Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Шафрaнът безценната подправка

03.10.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Шафранът е известен като най-скъпата подправка. Освен че добавя прекрасен цвят към нашите ястия, той осигурява здравословни ползи и за нашето здраве.

Какво представлява шафранът?

Шафранът е подправка с произход от Азия и има дълга история като лечебно или укрепващо здравето растение. Известен е още като Crocus sativus L., а хората са го използвали като ароматизатор, оцветител и здравословно средство от хиляди години. Той расте като красиво цвете с червеникав цвят, но в кулинарията се използва и сушен като билка.

Ползи за здравето от шафрана

Много проучвания предполагат, че шафранът може да подобри здравето или да помогне при определени здравословни проблеми. Повечето изследвания показват, че шафранът може да бъде ефикасен като:

  1. Антиоксидантно средство

Шафранът, подобно на много други билки и растения, е богат на антиоксиданти. Тези вещества помагат в борбата с увреждането на клетките и могат да предотвратят рак или други заболявания. Изследванията показват също, че антиоксидантите в шафрана могат да бъдат полезни за мозъка и нервната система.

Кроцетин, кроцин и сафранал, три антиоксиданта, открити в шафрана, могат да помогнат за подобряване на паметта и способността за учене. Тези вещества могат също да помогнат за предотвратяване на неврологични състояния като болестта на Паркинсон.

Антиоксидантите в шафрана могат да предпазят мозъка от увреждане. Тези полезни вещества трябва да се набавят от различни източници, тъй като организмът не ги произвежда сам в достатъчни количества. Диетата, богата на плодове и зеленчуци, е мощен начин да увеличите приема на антиоксиданти и да предотвратите някои заболявания. Добавете малко шафран към здравословната диета, за да увеличите количеството на антиоксидантите.

  1. Облекчава предменструалния синдром

Предменструалният синдром (ПМС) може да причини различни симптоми от болки в таза до поява на акне. За много жени ПМС оказва влияние върху психичното им здраве, причинявайки тревожност, депресия и промени в настроението. Някои изследвания са установили, че шафранът може да подобри депресията, свързана с ПМС.

Предменструалният синдром може да повлияе негативно на качеството на живот на жената. Ако изпитвате ПМС, който е тежък или пречи на ежедневните ви дейности, шафранът може да ви помогне за облекчаване и на някои от емоционалните симптоми на ПМС.

  1. Помага за намаляване на теглото

Отслабването може да бъде трудно, особено когато изглежда, че апетитът ви работи срещу вас. Едно проучване върху група жени установява, че приемането на шафран им помага да се чувстват по-малко гладни и да хапват по-рядко.

Някои доказателства показват, че шафранът може да потисне апетита и така спомага за намаляване на теглото. Но той не работи сам. Комбинирайте шафрана със здравословна, балансирана диета и редовни упражнения и спорт, за да постигнете успех.

  1. При гърчове

Шафранът се използва като антиконвулсант (средство срещу гърчове) в иранската народна медицина. Някои изследвания върху биологични модели показват, че може да съкрати някои видове пристъпи.

  1. Лекарство при еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция (ЕД) – способността за поддържане на ерекция, засяга милиони мъже. Според някои изследвания шафранът може да бъде решение на този проблем.

Лекарите често препоръчват медикаменти за лечение на ЕД, които действат при много хора, но тези, които търсят билково средство, могат да опитат шафран. Проучванията показват, че 30 милиграма на ден са ефективни, но не превишавайте това количество. Големите количества шафран могат да бъдат токсични.

  1. При болест на Алцхаймер

Шафранът може да бъде също толкова ефективен, колкото и лекарство с рецепта за лечение на лека до умерена болест на Алцхаймер. Няма лек за болестта на Алцхаймер, но проучванията показват, че шафранът може да помогне за забавяне на прогресията и облекчаване на симптомите.

Някои изследвания доказват, че екстрактът от шафран подобрява когнитивната функция при хора с лека до умерена болест на Алцхаймер. Шафранът също така има нисък риск от странични ефекти. Хората с болестта на Алцхаймер трябва да посещават редовно своя лекар и да обсъждат всички добавки, които приемат.

  1. При депресия

Депресията е психично разстройство, което засяга милиони хора по света. Лечението може да включва различни видове терапия или лекарства. Някои проучвания показват, че консумацията на шафран може да помогне при симптомите на депресия.

Как да използвате шафран?

Венчелистчетата на шафрана приличат на тънки червени нишки. Накиснете няколко нишки в гореща вода, за да направите шафранов чай или разбъркайте течността в пикантни ястия за вкус. И бъдете подготвени за цената – все пак това е една от най-скъпите подправки в света.

Можете също така да закупите капсули с шафран, които да приемате като хранителна добавка, ако не ви харесва вкусът. Но винаги се консултирайте с вашия лекар или нутриционист, преди да приемате хранителни добавки. Някои добавки могат да имат нежелани странични ефекти особено ако сте бременна, приемате лекарства или имате някакви здравословни проблеми.

cross