Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Сезонът на туршиите - повод за социални контакти

BETTY - Сезонът на туршиите - повод за социални контакти
Текст: Антоанета Aтанасова, системен фамилен психотерапевт
04.10.23
BETTY брой 113

Вървя по малка квартална уличка. Ненадейно ме застига сладък аромат, който ме връща в детството. Печени чушки! Роят се спомени за лютеницата на баба, за мармалада, който правеше майка ми. Замислям се. Есен! Пазарите са отрупани с плода на градините. Време за слагане на зимнина, време за стари спомени и сътворяване на нови, време за общуване с близки и приятели.

Вместо да се фокусираме само върху практичната страна на есенните занимания в кухнята, може да погледнем на приготвянето на зимнина като на емоционален, креативен и социален процес. Тогава това вече не е само скучно задължение, а възможност за лична изява, за проява на грижа към себе си и другите, за свързване в радост.

Най-вероятно баба ви вече е знаела, че варенето на компоти, сладка, мармалади и слагането на туршии, комбинирайки грижа за себе си, творчески резултати, внимателност и усещане за контрол, може да бъде от огромна полза за вашето психическо благополучие. Готвенето е една от онези дейности, които включват всички сетива. Те се активират през целия процес от началото до края. Зрението, слухът, допирът и очевидно обонянието и вкусът играят роля както по време на приготвяне на зимнината, така и по време на дегустацията. Това е една от малкото дейности, които комбинират усещания и удовлетворяващ резултат, така че не се страхувайте да влезете в кухнята. Това ще ви помогне да задоволите една от основните си нужди - храната, като същевременно ще подобрите психическото и емоционалното си здраве по различни начини. Въпреки че готвенето за себе си може да предложи много успокояващи и потенциално вкусни предимства, когато готвите и за други хора, има допълнителна полза. А именно готвенето за другите ви свързва с вашата общност и ви помага да се почувствате необходими и полезни. И ако искате да извлечете социални ползи от есенните занимания в кухнята, поканете други да готвят с вас или просто да си вземат от зимнината, която приготвяте. Това може да бъде чудесен начин да се свържете и дори да споделите културни хранителни традиции, което ще ви накара да се чувствате по-близки. Може да ви свърже дори и с тези, които вече нe са сред вас, спомняйки си за техните начини на приготвяне на зимнина.

Всеки обича добра домашно приготвена зимнина. Приготвянето й може да се превърне и в семейна дейност. Може би вашите внуци могат да помогнат с пазаруването и подготовката на съставките. Може би ще запишат инструкциите за рецептата ви в iPad-а си и ще я споделят с приятели, за да се похвалят. Каква по-голяма радост от това да виждаш как рецептата за туршия, която знаеш от баба си, продължава живота си при внуците! Варенето на лютеница например би могло да се превърне в голямо семейно събитие, изпъстрено с шеги и приятни разговори около тавата върху огъня.

Освен възможност за подобряване на връзките с другите приготвянето на зимнина може да бъде и възможност за автентична среща и свързване със себе си и да ви предостави поле за експерименти. Следването на стъпките от рецепта е успокояващо особено за хора, които имат проблеми да започнат или да правят нещата в правилния ред. Има нещо умиротворяващо във факта, че ако смелите доматите, патладжаните и чушките, добавите олио и подправки и варите разбърквайки, сместа ще се сгъсти, за да се получи вкусна лютеница! Това е сигурност в свят, в който всичко е несигурно! Разбира се, невинаги нещата вървят точно както се очаква и непредвидените събития също са част от процеса. Да си позволите да се справите и без рецепта всъщност може да бъде източник на „учене“. Учите се:

  • Да се свързвате отново със себе си и собствените си желания.
  • Да се доверявате на своите 5 сетива, тъй като те са единствените водачи, когато вървите напред чрез проба и грешка без рецепта.
  • Да вървите напред въпреки страха от неизвестното.
  • Да се възстановявате, ако нещата не вървят така, както сте си представяли.
  • Да мислите извън кутията, за да начертаете свой собствен път.
  • Накратко учите се да се доверявате на себе си.

Очевидно готвенето облекчава безпокойството, държи ви фокусирани и развива самочувствието ви, защото приготвянето на зимнина е възнаграждаващо, особено когато тези, които почерпите, поискат рецептата ви.

Рецептите за зимнината понякога се предават през годините и от приятели, и от родители и роднини. Ако все пак си позволите да промените рецептата, завещана от баба ви, съобразявайки се със собствените си вкусове, бихте открили, че това ви насърчава да преодолеете своите съпротивления и блокажи. Да правите нещата по различен начин развива доверието в себе си и ви приканва да се освободите от това, което вече няма смисъл за вас. На вътрешно ниво експериментирането ви позволява да разкриете кои сте, откъде идвате и кои искате да бъдете, в подкрепа на собствената ви идентичност.

Правенето на зимнина в разгара на есента е повече от необходимата грижа за здравословно хранене. Все по-често и все повече хора се стараят да приготвят различна зимнина. А и определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, на домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти, за да са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим и грижата за себе си и за любимите хора. Да, сега има и фризери, но традицията си е традиция. За много хора това е вкусът на детството, споменът за баба и дядо, за безгрижните лета извън града, за аромата на студените зимни вечери, когато се събираме около трапезата на туршия и домашно сладко!

cross