За всякакви случаи

Мария Йоксимович

Шал Hermès носи британската кралица Елизабет II на фотография за пощенска марка от 1956 г., Шарън Стоун е с такъв във филма „Първичен инстинкт“, а мълвата твърди, че актрисата Грейс Кели е завивала счупената си ръка точно в шал на тази модна къща

Носенето на шал − тъкан елемент от облеклото, предназначен първоначално преди всичко за покриване на главата, има много дълга история и традиции в различните култури по света. Векове наред жените покривали косите си с шалове поради религиозни или социокултурни причини (брак, излизане от къщи и др.), като в някои райони този обичай се е запазил и до днес. Това, че в хода на историята на шаловете е отделяно голямо внимание, се вижда и по тяхната изработка. Разкошната бродерия, дантелата или декоративните елементи във вид на метални и дори златни парички са откроявали шала сред останалите елементи на облеклото като специално украшение, което можело да получава и специално предназначение и цел, например да послужи за подарък, за бърсане на пот или сълзи, или като опаковка на специален подарък.

За разлика от кърпата, която във фолклорната история на народите по света, освен защитна, е играела и символична роля, нейният „по-малък брат“, шалът, има преди всичко декоративно предназначение, макар да може да се каже, че пази и здравето, защото по принцип се носи около шията при студено и ветровито време. Шалът обаче е и моден аксесоар, който се изработва от най-различни материали и за четирите сезона − от кашмир, коприна, през фин памук и до дантела и ефирни тъкани за топлите дни.

Стил и шик

Модните историци твърдят, че шалът всъщност е най-популярният моден аксесоар на съвременността, неотменим и елегантен елемент от гардероба, който му придава особен стил и шик, а на онзи, който го носи − дъх на блясък. Знаменитата модна къща Hermès произвежда и продава шалове още от 1937 година. Смята се, че за 78-годишното съществуване на Hermès много малко прочути жени са устояли на красотата на нейните шалове, макар цената им често да надвишава 500 американски долара. Ето защо шал Hermès има и британската кралица Елизабет II на фотография за пощенска марка от 1956 г., Шарън Стоун носи такъв във филма „Първичен инстинкт“, а мълвата твърди, че актрисата Грейс Кели, прочула се с филмите „Точно по пладне“, „Могамбо“, „Набери „У“ за убийство“, е завивала счупената си ръка точно в шал на тази модна къща. В средата на петдесетте години Гучи създава за „най-красивата блондинка на времето си“, както още е наричана Грейс Кели, и прочутия шал „Флора“.

Но шалът не е бил привилегия само на жените. През XVII век, по време на царуването на Луи XIII, мъжете имали обичай да носят около кръста си широки копринени пояси (ешарп), които се връзвали отзад. Съвременните мъже също имат навика да носят ги, обвити около шията, само че в тяхната версия този „ешарп“ се нарича „шал“.

Личен стил

Възможностите за подчертаване на личния стил с помощта на шал са безбройни. В зависимост от цвета, десена и материала, шалът придава специфичен привкус на стил casual, подчертава елегантността на вечерния тоалет или допълва по изискан начин официалния костюм. За това допринася и начинът на завързване, както и положението на шала, защото възможностите са най-различни. Освен стандартния вариант на носене около шията, шалът стои добре и преметнат през раменете, увит около главата като тюрбан или огромна панделка, навит около талията или шапката или просто закачен към чантичката. През пролетта модните списания просто се надпреварват да представят кой от кой по-изобретателни начини за носене на шал, както и за връзване на възли, преплитане и увиване на този изключителен моден аксесоар.

Впрочем, модните консултанти отдавна са установили, че една и съща рокля, например малка черна, винаги се превръща в нова и уникална с избора на различен шал, както и начин на връзване и носене на този популярен аксесоар. А шал се носи и в съчетания с палто и яке, пуловери и жилетки, дори с обикновена памучна тениска, а цветовете и десените могат да се съгласуват по най-креативни начини, с цвета на очите, гривните, чантата или обувките. По-умелите могат да си направят шал и сами от парчета интересна тъкан, като го изрисуват с бои за текстил или го избродират.

Танцът с шал на Айседора Дънкан

Смята се, че шалът произхожда още от древния Египет и че такъв е носила и египетската царица Нефертити. За разлика от Египет, където шалове носели жените, в Китай те се използвали в армията, като отличителен знак за чиновете.

Шалове обичала да носи и английската кралица Виктория, както и легендарната танцьорка Айседора Дънкан, която обикновено танцувала с шал в ръцете като специален хореографски елемент, извисяващ и облагородяващ нейната игра.

Шаловете на Hermès

Колко популярни са шаловете се вижда и по това, че модната къща Hermès вече 78 години продава по един средно на всеки 25 секунди. За цялото това време дизайнът на шаловете Hermès е създаван от над 150 творци в повече от 2000 десена, като се почне от неутралните и основни цветове, класическите кашмирени модели и се стигне до ексцентричните модели с щампи и мотиви от улични графити. Дизайнерите на Hermès рисуват мотивите ръчно, с което тази прочута модна къща оправдава цената на шаловете си, често надвишаваща 500 американски долара.