Намалява потенето и горещите вълни

Salvia officinalis L – градински чай, салвия, калула лечебна
(семейство Устоцветни, Lamiaceae)

Проф. д-р Радиша Янчич
Едно от имената на тази билка – салвия – е прието от латински език (Salviaofficinalis).  Произлиза от думата „salvare”, която се превежда като спасявам, излекувам, а officinalis (лечебен) на английски означава мъдрост.

Градинският чай е полухрастовидно растение. Вейките му са издигнати, кората му е тъмна и се люспи. Стъблото му е сиво-зелено, окосмено и мирише на балсам. Листата му са вечнозелени, срещуположни, продълговато яйцевидни, при основата назъбени, силно окосмени, а при върха леко набрани.

Цветовете му са събрани на върха на стъблото по 6-10 в лъжливи прешлена. Венчелистчетата са по 35 мм, светло лилави с горна и долна устна. Горната устна е права, долната се състои от три прешлена, средният от които е закръглен. Плодовете му са топчести  орехчета. Цъфти от май до юли. Градинският чай е средиземноморско диворастящо растение, вирее по варовити и каменисти места. Отглежда се плантажно в цяла Европа.

Градинският чай е лековито и медоносно растение, което се използва и като подправка. Листата му се берат, когато се отворят първите цветове, и се сушат на тънък пласт на прохладно място. Етеричното масло се получава чрез дестилация на пресни листа и върхове на цъфтящите стръкове.

От листата на култивираната или диворастящата билка се прави чай, който се използва за промивки на гърлото или за екстракция на масло, приготвяне на тинктури или готови препарати на базата на екстракта. Етеричното масло от градинския чай има антимикробни и антиоксидантни свойства. Най-често намира приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия. По време на цъфтежа си градинският чай се използва най-често като подправка. В САЩ годишно са необходими десетки хиляди тона градински чай. Заради силния си аромат градинският чай  се прибавя към месните и рибните ястия. Той е известен и като медоносно растение.

От многото културни разновидности на това растение трябва да се спомене S. Triloba L., наричана още гръцка салвия, която има листа с почти същия химически състав и употреба като S. officinalis, ароматната мускатна S. sclarea, чието етерично масло се употребява в парфюмерийната промишленост, както и китайската S. miltiorrhiza, чийто корен се използва в традиционната медицина за подобряване на сърдечно-съдовата дейност.

Градинският чай се използва от векове при възпаление на гърлото, пресипналост, възпаление на вътрешните органи, нередовна менструация, ревматизъм, гъбични инфекции, както и за вагинални промивки, намаляване на засиленото потене и горещите вълни през климактериума, укрепване на нервната система; действа прочистващо на черния дроб. Оказва благоприятно влияние върху храносмилането и отделянето на жлъчна течност. Градинският чай се използва и при неврози, напрегнатост, замайване, умора, изтощение и намаляване на концентрацията.

Забележка: Трябва да се знае, че чаят от дивия вид на растението не се пие в големи количества, тръпчив е и може да бъде вреден.

препоръка

Градински чай BETTY е билков чай с ароматен мирис и леко нагарчащ и тръпчив вкус. Една чаша прясно приготвен чай ще Ви помогне при смущения в храносмилането и ще намали прекомерното потене. Можете да го използвате и за промивки на устната кухина в случай на леки инфекции.

Всяка филтърна торбичка има ароматизирана обвивка, която допълнително съхранява свежестта и аромата.

Търсете в аптеки BETTY!