специалистът.

И разкрива, че познанията на добрия ортодонт се простират далеч отвъд устната кухина. „Атлантът, първият шиен прешлен, неслучайно е наречен на името на древногръцкия титан Атлант (на гръцки Атлас), държащ на раменете си небесния свод. В човешкото тяло той носи на плещите си целия череп и всяка промяна в положението му води до различни дисфункции – главоболие, световъртеж, панически атаки, тахикардия, повишено кръвно налягане, хиперактивност и др.

Променя се и положението на черепа, на разположената в него сфеноидална кост, в която се намира ставната ямка, където е разположена ставната главичка на долната челюст и оттук следват различни нарушения“, изтъква денталният лекар. „Задълбоченото познание на анатомичните връзки между положението на езика, подезичната кост, темпоро-мандибуларната става, шийните прешлени и т.н. помага на специалиста ортодонт да проведе качествена диагностика, да разработи индивидуализиран план на лечение и да проведе ефективно лечение със стабилен резултат в най-кратки срокове“, категорична е д-р Стоичкова.