Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Сандански - слънчевият рай за белите дробове

Текст: Лора Симеонова
Снимки: Личен архив
03.10.22
BETTY брой 101

Чудите се къде живее Слънцето? В Сандански, разбира се! 300 дни в годината небето над града на Спартак е синьо, въздухът – кристален, а полъхът – зареден с лечебното „дихание“ на Средиземно море. И това не е всичко – от недрата на най-слънчевия и топъл български град бликат над 80 термални извора, което го превръща в един от най-добрите балнеокурорти в Европа. А специално за пациентите с астма Сандански е синоним на изцеление.

Чудите се къде живее Слънцето? В Сандански, разбира се! 300 дни в годината небето над града на Спартак е синьо, въздухът – кристален, а полъхът – зареден с лечебното „дихание“ на Средиземно море. И това не е всичко – от недрата на най-слънчевия и топъл български град бликат над 80 термални извора, което го превръща в един от най-добрите балнеокурорти в Европа. А специално за пациентите с астма Сандански е синоним на изцеление.

Сандански е истински рай за дробовете. Заради уникалния си климат – преходно-континентален, с изразено средиземноморско влияние, градът се смята за най-доброто място за лечение и профилактика на бронхиалната астма в Европа. Въздухът в подножието на Пирин е чист, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони, с ниска относителна влажност.

А за астматиците това означава – спасение от „оковите“ на задуха и кашлицата. Пулмолозите признават, че тези симптоми отшумяват при около 80% от пациентите. Като препоръката е – за максимален оздравителен ефект, астматиците да се подлагат на климатолечение два пъти годишно – най-добре през пролетта и есента, когато слънцето е повече от щедро, а планината носи свежест и прохлада.

„Живата вода“ помага при артрит и след инсулт

Астмата не е единственото хронично заболяване, което се повлиява благотворно в Сандански. Уникалната комбинация от климат и минерална вода е лековита при редица диагнози:

  • Неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система: бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/.
  • Хронични ставни заболявания: болест на Бехтерев, спондилоартрози, следфрактурни състояния, ревматоиден артрит.
  • Заболявания на периферната нервна система: невралгии, неврити, плексити; рехабилитация след инсулти.

Блика от 80 термални извора

„Живата вода“ на Сандански блика от над 80 извора с температура от 42 до 81 градуса по Целзий. Това прави баните на открито възможни дори през зимата – още повече, че в Слънчевия град тя е къса и мека, а живакът почти никога не пада под нулата. Водата е с ниска минерализация, но с богат химичен състав. За разлика от други лековити извори, е с приятен вкус и без цвят и мирис на „развалени яйца“.

СПА удоволствия за всеки

Над 50 са модерните хотели – повечето със страхотни балнео- и СПА центрове, които посрещат туристите в града. Както петзвездните комплекси, така и по-скромните предлагат изобилие от лечебни и релакс процедури. И – разбира се – огромни закрити и открити басейни, на които можеш да се наслаждаваш и през четирите сезона.

Има я и по-бюджетната алтернатива на къщите за гости и апартаментите под наем, която позволява да комбинираш по-евтина нощувка със СПА пакет в някой от луксозните хотели. А държавният санаториум в курорта разполага с 260 легла и предлага балнеолечение (минерален душ и минерални вани), физиотерапевтични процедури, медикаментозно-инхалаторно лечение, парафинотерапия, лечебна физкултура, хидротерапия и луголечение.

До Античността и обратно

Чарът на Сандански обаче не се изчерпва само с ласкавия климат и минералните басейни. Градът се гордее с над 3000-годишната си история и е осеян със забележителности, които обещават вълнуващо пътешествие до епохата на Античността. Археологическият музей, например, пази една от най-впечатляващите колекции от римски надгробни паметници у нас. Набезите на завоевателите и на времето пък не са успели да изтрият великолепието на мозайките в реставрираната Епископска базилика, в която първите християни са се молели преди повече от 15 века.

В зелената прегръдка на „Свети Врач“

Слънчевият град е и чудно място за разходка – а най-голямото му „бижу“ е 100-годишният парк „Свети Врач“, който се простира на над 340 дка на двата бряга на реката. „Зеленото сърце“ на Сандански приютява близо 200 растителни видa, сред които са вековните чинари, внесените от Италия, кедър и софор, както и екзотични видове от Далечния изток и отвъд океана. „Свети Врач“ може да се похвали и с изкуствено езеро, летен театър и стадион, безкрайни алеи, детски площадки и беседки.

Сандански има какво да предложи и на кулинарните туристи. От механи с традиционни гозби през италиански ресторанти с неаполитанска пица до таверни с морски дарове от близка Гърция – кокетните заведения предлагат всякакви изкушения. Но не забравяйте – задължително е да ги полеете с уникалните вина от долината на Струма, отлежавали в бъчвите на местните бутикови изби. Няма да съжалявате!

cross