Подготовката за здравословна бременност

д-р Лора Сугарева
спец. по гинекология и акушерство
ЧЗУ „Хипократ МБ“, Велес

Бъдещото здравословно развитие на плода се осигурява чрез правилен диетично-хигиенен режим преди зачеването, диагностични и терапевтични подготвителни мероприятия, лабораторни изследвания и консултации с гинеколог

Подготовката за здравословна бременност е резултат от общото развитие на съвременното общество. Причината за това е все по-стриктният контрол на бременността, семейното планиране, а с това и все по-големите грижи за раждане на живо и здраво дете.

Подготвителните мероприятия за здравословна бременност могат да
имат профилактичен, диагностичен или терапевтичен характер. Целта е да се установи здравословното състояние на майката, за да се предвидят евентуалните усложнения по време на бременността и да се осигури здравословно развитие на плода.

Двойките, планиращи бременност, би трябвало да посетят личния гинеколог, който ще проведе първата консултация. Чрез разговор, гинекологичен преглед и лабораторно изследване гинекологът трябва да установи дали има рискови фактори за бременността или не.

Рискови са бременностите, при които бременната е над 35-годишна или под 19-годишна възраст, или работи в среда с химическо или радиоактивно замърсяване, или друг тип лъчение. Ако работи в изключително замърсена среда, нощна смяна, стои продължително права или повдига тежки товари, на бъдещата майка се препоръчва да разговаря с ръководителите си, за да ѝ бъдат осигурени подходящи условия на труд.

Въпроси към бъдещите родители
Важни са социално-икономическите условия, в които живеят бъдещите родители, както и навиците на партньорите (дали пият, пушат или вземат наркотици). Бъдещата майка трябва да спре напълно консумацията на алкохол, тютюнопушенето и употребата на наркотици, защото тези навици могат да станат причина за спонтанни аборти, раждане на недоносени деца, аномалии, както и по-чести заболявания на дихателните пътища след раждането. Бъдещите родители трябва да се разпитат дали страдат от някакви заболявания и дали приемат някакви лекарства като редовно лечение. Гинекологът трябва да знае и дали е имало предходни бременности, как са протекли те и как е минало раждането, дали майката е имала високо кръвно налягане, развила ли е диабет или друго заболяване по време на предишните бременности, а също и как е преминало раждането и как е протекъл следродовият период. Също така е важно да се установи, дали в семействата на партньорите има родени деца с аномалии, или пък партньорите може да имат някакво вродено заболяване.

Партньорите се съветват и съвместно за правилен хигиенно-диетичен режим на живот. Диетата трябва да бъде богата на белтъчини, плодове и зеленчуци, сложни въглехидрати и трябва да се избягват храните, богати на прости захари, както и газираните напитки и храните с много мазнини. Препоръчва се и по-голям прием на фолиева киселина, която понижава риска от аномалии на централната нервна система на плода. Тя може да се приема чрез храни, богати на фолиева киселина, каквито са зеленчуците, пълнозърнестите храни, жълтъците, плодовете, плодовите сокове. Може да се приема и във вид на таблетки. Най-голяма полза от този витамин има, ако се приема три месеца преди бременността и през първите три месеца от нея. Желателно е да се отделя повече време за разходки на чист въздух.

Задължителни прегледи преди бременността
Много важно е да се направят прегледи, включващи вземане на микробиологични намазки, цитонамазка и ултразвуково изследване. Лечението би трябвало да се провежда според резултатите от тези изследвания. Лечението на инфекциите преди бременността предотвратява спонтанните аборти и предписването на антибиотици в ранна бременност, по време на органогенезата. Следва рутинно изследване на кръвта (пълна кръвна картина), изследване на урината, измерване на нивото на кръвната захар, както и определяне на кръвната група и резус фактора на двамата родители. Ако фамилната анамнеза съдържа данни за деца, родени с генетични аномалии или партньорите имат вродени заболявания, те трябва да се насочат за генетично изследване. Според получените резултати на двойката трябва да се обясни дали има риск от раждане на дете с аномалии.

Ако при пациентката е налице хронично заболяване като диабет, високо кръвно налягане, астма, епилепсия и други, трябва да се направят контролни прегледи при съответен специалист за корекция на лечението, прилагано на бременната. Предписваните лекарства не трябва да вредят на растежа и развитието на плода.

При тежки сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност, злокачествени и други тежки заболявания, в интерес на здравето и живота на пациентката може да се препоръча прекъсване на бременността.

Освен това е необходима и визита при стоматолог, за да може в хода на бременността да се избегне лечението на кариеси, ваденето на зъби и лечението на заболявания на устната кухина.

По време на бременността е възможно и повишено слюноотделяне, което може да бъде неприятно, затова е особено важно зъбите и устната кухина да са здрави, а поддържането на хигиената – на ниво. Храната трябва да се сдъвква добре, а диетата да бъде богата на калций.

В допълнение към съветите за правилен начин на живот и правилно хранене, на бъдещата майка се препоръчва да си приготви свободно и удобно облекло, изработено от естествени материи. Обувките трябва да бъдат удобни, с широки токчета, не по-високи от пет сантиметра.

Прегледите, които очакват бъдещите родители
Важното е да се контролира всяка физиологична, или нормална бременност. Ако в хода на бременността възникнат заболявания или отклонения при изследванията, трябва да се направят консултации с подходящи специалисти. Ако менструацията закъснява, най-напред трябва да се направи кръвен тест за бременност (β-hCG, или ЧХГ) или тест на урината. Положителният тест не изключва извънматочна бременност, затова до осмата седмица от бременността се прави ултразвуково изследване, което дава данни за сърдечната дейност на плода, за гестационната му възраст и за термина за раждане. Обикновено по време на бременността се правят още три ултразвукови изследвания.

На първия гинекологичен преглед се проверява телесното тегло на бременната, кръвното налягане, взема се натривка от влагалището и маточната шийка, както и цитонамазка, ако не е правена скоро такава. Прави се и анализ на кръвта и урината, определят се кръвна група и резус фактор. Гинекологът получава и данни за лекарствени алергии, прекарани инфекциозни заболявания и съветва бременната жена как да се справя с нормалните и преходни явления, като гадене и повръщане.

Преглед на маточната шийка се прави през 16-та гестационна седмица, за да може гинекологът да прецени дали е необходимо да се направи серклаж. През периода между 24-та и 28-та гестационна седмица се прави тест за скрита кръвна захар. Този тест е важен за ранното откриване на гестационен диабет и неговото лечение. По този начин плодът се предпазва от прекомерен растеж и усложнения при раждането.

Преди края на бременността, през 36-та седмица, се измерват теглото и кръвното налягане на бременната, проверяват се сърдечните тонове на бебето. Същото се прави и през последната седмица преди раждането.

Детето е най-големият дар за родителите. Консултациите и съветите преди бременността позволяват да се открият евентуални усложнения по време на бременността и те да бъдат своевременно отстранени. Така се дава възможност за раждане на живо и здраво дете, което ще бъде най-голямата радост за бъдещите родители.