Катарина Виятов

За щастлив живот е нужна шепа ориз и сламена шапка, твърди стара китайска поговорка

Дизайнерите обожават шапките с основание, защото този елемент от облеклото отдавна е надвишил своята основна функция – да предпазва главата от слънцето, и се е превърнал в моден аксесоар, наситен с въображение, който търпи всякакви трансформации и творчески намеси. Най-необичайните, екстравагантни форми не се виждат само на ревютата от висшата мода, но и на хиподрумите по цял свят, където дамите в публиката просто се състезават, чия шапка ще привлече най-голямо внимание. Истински подвижни градини, клетки за птици и необичайни скулптури красят главите и по сватби, особено кралските, забавлявайки зяпачите с ексцентричните си форми.

Не е нужно, обаче, да сте член на кралско семейство, за да сложите на главата си уникална шапка с необикновени елементи и украшения. Забавен и весел модел можете да си направите и в домашен вариант, по системата „сам съм си шапкар”. Като материали ви трябват проста сламена шапка, може и стара и повредена, както и цветя, панделки, пайети, шалчета и всичко, което ви дойде на ум. С ножици, телбод, игла и конец ще споите всичко, което сте замислили, във визуално интересно цяло.

Ние украсихме в единия вариант шапката, наред с изкуственото жълто цвете, и със свежи цветя: лале, магнолия и глухарчета. В другия вариант най-напред обвихме шапката в тюл и така ѝ придадохме ефирен, мек облик, към който добавихме декоративни елементи, рисувани птички и панделки. С разноцветните
ленти от коприна просто не можете да сбъркате, а е добре и това, че могат да се сменят.

Същото важи и за тънката материя, в която шапката се „облича” и се преобразява в нещо съвсем ново. Винаги можете да съчетаете творението си с лятна рокля или бански костюм, а ако мислите, че сте прекалили с украсата и не ви достига смелост да я сложите на главата си, винаги можете да закачите шапката на стената, където ще ви развеселява всеки път, щом я погледнете.