Как да разпознаем симптомите

Д-р Мая Върчаковска, спец. Вътрешни болести

Шансовете за оцеляване и възстановяване в рамките на първия час от получаването на инфаркта са големи. От жизнена важност е симптомите да бъдат разпознати и незабавно да се потърси спешна медицинска помощ.

Болестите, засягащи сърцето и сърдечно-съдовата система обхващат различни състояния. Това могат да бъдат заболявания на кръвоносните съдове като исхемична болест на сърцето, нарушения на сърдечния ритъм (аритмия), вроден или придобит порок на сърцето, заболявания на сърдечния мускул и други.

Рискови фактори за появата на сърдечно-съдови заболявания
Генетичното предразположение е фактор, на който не може да повлияем, но навиците ни могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и най-вече от инфаркт.

Нездравословно хранене: Прекомерната консумация на въглехидрати и храни, богати на наситени мазнини и на трансмазнини, увеличават риска от сърдечни заболявания (например атеросклероза). Соленото също повишава риска от високо кръвно налягане. Дневният прием на сол трябва да бъде до 5 мг, но повечето хора го надвишават.

Липса на физическа активност: Заседналият начин на живот води до болестни състояния (затлъстяване, повишено кръвно налягане, повишен холестерол и диабет), които са рискови за появата на сърдечни заболявания.

Затлъстяване: Прекомерните мастни натрупвания по стомаха, около вътрешните органи, включително и черния дроб, повишават нивата на LDH (така наречения „лош холестерол“), на триглицеридите и кръвната захар, а понижават нивата на HDL („добрия холестерол“), предпазващ кръвоносните съдове. Излишните мастни натрупвания предизвикват застой на излишните течности в клетките и повишаване на кръвното налягане.

Алкохол: Прекомерната консумация на алкохол (при мъжете над две питиета дневно, а при жените повече от едно) също може да доведе до повишаване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, триглицеридите или до затлъстяване, а това са основните фактори, предизвикващи сърдечни заболявания. Освен това алкохолът в големи количества има токсичен ефект върху сърдечния мускул – води до отслабването му.

Стрес: Психическият стрес и депресията влияят лошо върху всекидневните навици и затрудняват провеждането на лечение. Повишените нива на хормона на стреса водят до затлъстяване. Бягството от проблемите и прекомерното хранене не са решение – опасните въглехидрати създават усещане за моментно спокойствие, но ефектът от тях е пагубен.

Пушене: Пушенето предизвиква възпаление на стените на кръвоносните съдове, тяхното преждевременно стареене и натрупвания на плаки, водещи до атеросклероза, повишаване на риска от високо кръвно налягане и инфаркт.

Как да разпознаем симптомите
Исхемичната болест на сърцето е най-честата причина за изненадваща смърт от сърдечно заболяване в света. Тя представлява натрупване на мастни наслагвания по стените на кръвоносните съдове на сърцето, при което притокът на кръв към него постепенно намалява, докато циркулацията не престане изцяло. Това води до инфаркт (сърдечният мускул умира бързо, ако не е снабден с кръв и кислород).

Симптомите при инфаркта са различни. Най-чести са болки в гърдите, врата, гърба, ченето, раменете и ръцете, внезапна отпадналост, световъртеж или загуба на съзнание, задушаване и хладна пот. Понякога се наблюдават и болки в горната част на корема, напомнящи за храносмилателни проблеми. Интересен е фактът, че симптомите при мъжете и жените могат да се различават.

При жените най-често срещаните са болки, стягане в областта на гърдите и дискомфорт. Тези симптоми невинаги са основани и могат да протекат незабележимо. За разлика от мъжете, жените могат да получат инфаркт без изобщо да усетят болка в гърдите.

Жените най-често имат други оплаквания – задух и силна умора. Тези симптоми могат да бъдат незабележими. Ако се появи болка в гърдите, пациентките я описват като стягане или напрежение. Най-вероятно, защото при тях, освен стесненията на главните кръвоносни съдове на сърцето има и такива на по-малките артерии – състояние, познато като болест на тънките кръвоносни съдове.

За разлика от симптомите при мъжете, тези при жените се появяват по-често докато си почиват, а дори и по време на сън. При тях психическият стрес също може да доведе до инфаркт. Поради неспецифичните симптоми или недостатъчно внимание, жените често прибягват до спешна медицинска помощ, едва когато сърцето им е вече увредено.

При проблеми със сърдечния ритъм – тахикардия (учестено сърцебиене), брадикардия (сърцебиене по-слабо от нормалното) или аритмия (нарушение на сърдечния ритъм) симптомите могат да бъдат – сърцебиене, понижаване на пулса, болки в гърдите и чувство на дискомфорт, задушаване, световъртеж или загуба на съзнание.

Симптомите при сърдечните пороци могат да се появят под формата на умора, задушаване, болки в гърдите при натоварване, отоци по краката, проблеми с ритъма на сърцето и други. По-леките форми на сърдечен порок протичат безсимптомно дълго време, особено ако са вродени. При заболявания на сърдечния мускул могат да се появят умора при натоварване или в състояние на покой, затруднено дишане в легнало положение, отоци по краката и корема, изпъкване на вените по шията.

Как да реагираме при симптоми на инфаркт
В случай, че разпознаете някой от симптомите на инфаркт:

  1. Веднага спрете заниманията си, особено ако са свързани с физическа дейности следете симптомите;
  2. Не се паникьосвайте и помислетедали причината за болката не е друга. Освен при инфаркт, болки в гърдите могат да се появят и при проблеми схраносмилателната система, пристъпна паника, мускулни болки и др. Ако степреяли или сте правили упражнения загръден кош, е много възможно симптомите да са вследствие на друг проблем.Ако не може да намерите обяснение заболката и предполагате, че е инфаркт,веднага потърсете медицинска помощ;
  3. Имайте предвид, че заболеваемостта от инфаркт е по-голяма при мъжете свисоко кръвно налягане над 55 години,както и при жените с високо кръвно налягане по време на менопауза. Затлъстяването, нездравословното хранене,стресът, генетичното предразположениеса също ключови фактори. Колко повечеса те, толкова по-голяма е вероятносттатова да е инфаркт;
  4. Действайте бързо! Потърсете спешнамедицинска помощ, нека някой да ви откара до най-близката болница, ако е възможно. Шансовете за оцеляване и възстановяване в рамките на първия час отполучаването на инфаркт са големи.

Превенция
Генетичната наследственост е като стрелянето с пистолет. Ако се грижите за здравето си, не дърпате спусъка. „Спусъкът“ са всички рискови фактори, на които може да въздействате. Ако сте пушач, спрете цигарите. Правете упражнения. Ходете поне 30 минути на ден. Поддържайте нормално телесно тегло. Консумирайте плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри. Намалете приема на животински мазнини, особено в по-късните часове. Избягвайте въглехидратите и намалете консумацията на сол.

Превенцията е ключът към здравословния живот.