Укрепете имунитета си и се защитете

Лейла Бегович

Не се притеснявайте да прилагате необходимите мерки за защита от инфекции, когато се разболее член на семейството ви, защото сте нужни на болния здрави и в пълна форма, за да се грижите за него, докато боледува, а най-лошо е, когато се разболеят всички членове на домакинството

Грипът, или инфлуенца, е заразна болест, от която ежегодно се разболяват около 10-20% от населението, а при епидемия и повече. Ако към това добавите и различните бактериални инфекции, има голяма вероятност в сезона на грипа и настинките да ви се наложи да се грижите за някого от семейството си и да сте изложени пряко на инфекцията, като при това се стараете да не се разболеете сами и да предпазите останалите членове на семейството си от инфекцията, особено ако в общото домакинство имате и хронично болни със сърдечносъдови и респираторни заболявания, астматици, диабетици или възрастни с отслабен имунитет, за които грипът може да бъде фатален.

Ако е възможно, настанете болния в отделна стая, за да му осигурите спокойствие и почивка и в същото време да ограничите възможностите за разпространяване на инфекцията сред останалите членове на семейството ви. Имайте предвид, че вирусът се пренася от болния върху останалите чрез кашляне и кихане, като само в една капчица се съдържат до милион вирусни частици. Ако болният киха и кашля, настоявайте да прикрива устата си с хартиена кърпичка, а не с гола ръка.

Заразни са и предметите, използвани от болния – чаши за чай, чинии, прибори за хранене, затова веднага след използване ги прибирайте и измивайте. Много са заразни и кърпите, спалното бельо, пижамите, дрехите; те трябва да се сменят всеки ден.

След всеки контакт с болния или използвани от него вещи измивайте старателно ръцете си с топла вода и сапун, двойно по-дълго време от обичайното.