Ефикасен контрол на забременяването

маг.-фарм. Душан Голич

В днешно време масово се използват противозачатъчни хапчета, затова тяхното действие и правилна употреба са тема, която заслужава нашето внимание

Най-старите методи за контрацепция датират отпреди две хиляди години. Днес в аптеките се предлагат десетки различни приспособления и лекарства, използвани успешно за контрол на забременяването. Хормоналните контрацептиви (противозачатъчни), популярно познати и като „хапчетата антибебе“, са най-разпространената форма на контрацепция. Всеки ден около 100 милиона жени по целия свят използват някой от тях. Във Великобритания и Франция всяка трета жена на възраст от 16 до 49 години взема такива лекарства.

Комбинираната противозачатъчна таблетка (КПТ) съдържа микродози синтетични хормони, които имитират действието на естрогена и прогестерона, отделяни обикновено при жените. Приемът на изкуствени хормони влияе върху физиологията чрез хипоталамуса и хипофизата – мозъчните дялове, които секретират регулаторни хормони (LH, FSH) в организма. В резултат на прилагането им се получава комбиниран ефект: инхибиране на освобождаването на яйцеклетки по време на овулация и повишаване на плътността на цервикалната слуз, което затруднява проникването на сперматозоидите до матката.

Предимства на КПТ: цикълът е по-редовен, трае по-кратко и менструалните симптоми се понасят по-леко. Освен за контрол на забременяването, тези медикаменти се използват и при други индикации, като например при синдром на поликистозни яйчници, ендометриоза, аменорея, менорагия, дисменорея и акне.

Обичайните нежелани реакции са гадене, подуване и чувствителност на гърдите, главоболие и повишен апетит. Те се проявяват в 10% от случаите, когато комбинацията от изкуствени хормони е неподходяща за организма на пациентката. В такъв случай лекарят назначава друга комбинация.

Ограничения: КПТ не се препоръчва за жени активни пушачки на възраст над 35 години, както и за лица с екстремно затлъстяване, за страдащи от мигрена или лекуващи сърдечносъдови заболявания. Пациентките, приемащи препарати на основата на жълт кантарион или подложени на неврологична терапия, не трябва да използват такива лекарства.

Опаковките обикновено съдържат 21 таблетки, които се пият ежедневно. След 21-я ден се прави прекъсване от седем дни, през което обикновено се появява и цикълът. При някои лекарства таблетките са 28, от които 21 хормонални, а останалите седем са плацебо (празни) таблетки. Таблетките могат да бъдат с фиксирана комбинация от хормони, т.е. всеки ден се приема една и съща доза прогестерон и естроген. По-новите лекарства обаче са с таблетки с променлив състав, т.е. в някои дни съдържат повече естроген, а в други – повече прогестерон. Таблетките с различен състав в опаковката могат да се различават по цвят за по-лесно разпознаване при употреба.

Ефективността на тази терапия за контрол на забременяването е висока и достига 99,7% при правилно приложение. Противозачатъчните таблетки трябва да се приемат всеки ден, приблизително по едно и също време.

Правилната терапия

Според статистиката само 8% от жените вземат правилно тези противозачатъчни медикаменти. Често се пропускат дози и това понижава ефективността на терапията с 91%. Затова се препоръчва строго спазване на указанията за употреба, давани от фармацевта за прием на лекарството.

Днес хормоналните контрацептиви са по-достъпни и безопасни, отколкото в миналото. Въпреки това, приемът на хормони по самоинициатива никога не е оправдан. Ако имате съмнения, най-напред се консултирайте с гинеколог, който въз основа на хормоналния ви статус ще прецени дали е оправдано да вземате хормонални контрацептиви и каква да бъде терапията. След това трябва да се чуят внимателно изчерпателните обяснения на фармацевта за това, какво можете да очаквате от лекарствата, които вземате и какви мерки да предприемете при пропускане на доза. Придържането към съветите на специалист е най-добрият начин да направим адекватен избор и да го приложим правилно в днешно време.