Текст: д-р Спаска Лесичкова, имунолог от УМБАЛ „Александровска”

Усещате ли? Лятото неумолимо се изплъзва като горещ пясък между пръстите, а жълтото в короните на дърветата вече рисува силуета на есента. За едни щедра и „златна”, за други – мрачна и изпълнена с болести.

Изпитание ли е смяната на сезоните за имунната ни система? Как да „мобилизираме” организма си, когато наред с „класическите” настинки и вируси ни заплашва и COVID-19? Какви храни ще ни заредят със сили, от колко движение имаме нужда, кога трябва да посегнем към аптечката за „подкрепление” и кои хора е добре да се „застраховат” с противогрипна ваксина? На прага на есента потърсихме компетентното мнение на имунолога от УМБАЛ „Александровска” д-р Спаска Лесичкова.

„През есента настъпва сезонът на настинките и вирусните заболявания, които подлагат на изпитание нашата имунна защита”, обяснява д-р Спаска Лесичкова. Какви опасности ни дебнат в този иначе така красив и романтичен сезон?

„Простудните заболявания обикновено се причиняват от  грипните вируси А, В и С, но също така и от коронавируси, риновируси и други.“, изрежда ги имунологът. Като не пропуска да напомни, че антибиотиците не са ефективно „оръжие” срещу тях. „Основна роля има профилактиката – пре- и постекспозиционна, както и правилната антивирусна терапия. Укрепването на имунната система е от изключително важно значение и изисква комплексен подход”, подчертава специалистът от „Александровска”.

Куркумин и алое вера вдигат защитните сили

От какви микроелементи има нужда организмът ни, за да посрещне максимално мобилизиран сезона на настинките и инфекциите? И нужно ли е да посегнем към аптечката, за да му „помогнем”? „През есенно-зимния период е препоръчителен допълнителен прием на витамини и микроелементи. Витамин D е с доказана имунорегулаторна функция, а витамините С и Е – с антиоксидантната си активност, намаляват тежестта на простудните заболявания”, отговаря д-р Лесичкова.

„Селенът и цинкът са кофактори в имунния отговор срещу различни инфекциозни причинители. Омега-3 мастните киселини и хранителни добавки, съдържащи куркумин, джинджифил, алое вера, ехинацея, имат благоприятен ефект и повишават защитните сили на организма”, допълва още имунологът.

Не се лишавайте от месо, ядки и мед

Пълноценната и балансирана диета е другият ни „коз” срещу вирусите. „Прясно

приготвената храна с достатъчен прием на белтъци, полиненаситени мастни киселини, витамини и микроелементи е важна за правилното функциониране на клетките на имунната система.

Недостигът на тези вещества води до имунен дефицит и предразположеност към инфекции”, предупреждава специалистът от „Александровска”. „Диетата трябва да съдържа пресни плодове и зеленчуци, месо и риба, мед, ядки, които изобилстват през есента”, допълва д-р Лесичкова.

Ефективната хидратация на организма също не бива да се подценява. „Необходим е прием на достатъчно количество течности. Най-добре – билкови чайове, прясно приготвени сокове и вода”, уточнява имунологът.

Разхождайте се поне 1 час дневно

Да влезеш в делови ритъм след лежерния отпускарски сезон е задача с повишена трудност. Колко да спим, как и колко да се движим, за да сме тонизирани и готови за по-стресовите дни на работа или в училище?

„Спазването на правилен хигиенно-диетичен режим е от първостепенно значение. Достатъчният и пълноценен сън (не по-малко от 8 часа), редовните – поне около 1 час дневно, разходки на чист въздух и карането на колело са много важни”, обяснява д-р Лесичкова.

Защо? „Движението подобрява дишането, ускорява изхвърлянето на въглероден двуокис и усилва притока на кислород към белите дробове. Това подобрява локалния имунитет по хода на дихателната система и повишава кислородното насищане на кръвта”, разкрива специалистът от „Александровска”.

Октомври е време за ваксина

В България малцина се ваксинират срещу сезонен грип. Но особено в „сянката на COVID-19“ препоръчват ли специалистите имунизация тази есен и кога е най-подходящо да се направи такава? „Eжегодната противогрипна ваксинация е най-ефективното средство за превенция на грип и неговите усложнения.

Оптималното време за провеждане на имунизации е непосредствено преди регистрирането на епидемичен подем от грип (началото на месец октомври) и трябва да продължи през цялото време, докато грипният вирус циркулира в съответната страна”, обяснява д-р Лесичкова.

„Целенасочено трябва да бъдат имунизирани таргетни групи, при които възможността за заразяване е много по-честа или заболяването протича тежко и с усложнения: жени, които планират бременност по време на грипния сезон; медицински специалисти, работещи с пациенти; лица в напреднала възраст, болни с имунодефицитни състояния, сърдечни заболявания, хронични респираторни заболявания и болести на обмяната”, изрежда ги лекарката.

„Ефикасността на ваксините зависи в голяма степен от антигенната близост между ваксиналните и циркулиращите щамове на грипните вируси. Значение имат също възрастта, здравният и имунен статус на ваксинираното лице”, отбелязва имунологът от „Александровска”.

Имайте едно наум при автоимунно заболяване

Кои пациенти обаче е добре да направят консултация с имунолог, преди да си поставят ваксина, или да си „предпишат“ подсилваща организма терапия? И кога имуностимулаторите се превръщат в „нож с две остриета“?

„Най-доброто средство за борба с вирусните заболявания е профилактиката. Няма съмнение, че доброто познаване и активно използване на средствата за имунопрофилактика в ежедневната клинична практика ни гарантира по-добро здраве и по-дълъг живот”, казва специалистът от „Александровска”.

Но изтъква, че с изключително внимание трябва да се подхожда към хора с онкологични и автоимунни заболявания при назначаване на имуномодулатори и ваксини. „Изборът на подходящия имуномодулатор се прави от специалист в областта на клиничната имунология и след предварителна оценка на състоянието на имунната система”, категорчна е д-р Лесичкова.

Прочетете още здравни съвети