Супер кок за 5 минути

Катарина Виятов

Романтичните и очарователни кокове се превърнали в модна тенденция в средата на ХХ век, когато са ги носели звезди като Грейс Кели, Ким Новак и Одри Хепбърн, и до днес все още са на мода

В дългата история на женските прически кокът заема почетно място, не само защото векове наред са го носили кралски особи и известни личности, но и защото събраната по този начин коса изглежда спретнато и красиво и подчертава женското лице.

Кокът е практична, елегантна, женствена и универсална прическа, може да се носи по всяко време на деня, на работа, на излет, но и при официални поводи. Ето защо, ако имате дълга коса, която понякога ви пречи, или просто искате промяна, списание BETTY ще ви покаже как за няколко минути, без да ходите на фризьор, да си направите романтичен, очарователен кок.

Трябват ви само гребен, еластична гъба за коса с отвор в средата (прилича на продупчена поничка) и малко сръчност. Ако нямате гъба за коса, която се купува в магазините, продаващи украшения за коса, можете да си направите сами от еластичен чорап, като му отрежете частта за пръстите и го навиете на кръг. Важното е чорапът да е еластичен и косата лесно да преминава през него. Еластичният кръг служи за навиване на косата около него и изработване на закръглен, плътен кок на върха на главата или разположен по-ниско на тила.

Косата трябва най-напред да се разреши, а след това да се събере с пръсти на опашка. Разтегнете еластичната лента от чорап или гъбата за коса в средата и я поставете като ластик на косата, а после прекарайте косата през нея. След това разпределете косата от опашката около лентата, докато не я покриете изцяло. Навивайте косата в кръг и я подпъхвайте под лентата; фиксирайте я от всички страни с фуркети. Ако предпочитате по-отпуснат вариант, издърпайте свободно няколко кичура.