Весна Вуянац

Приемът на калций в млада възраст означава по-здрави кости и по-малко фрактури на стари години и би било идеално, ако жените дочакваха менопаузата със същата сила и здравина на костите, както в младостта си, но по това време калцият започва да изчезва от костите много бързо…

Остеопорозата се характеризира със загуба на калций в костите и намаляване на костната плътност, а това води до риск от фрактури, които могат да се получат в резултат на по-леки травми и дори без травми (спонтанни фрактури), при което най-застрашени са прешлените на гръбначния стълб и бедрената кост.

Рискови фактори са честата употреба на алкохолни напитки, тютюнопушенето, както и богатата на протеини храна, прекомерната консумация на месо, захар, газирани напитки и рафинирани
въглехидрати. Прекалената консумация на сол е вредна, защото солта просто „извлича“ калция от организма, както и кофеинът, който стимулира отделянето на калций. Смята се, че който пие повече от четири чашки кафе на ден, е изложен на три пъти по-висок риск от счупване на бедрената кост от хората, консумиращи малко или никакъв кофеин.

Учените твърдят, че продължителната консумация на богата на белтъчини храна води до дефицит на калций, тъй като тя създава големи количества киселина в организма, а някои изследователи смятат, че точно това е основната причина за остеопорозата. Като профилактика се препоръчва да се приемат малки количества храни от животински произход и големи количества зеленчуци, например зелени листни зеленчуци, които са богати на витамин К. Известно е, че жените след менопауза осигуряват пълна защита на костите си, ако приемат от 900 до 1000 мг калций дневно.

Витамин К има способността да активира протеина остеокалцин, който транспортира калций и го вгражда в костите. Богати източници на калций са броколите, орехите, лешниците, бадемите… За баланса на калция е важен и магнезият, затова ежедневно трябва да се приемат минерали чрез семки и ядки. Една чаена лъжичка прясно смляно ленено семе на ден е богат източник на калций, магнезий и етерични масла. Млечните продукти и особено пълномаслените сирена съдържат много протеини и естрогенни хормони, затова е много по-добре минералите да се приемат чрез ядки и семена.