Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Себорея или пърхот – открийте разликите

Текст: доц. д-р Любомир Дурмишев, дм, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“-София
09.02.24
BETTY брой 117
BETTY - доц. д-р Любомир Дурмишев

Когато „снегът вали“ по раменете ви – вероятно си мислите,  пърхот е! Сухият и лющещ се скалп обаче понякога е белег на себореен дерматит. Какво го провокира? Само кожата на главата ли поразява? Лекува ли се – и как? Попитахме доц. д-р Любомир Дурмишев дм, който е сред най-опитните специалисти в Клиниката по кожни и венерически болести на столичната УМБАЛ „Александровска“.

„Себорейният дерматит е хронично протичащо дерматологично заболяване, засягащо богатите на мастни жлези зони като скалпа, лицето и гънките. Проявява се с омазняване или обратно –  изсушаване, зачервяване и залющване (пърхот) – по кожата на скалпа. В по-тежките случаи се засягат още гънките и тялото“, обяснява доц. Любомир Дурмишев. „Счита се за сравнително често страдание, като от т.нар. пърхoт страдат над 20% от хората по света, а по-тежките случаи могат да засегнат до 5% от популацията“, уточнява дерматологът от „Александровска“.

И лекарства го провокират

Като главна причина за появата на себорейния дерматит се приема възпалителната реакция към диморфните гъби от семейство Malassezia, които са сапрофити по кожата. „Болестта се среща от ранна детска възраст – под форматa на млечни кори (Crustae lactea) и дерматит от памперс/пелени – до напреднала възраст. Макар и много рядко, в най-тежката си форма може да доведе до зачервяване и залющване на цялото тяло с картината на еритродермия“, разкрива дерматологът. „Себорейният дерматит се асоциира с различни кожни заболявания, като редица модулиращи мастната секреция медикаменти могат да провокират появата на заболяването. Такива са предимно невролептиците: хлорпромазин, халоперидол, литиеви соли, фенотиазини, метилдопа, но и редица други лекарства могат да обострят болестта“, отбелязва доц. Дурмишев.

Може да засегне бузите и веждите

Основните симптоми на себореята са зачервяване и залющване, сух или мазен пърхот по капилициума (окосмената част на главата). „Когато се засегнат и веждите, бузите или гънките, това би трябвало да накара пациентите да потърсят лекарска помощ. Клиничният преглед при дерматолог е достатъчен, за да се постави диагнозата в огромния процент от случаите. Разбира се, при него ние мислим и за други кожни заболявания  като атопичен дерматит или псориазис. И когато имаме съмнение, провеждаме допълнителни изследвания“, уточнява кожният лекар. Засягането на гънките и тялото освен дискомфорт у пациента крие риск от разпространяване на обрива и обхващане на цялото тяло. „Себорейната еритродермия, макар и изключително рядка, е тежко кожно заболяване, налагащо стационарно лечение и трябва да направим всичко възможно да не се стига до нея. В този аспект една консултация с дерматолог е винаги за предпочитане“, подчертава специалистът от „Александровска“.

Тормози мъжете по-често

Себорейният дерматит е едно от най-честите кожни заболявания, отчита доц. Дурмишев. „Да, ние, мъжете боледуваме малко по-често от него, но като че ли повечето пациенти, търсещи помощ, са жени“, споделя опита си дерматологът. „Разбира се, огромната част от случаите са леки и затихват след промяна в хигиенния режим или когато определен фактор, който ги е провокирал, отшуми. В този аспект ранното лечение и поддържането на клинична ремисия са от значение, доколкото развитието на тежки форми обуславя необходимостта от по-сериозна терапия и крие риск от по-чести рецидиви“, не крие кожният лекар.

Терапията отнема време

Какво е лечението? „Както при повечето хронично протичащи заболявания, то трябва да бъде продължително и – по възможност – оптимизирано с най-леките средства, постигащи оптимален терапевтичен ефект. Предписват се широка гама от кремове и лосиони с антимикотична и противовъзпалителна активност, а за поддържане прилагаме лосиони и шампоани, съдържащи локални антимикотици като цинк пиритион, пироктон оламин и др.“, разяснява доц. Дурмишев. „Много от тези препарати се приемат от пациентите за козметични средства, но редовното им приложение може да доведе до трайно подобрение, а в бъдеще – и пълно излекуване. Обратният вариант – с чести и тежки рецидиви – обикновено изисква лечение със системни средства и съответно прогнозата е по-сериозна. Т.е. при някои пациенти може да се окаже заболяване „до живот“, откровен е дерматологът.

В студа се обостря

Климатът също влияе на себореята. „Установено е, че се обостря в сезоните с ниски температури, влажност и слънчево греене. От друга страна, и високата влажност може да предизвика влошаване на заболяването. Както вече стана дума, редица заболявания и медикаменти водят до обостряне и тежко протичане на себорейния дерматит“, напомня дерматологът. „Съществува и връзка между честотата и тежестта му и диетата. Най-често и с изразена тежест се установява заболяването при индивиди с т.нар. западен, богат на мазнини, тип хранене. Докато при диета, богата на плодове, себорейният дерматит протича по-леко. При трудни за лечение случаи възниква въпросът за отдиференциране на заболяването от псориазис, засягащ скалпа и гънките“, подчертава специалистът от „Александровска“.

Мийте косата най-много 2 пъти седмично

Може ли да се „овладее“ себореята? „Трудно е да се намери универсален съвет, ефективен при всички случаи. Но нерядко се сблъсквам с грешното за мен разбиране, че честото миене на косата ще реши проблема. Препоръчвам на пациентите си да го правят не по-често от два пъти седмично. А съответното медикаментозно лечение и противосеборейни шампоани изискват индивидуален подбор при всеки конкретен пациент“, изтъква на финала доц. Любомир Дурмишев.

cross