Първият учебен ден

Д-р Радмила Косич, педиатър

Училището е естествен ход в развитието на детето. То ще превърне палавниците в самостоятелни ученици, ще им помогне да развият безброй умения и да създадат приятелства за цял живот. Остава ви да помогнете на детето си да изгради позитивна нагласа към ученето и образованието.

Последната (предучилищна) група в детската градина включва всекидневни занятия по рисуване, броене, учене на азбуката, разпознаване на различните форми и мерки. Препоръчително е всеки малчуган да посещава подобни занимания. Ученето под формата на игра и в компанията на връстници ще го подготви за училищните задължения.

На детето му предстои да се потопи в магичния свят на книгите, да се научи да чете, пише и смята, да открие различни таланти и интереси, но и да разбере, че трябва да уважава учителя и останалите деца, както и да се научи как да се държи в училище. Някои деца се адаптират по-лесно, за други отделянето от домашната среда е трудно. Някои вече могат да четат, докато други се интересуват само от игрите и данданията в парка. Училището е естествен ход в развитието на детето. То ще превърне палавниците в самостоятелни ученици, ще им помогне да развият безброй умения и да създадат приятелства за цял живот. Остава ви да помогнете на детето си да изгради позитивна нагласа към ученето и образованието.

Пълен контролен преглед
Подготовката за училище подразбира и проверка на психофизичните способности на бъдещия ученик. Ако редовно сте водили детето на контролни прегледи при педиатър, то до тръгването на училище вече знаете дали вижда и чува добре, има ли проблеми със стойката и стъпалата, дали говори правилно и страда ли от някаква хронична болест.

Препоръчително е да му направите пълен контролен преглед и всички ваксини от задължителния имунизационен календар преди първия учебен ден. Консултацията с очен лекар, посещенията при стоматолог и кръвните изследвания ще допълнят картината за здравословното състояние на малчугана.

Ако страда от хронична болест или има специални нужди, то навреме трябва да решите дали да го запишете в училище или на някаква подходяща за него програма. Всяко дете има право на образование. Психологическите тестове в училище са прекрасна възможност да разберете от специалист дали това, което мислите, че най-добре знаете, отговаря на действителността. Разберете кои са „слабите му места“, какви са способностите му да следи часовете, дали има проблеми в общуването. Това е най-лесният начин да следите развитието му и ако се налага, да потърсите навременна помощ. Не се колебайте да проучите всички възможности за съдействие от местните сдружения, педиатри, педагози и психолози. Всички те заедно с родителите имат една и съща задача – да предоставят на всяко дете най-подходящите условия за развитие.

За малчугана е най-добре да ходи в най-близкото основно училище. Този избор ще ви улесни до голяма степен. Той по-лесно ще се престраши да ходи на училище с връстниците от квартала, а на първия учебен ден ще види познати от градината или парка лица. Това ще намали стреса и напрежението през първите дни, както и несигурността, че е в непознато обкръжение. Ако сте използвали августовските дни, за да се разходите заедно до бъдещото училище, ако сте му показали двора, коридорите и ученическата стая – чина и дъската, то сте се подготвили. За него е по-важно да види как изглежда училището, отколкото да знае таблицата за умножение.

Може да сравните продължителността на часа с някое любимо детско или игра. Обяснете му какво е почивка и за какво служи. Ако решите да го запишете на занималня, то може да я съпоставите с детската градина – там ще си пише домашните задачи, докато вкъщи ще има достатъчно време за игри. Познатата му среда значи много, особено през първата учебна година.

Създаване на работни навици
Ако сте помогнали детето да изгради някакви положителни организационни навици, вие, без да сте разбрали, сте го подготвили за училището. Първокласникът трябва да си оправя леглото сам, сам да се къпе, реше и мие правилно зъбите, да си подрежда играчките, да слага масата, да разхожда кучето. Вероятно вече сте упражнявали броенето с въпроси от типа „Колко парченца шоколад си изял?“. Обяснили сте му, че „зима е, когато пада сняг, а лято, когато ходим на море“. Возенето с асансьор му е показало нагледно какво представляват понятията горе и долу, а влизането в морето и басейна разликата между плиткото и дълбокото.

Всяка книжка за оцветяване е тренировка за фината моторика, а всяка социална игра упражнение по логическо мислене. Ако има желание и търпение да слуша учителя и останалите ученици, детето лесно ще се научи да чете, пише и смята. Покажете му как да създава и поддържа социални контакти, насърчете го да не приема непознатото със страх. Всеки малчуган, който е положително настроен към училището ще овладее уроците безпроблемно и ще му остава достатъчно време за игра.

Подгответе учебния кът заедно, но без да влагате излишни средства. Познавам всепризнати специалисти, които са завършили световноизвестни училища и университети, а са си писали домашните на малка кухненска маса. За детето е важно да свикне да учи и пише домашните на едно и също място в договореното време с или без вашата помощ. Научете го, че трябва да си подрежда учебниците и тетрадките. Редовно проверявайте дали не е взело повече (раницата ще бъде ненужно тежка) или по-малко от работните помагала.

От многото учебници не боли глава, а гръб! Деформирането на гръбнака, заради тежестта на раницата и неправилното ѝ носене е често срещан проблем. Вие подберете какви да бъдат големината и формата, обърнете внимание на ергономичния гръб на раницата. На детето оставете да си хареса какъв да е цветът, картинката или друг детайл. Новите дрехи и обувки ще направят първия учебен ден много по-запомнящ се и тържествен. Намерете решение, което да удовлетвори желанията и възможностите ви и да бъде подходящо за новото занимание като ученик!

Не забравяйте, че вашето отношение е от изключително значение за детето! Ако за вас училището не е било най-хубавият период от живота ви, това не значи, че и детето ви трябва да има същата нагласа. В училище ще го оценяват, но вкъщи вие постоянно ще му доказвате, че успехът му не влияе на безграничната ви любов към него.

Положителна нагласа
Отърсете и себе си, и детето си от предразсъдъците, свързани с училището. Положителната нагласа към ученето е изключително важна. Развитието на талантите и способностите е невъзможно без училището.

Обърнете внимание на неуспехите му, похвалете постиженията му и потърсете помощ, ако не можете да се справите със съвременната образователна система. Светът на детето е много по-сигурен, ако вие присъствате в него. Покажете му, че училището е нещо хубаво, а знанието – важно за развитието му.