
Пазител на здравето и красотата
Ана Николич
Семената от чиа съдържат пет пъти повече калций от краве млякото, седем пъти повече витамин C от портокалите, три пъти повече желязо от спанака и имат повече омега-3 мастни киселини, отколкото сьомгата. Дневно се препоръчват 28 грама (около две лъжички) семена, които преди консумация се накисват във вода, докато набъбнат.
С основание наричат семената от чиа суперхрана. Те не съдържат глутен, важен антиоксидант са и имат около 20 процента омега-3 мастни киселини. Богати са на протеини, въглехидрати и незаменими минерали като калций, фосфор, магнезий, манган, мед, цинк и желязо. Това едногодишно растение от семейството на ментата, чиято прародина са Мексико и Гватемала, било познато и преди Колумб. Още маите и ацтеките го тачели като здравословна и силна енергийна храна.
Семената от чиа са бели, черни, сиви или кафяви на цвят, дължината им е около милиметър, а във вода набъбват и до 12 пъти. Те спадат към групата на лесно смилаемите храни и подсилват действието на пробиотичните бактерии, които подпомагат храносмилателните процеси. Регулират нивата на инсулин и се считат за прекрасно средство при превенция срещу диабет. Заради големите количества на полезните омега-3 мастни киселини, консумацията на тези семена е и добра превенция срещу инфаркт, а има и благоприятно действие за нормализиране на високо кръвно налягане. Високите проценти на калций, фосфор, витамин А и цинк ги причисляват и към защитниците на здравите зъби. Това че са богати на фибри ги прави добър съюзник в отслабването, а съдържащите се в тях антиоксиданти помагат в борбата против стареенето на кожата, като симулират регенерацията ѝ.
Много здравословни рецепти предлагат комбинации от семена от чиа с пресни плодове, кисело мляко и мед под формата на шейкове. Дневният прием не трябва да надвишава две лъжички сухи семенца (28 грама). Препоръчително е да се накиснат във вода (до два часа) до набъбване, понеже са неподходящи за консумация в сух вид – полепват по зъбите и предизвикват силна жажда.
Знаменитият тенисист Новак Джокович често обича да закусва чиа пудинг с банани. Този пудинг се прави от две лъжички семена от чиа, които се накисват в двеста милилитра вода или бадемово мляко като към получената смес се добавя един банан или друг плод по избор, няколко лешника и две лъжици мед. Чиа пудингът може да се приготви и вечер и да се остави в хладилника през нощта, но в този случай плодовете се прибавят на сутринта.