Здравословни маски от домашните запаси

Катарина Виятов

Общо правило е, че здравословните храни, които приемаме в организма си, в прясно състояние могат да се приготвят и като маски за лице, защото изобилието от витамини, минерали и хранителни съставки може да помогне на проблемната кожа да се възстанови, на уморената и набръчканата да изглежда по-свежа и стегната, на мазната да загуби неприятния си блясък, а на сухата да се хидратира и да стане мека и гладка

Леснодостъпните храни от хладилника и килера са отлична „първа помощ“ за грижите за лицето. Достатъчно е да се спазват няколко основни правила, например че пресните круши свиват порите, сърцевината на тиквата изчиства лицето, морковите, краставиците и пюрето от печени ябълки подмладяват и освежават, а бялото грозде, богато на витамини А, В, С и Е, минерали, ненаситени мастни киселини и полифеноли, предпазва кожата от стареене. За октомврийския брой приготвихме четири маски – от какао, сметана, круши и зелена глина, която е сертифицирана за орална употреба. За разбиване използвахме дървена лъжица и порцеланови съдове, а моделът почистваше добре лицето си преди нанасянето на маската. Маските се държат 15 минути, след което се отмиват с хладка вода.

Маска с какао за суха кожа: Основната съставка на тази маска е какао на прах (две супени лъжици), към което добавихме по две супени лъжици мед и мляко и няколко капки зехтин. Какаото е богато на антиоксиданти, помага за регенерацията на увредените клетки на кожата и ѝ придава свеж вид.

Круша за разширени пори: За мазна кожа с разширени пори е идеална маската от круши. Ние пасирахме зряла круша, добавихме две супени лъжици лимонов сок и ги размесихме. Минералите от този плод помагат за неутрализирането на киселините и регулирането на алкално-киселинния баланс на кожата.

Зелена глина за омекотяване на кожата: Тази маска се използва за подобряване на тонуса, лечение на акне, омекотяване и увеличаване на еластичността на кожата. Приготвихме я в стъклена чинийка, като смесихме две лъжици зелена глина с една лъжица вода и няколко капки зехтин.

Сметана за подмладяване на кожата: Лицето трябва да се намаже със слой сметана, да се изчака пет минути да изсъхне, да се намаже още един слой и да се държи 10 минути, след което да се измие. Сметаната освежава бързо кожата и премахва следите от умора от лицето.