Причини, симптоми, лечение

д-р Мая Врчаковскa
спец. интернист

Симптомите на аритмия могат да бъдат прескачане на сърцето, трептене в гърдите, умора, а към по-сериозните признаци спадат слабост, виене на свят, загуба или усещане за загуба на съзнание, изпотяване, недостиг на въздух, стягане в гърдите

Аритмия означава неправилен ритъм и/или брой удари на сърцето. Когато говорим за аритмия това не означава, че сърцето бие прекалено бавно или прекалено бързо, а че бие неправилно, така че може да имате аритмия както със забавено, така и с учестено сърцебиене.

Каква е причината за появата на аритмия?
Някои видове аритмии се появяват при нормално, здраво сърце, при нарушения на части от проводните пътища, които именно предизвикват ускоряването на импулсите. Това може да стане в резултат на алкохол, стрес, никотин, хапчета за отслабване, някакво лекарство за кашлица, спрей за облекчаване на дишането при астма или хроничен бронхит.

Сериозно състояние ли е аритмията?
Повечето здрави хора имат поне едно допълнително прескачане на сърцето в течение на деня; екстрасистолите може да не бъдат усетени или понякога се усещат, когато човек си лежи спокойно в леглото. Кофеинът в кафето и чая, енергийните напитки, кока колата, алкохолът в по-големи количества могат да увеличат броя на екстрасистолите.

Какви видове аритмии има?
Аритмиите могат да бъдат безвредни, или да представляват опасност за живота и да доведат до внезапна сърдечна смърт; някои от тях са временни, а други постоянни. Определянето на вида на аритмията и риска от нея оставете на вашия лекар.

При кого има повишен риск от поява на аритмия?
Аритмиите са по-чести при по-възрастните, по-сериозният вид аритмия е по-чест след 60-годишна възраст, тъй като на тази възраст по-често се развиват сърдечни заболявания и други сърдечни проблеми, водещи до аритмия.

Какви са симптомите на аритмията?
Към по-сериозните признаци и симптоми на аритмия спадат слабост, виене на свят, загуба или усещане за загуба на съзнание, изпотяване, недостиг на въздух, стягане в гърдите. Може да не усещате нищо, т.е. да имате „тиха“ аритмия, а вашият лекар може да забележи, че сърцето ви работи неправилно или да открие аритмията с помощта на електрокардиограма.

Как се диагностицира аритмията?
Лекарят поставя диагноза за аритмия въз основа на медицинската и фамилната анамнеза, физикален преглед и резултати от изследвания и процедури. Основната процедура е електрокардиограмата (ЕКГ), която измерва електрическата активност на сърцето в рамките на няколко секунди и може да не установи аритмията, ако тя е краткотрайна или не се прояви по време на заснемането. Затова лекарят може да препоръча да носите холтер монитор, който регистрира непрекъснато работата на сърцето за 24 часа или повече. Има и специални монитори за проследяване на сърдечната дейност в течение на няколко дни или дори седмици.

Как се лекува аритмията?
Някои хора с аритмия не се нуждаят от специално лечение, а други се нуждаят от промяна на начина си на живот, от лекарства и дори от оперативна намеса.

Как да живеем с аритмия?
Повечето аритмии са безвредни, нормално е в течение на деня да усещаме от време на време прескачане на сърцето или да имаме прескачане, без да го усетим. Хората с безопасни аритмии могат да живеят нормално, без да се нуждаят от лекарства. Ако имате аритмия, която трябва да се лекува, е необходимо: редовно да си правите медицински прегледи, като винаги носите със себе си на прегледа списък на лекарствата, които използвате; трябва да вземате редовно предписаните от лекаря лекарства; винаги информирайте лекаря си, ако вземате хранителни добавки по своя инициатива или лекарства за алергии и настинка, или спрейове, които могат да нарушат сърдечната дейност.

Ако имате аритмия, важно е да се грижите за себе си. Щом почувствате нестабилност или замаяност, трябва да легнете; в такъв случай не се движете и не управлявайте превозни средства. Информирайте лекаря за тези симптоми. Помолете лекаря да ви обясни как да проверявате сърдечния си пулс и го уведомявайте, ако
има нови промени!