Д-р Искра Трайкова
Александровска болница

Лято е. Време за ваканция, за почивка и за повече пътувания. Много хора обаче ги очакват не с радост, а с големи притеснения – как ще се чувстват, ще имат ли кризи, ще намерят ли добър специалист, ако се наложи, какво да вземат със себе си, къде е най-безопасно да отидат, какви правила да спазват… Разнообразието и смяната на обстановката оказват благотворно влияние, но как да се възползват от тях, без да застрашат здравето си?

Основният списък на тежките хронични заболявания на Европейската комисия по обществено здраве включва: сърдечносъдови заболявания (атеросклероза, сърдечен удар), рак, невродегенеративни заболявания (съдова деменция, болести на Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън, Кройцфелд-Якоб), епилепсия, психични разстройства (депресия, шизофрения), аутистични разстройства, мускулно-скелетни заболявания, метаболитни заболявания (затлъстяване, диабет, хиперлипидемия, хиперхолестеролемия), астма, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, зрителни и слухови увреждания и накрая: заболявания, свързани с възрастта и с работата. Това са заболявания с коренно различни симптоми, различни методи за лечение и поддържане. Тук ви предлагаме само основен списък с общи правила, които е добре да спазват всички хронично болни, когато са на път.

globus  1. Изберете подходящо за вас място за почивка

Вие вече знаете къде се чувствате добре и къде – не. Знаете какви са основните предписания на лекуващия ви лекар. Знаете какво изисква дневният ви режим и начин на живот. Затова нека те да бъдат ваша отправна точка при избора на дестинация за вашата ваканция. Не се подлъгвайте от атрактивни оферти – вашето здраве и живот са на първо място.

tablete-2  2. Задължително носете със себе си предписаните ви медикаменти и аптечка с основни лекарства. 

Да забравите лекарствата си вкъщи може да се окаже фатално. Възможно е там, където отивате на почивка, в аптеките да не разполагат с вашите лекарства или с техни заместители. Затова, преди да тръгнете, купете достатъчно от вашите основни поддържащи лекарства за броя дни, които планирате, и дори повече. И ги носете със себе си, не ги оставяйте на трудно достъпно място в багажника на колата или в багажното отделение на самолета. Освен тях, добре е да имате аптечка с основни медикаменти: обезболяващи, за висока температура, за стомашно разстройство, слънцезащитни лосиони, препарати против ухапване от насекоми, противоалергични препарати, билкови успокоителни и т.н.

pasos  3. Сложете при личните си документи лист с името и телефона на лекуващия ви лекар.

На този лист напишете също и какви медикаменти приемате, има ли медикаменти и храни, към които сте алергични. Ако хората, с които ще пътувате, не са ваши близки или приятели (които знаят за вашето заболяване), уведомете ги, за да могат да се съобразяват с вас. Не се насилвайте да следвате техния ритъм.

avion  4. Планирайте щадящо пътуване.

Изберете най-подходящото превозно средство и най-лекия маршрут. Дългите пътувания и седенето в една поза с часове не са подходящи за вас. Нито физическото натоварване, свързано с много ходене. Ако все пак се налага да пътувате по-дълго, ставайте често и се раздвижвайте (особено ако страдате от разширени вени или сърдечносъдови заболявания). Винаги носете със себе си малка бутилка с минерална вода и нещо за хапване.

sunce-2  5. Избягвайте да стоите дълго на слънце или в горещо помещение.

Прегряването е опасно за вас. Затова следвайте собствения си ритъм и по отношение на времето за стоене навън, на слънце или в задушно помещение. Опитвайте се да си осигурите умерена температура през повечето време. Сауната, турската баня и басейните с гореща вода не са за вас. Заменете ги с други развлечения, за да се предпазите и да се радвате на почивката.

hrana  6. Спазвайте обичайните си ежедневни правила, назначени от лекуващия ви лекар.

Почивката не се отнася за задължителните за здравето ви ангажименти, като определена диета, час за лягане вечер и други по сериозни изисквания и ограничения, свързани с болестта ви. Ако ви е забранено да консумирате определен вид храни, почивката не е повод да ви бъдат разрешени. Пазете се!

ambulanta  7. Информирайте се къде можете да получите медицинска помощ в случай на нужда.

Ако сте във ваканционно селище, отидете и се запознайте с лекаря в спешния център. Уведомете го за вашето заболяване и попитайте можете ли да се обръщате към него и какво би ви посъветвал да спазвате. Ако сте в градче, разберете къде се намира поликлиниката и на какво разстояние от нея се намирате. Ако сте в голям град, информирайте се предварително в кои болници има специалисти по вашето заболяване.

suncobran-2  8. Почивайте максимално.

Спете достатъчно, почивайте и в следобедните часове. Опитайте се да забравите болежките и да си доставяте удоволствия – разбира се, от позволените. Възползвайте се от ранните часове на деня, за да стоите на въздух. Не се уморявайте, не се дразнете от дреболии.

smajli  9. Бъдете ведри.

Научете се да живеете в мир с болестта. Да имаш хронично заболяване не е оправдание да бъдеш нещастен и да тормозиш околните. Когато сте с бодър дух, и болестта ви ще е по-мила с вас. Все пак сте я завели на почивка. Направете я максимално пълноценна!