Текст: Антоанета Новакова, фамилен психотерапевт, педагог

Парите – материализирана власт, сила, източник на удоволствие и нещастие. Днес парите са енергия, която движи света.

Когато Пандора отворила забранената кутия, от нея по земята се разбягали всички неволи. Според друга версия любопитната Пандора, отваряйки съда, оставила към небето да излетят най-висшите дарования, които боговете оставили за съхранение там. Как ще определите парите – като неволя или дар, решавате вие!

Въпреки убеждението, че парите са причина за радост или мъка, да се говори за тях, в известен смисъл е неприлично.

Някак е прието, че е проява на лош вкус да се говори за това, колко пари изкарваш и кое колко струва. Често използваме умалителното „парички“, за да скрием срама си от темата, като че ли да се говори за пари е унизително.

Парите – тема табу, по-избягвана от темата за секса.
Толкова неприлична и забранена тема, че мълчанието или срамежливото свиване на рамене е за предпочитане пред неудобството да се говори открито. Но парите са в основата на семейния живот. Заради тях се случват спорове, кавги и са въпрос, труден за договаряне. Как да се разпредели семейният бюджет, кой да работи и кой – не, колко пари да се дават на децата, как да се разговаря за това? Горещите точки в брака обикновено са децата, роднините и парите. Често не е лесно да се постигне съгласие при взимане на решения, тъй като партньорите са възпитани по различен начин. Те влизат в семейството като носители на различни родови послания, различно светоусещане, различни култури. И не може да се каже кой е прав, кой – не. Но макар партньорите да виждат нещата по различен начин, все пак може да се стигне до съгласие. В семейната двойка има три страни. Не, не си мис-лете за трети човек. Трите страни всъщност са „аз“, „ти“ и „ние“. Само когато ги има и трите и нито една от тях не  доминира останалите, може да има привързаност, разбирателство и обич. За да ги има, от особено голяма важност е въпросът как се взимат решенията в брака. И от това как тези решения се изпълняват. Точно тези решения, които всеки е взимал самостоятелно, а сега е необходимо да бъдат взимани заедно. Решения за развлечения, работа, прехрана, приятели, роднини и пари. Не разчитайте, че ако си замълчите и проявите хладно отношение, ще заставите партньора ви да забележи какво се случва. Едно от условията за ефективно взимане на решения е открито да се говори за парите. Това ще ви помогне да получите зачитане на мнението ви и да преодолеете някои семейни табута и правила, които са неефективни вече. Ето някои идеи за преодоляване на трудностите, които макар да нямат непосредствено отношение към парите, всяка от тях помага да се научите как да се справяте с дадени проблеми:

  • Наслаждавайте се на живота и се веселете заедно с партньора ви. За целта може да направите списък с неща, които обичате да правите за-едно. След това го сравнете с този на партньора ви и определете приоритетните. Заедно решете каква част от парите ви да отделите за това.
  • Ако имате трудности, опитвайте се да се справите сами или с помощта на приятелите, оплаквайте се на тях, а приятните моменти оставете за партньора си.
  • Не очаквайте първо към вас да се проявява щедрост и грижа, а самите вие го правете към партньора си. Знайте, че това никак не е лесно и затова са необходими тренировки.
  • Мислете не за бедност, а за богатство – може да изживеете живота си, съжалявайки за това, което нямате, или радвайки се на това, което имате.
  • Не позволявайте на паричните затруднения да пречат на интимните ви отношения и да възпрепятстват насладата ви от живота. По-добре говорете направо от какво имате нужда, за да улесните комуникацията помежду ви.

Знайте, че е невъзможно напълно да бъдат избегнати недоразуменията и конфликтите по отношение на парите, но също така не забравяйте, че няма нищо лошо в идеята, че парите носят спокойствие и радост. Няма общоприет начин за възприемане и използване на парите. Смисълът им е толкова многообразен, че за различните хора те означават различни неща и това се променя през времето.