Текст: Катя Кирилова

Серумите за коса представляват течни емулсии с висока концентрация на минерали, предназначени за различни проблеми на косата. Характеризират се с бързо действие, а съставът им варира според структурата на косата. На пазара се предлага широк асортимент от серуми за растеж на косата, за изглаждане, за блясък, за хидратиране и за възстановяване.

В серумите за коса често се добавят различни масла, които ускоряват действието на активните съставки и подпомагат възстановяването и заздравяването на косата.

Царевично или ленено масло – придава блясък, изглажда и укрепва косата.

Рициново масло и масло от кедър – помагат за справяне с досадния пърхот.

Масло от невен и от жълт кантарион – препоръчват се за дамите с мазна коса. Освен че стимулират растежа на косата, ú придават здравина и еластичност.

Масло от пшеничен зародиш и жожоба – страхотна комбинация за борба с косопада.

Масло от прасковени костилки – незаменим помощник за сухата коса.

Кокосово масло – успокоява скалпа, укрепва структурата на увредената коса и омекотява косъма чрез действието на минералите калий, калций, магнезий и желязо.

Бадемово масло – съдържа омега-3 мастни киселини, витамини А,Е, D, B1, B2 и B6. Стимулира растежа, подхранва и уплътнява косъма, предпазва от накъсване и придава блясък на косата.

Масло от репей – помага при косопад, пърхот и сърбеж. Подхранва корените и укрепва структурата на косата.

Зехтин – съдържа витамините А, D, E и полифеноли, които са естествени антиоксиданти. Подхранва, заздравява и подобрява еластичността на косата.