Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СЕБОРЕЕН ДЕРМАТИТ или защо кожата не обича стреса

Текст: д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА)-София
01.05.20

Прилича на пърхот, но не е. Изправя ни косите, че е псориазис, но, за радост, не е. Що е то? Себореен дерматит, разбира се! Защо за д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА)-София това е „най-лесната диагноза“? Има ли причина себореята да предпочита мъжете? И кога в битката с нея ни трябва повече от качествена медицинска козметика? Вижте отговорите на дерматолога.

Прилича на пърхот, но не е. Изправя ни косите, че е псориазис, но, за радост, не е. Що е то? Себореен дерматит, разбира се! Защо за д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА)-София това е „най-лесната диагноза“? Има ли причина себореята да предпочита мъжете? И кога в битката с нея ни трябва повече от качествена медицинска козметика? Вижте отговорите на дерматолога.

„Себорейният дерматит или себореята е често срещано заболяване на кожата на скалпа, лицето (веждите, брадата и областта около носа) и гърдите, или – казано по-общо – зоните, богати на мастни жлези“, обяснява д-р Весел Кантарджиев. И допълва, че подобно на много от диагнозите в дерматологията и себореята не е с напълно изяснена етиология. Затова пък е доказано, че за появата ú значение имат няколко фактора.

„Маласезия например е гъбичка, която е част от нормалния микробиом на кожата, но при дадени хора и в определени условия се наблюдава засиленото ú колонизиране, което – в комбинация с повишена активност на мастните жлези и отделянето на повече себум провокира появата на себорея“, разкрива началникът на Клиниката по дерматология във ВМА. Наред с това, диагнозата се свързва с повишения емоционален стрес, промяната в температурата и влажността на въздуха. И – не на последно място – някои грешки в диетата като прекомерна консумация на мазни храни и алкохол. „Затова често пациентите ни търсят след дълги празнични дни“, споделя опита си д-р Кантарджиев.

Лекарства я обострят

И за себореята понякога важи рефренът, че „една беда не идва сама“. „В медицинските учебници и списания пише, че при някои пациенти има връзка между появата на себореен дерматит и болестта на Паркинсон например, както и с намаления имунитет при ХИВ инфекция“, уточнява дерматологът. За обострянето на оплакванията при някои пациенти са „виновни“ и определени лекарства. „Литиевите медикаменти, както и халоперидол, гризеофулвин, метилдопа, фенотиазините и някои други препарати могат да влошат това състояние на кожата“, предупреждава специалистът от ВМА.

Не, това не е пърхот!

„Ужас, получих много силен пърхот!“ – с това успокоение част от пациентите са склонни да неглижират проблема си в началото. Други, подведени предимно от консултации с „д-р Гугъл“, набързо си слагат диагноза псориазис или атопичен дерматит. „Себореята е заболяване, което трудно може да бъде сбъркано. Аз обичам да казвам, че е най-лесната диагноза в кожните болести“, признава с усмивка д-р Кантарджиев. Защо?

Симптомите са характерни. „Това, от което се оплакват пациентите, е появата на зачервени петна, залющване или направо бяло-жълтеникави корички в областта на окосмената част на лицето – вежди, брада, около носа. Тези симпотми могат да засегнат и тялото – най-често зоната между гърдите“, допълва дерматологът. Коварният момент с подценяването идва оттам, че за диагнозата са характерни още силен пърхот и омазняване на косата, съпроводени от сърбеж – оплакване, за което много пациенти „винят“ шампоана си.

Мъжките хормони са фактор

Какво рискуваме, когато се лекуваме „по Интернет“ или според алгоритъма на ТВ рекламите? И защо е хубаво да се консултираме със специалист? „За мен дерматолог трябва да се потърси веднага, защото опитът ми с пациенти показва, че самолечението води само до загуба на време и средства, а резултат няма“, откровен е д-р Кантарджиев.

Статистиката сочи, че себореята всъщност е диагноза, която засяга доста хора – около 5% от популацията. „Има три възрастови категории, при които най-често се среща: кърмачета, тийнейджъри и хора на средна възраст“, коментира епидемиологичните данни дерматологът. Факт е, че мъжете по-често страдат от този проблем. Причината обикновено са хормоните. „По-високата продукция на андрогени повишава активността на мастните жлези. А тя, от своя страна, предизвиква по-голямо отделяне на себум“, разкрива механизма началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

При леките форми козметиката спасява

Ако самолечението е загуба на пари и време, коя е успешната терапия? „Обичам да казвам на пациентите си, че себореята не е заболяване на кожата, а състояние. И ние трябва да направим така, че да забавим максимално неговия хронично-рецидивиращ ход“, споделя д-р Кантарджиев. „Има много леки форми, които се лекуват само с правилната медицинска козметика, насочена именно към такъв тип кожа“, допълва дерматологът. И не крие, че той е привърженик на френската. При кърмачета например, е достатъчно измиване на скалпа с мек шампоан, който да сваля коричките, показва опитът му.

Прибягва се и до кортикостероиди

„При възрастни със значително по-тежки форми на заболяването вече се използват шампоани с излющващо и противовъзпалително действие, които влияят и върху маласезията. Те съдържат цинк пиритион, кетоконазол 2%, селениев сулфид, катрани и др.“, изброява ги д-р Кантарджиев. Разбира се, в по-тежките случаи се прибягва и до по-силни препарати. „Понякога добавяме локални средства, съдържащи кортикостероиди, калциневринови инхибитори, антимикотици. Използвани по определени схеми, те могат да направят така, че оплакванията да изчезнат на 100%“, категоричен е дерматологът.

Въпреки че Кожната клиника на ВМА има най-модерния сектор по фототерапия у нас, началникът ú признава, че при себорея тя не е първият избор на специалистите. „ПУВА терапията е златен стандарт в лечението на други кожни заболявания – като микозис фунгоидес, псориазис и т.н.“, обяснява д-р Кантарджиев.

Без горещи и студени душове

Себореята е хроничен проблем, затова и иска постоянство. Д-р Кантарджиев напомня, че в определени сезони или при неблагоприятни обстоятелства оплакванията се изострят и пациентите трябва да имат едно наум. „Себорейният дерматит се влошава от рязката промяна на температурата и влажността. От сериозните амплитуди – например много топли и много студени душове, влизане в топло помещение след дълъг престой на открито при минусови температури през зимата. Изобщо всичко, което стресира кожата ни“, подчертава дерматологът от ВМА.

Най-добрата превенция си остава употребата на подходящата за индивидуалните нужди на пациента козметика, като тя трябва да бъде назначена след обстоен преглед при дерматолог.

И, разбира се, поддържането на безупречна хигиена – тема, която епидемията от Covid-19 направи особено актуална. „Сапунът и водата няма как да навредят“, напомня д-р Весел Кантарджиев.

cross