Текст: д-р Ирина Младенова

Няма нищо по красиво от здравата детска усмивка. Ключът към отличното здраве на детските зъби се крие в ежедневното поддържане на добра устна хигиена, навременната грижа и редовната профилактика.

Перфектната орална хигиена изисква постоянство и търпение и трябва да започне още с появата на първите млечни зъбчета. Колкото по-рано научим детето си да поддържа добра устна хигиена, толкова по-здрава и красива усмивка ще има то. Всеки родител иска най-доброто за детето си, но не всеки е достатъчно добре информиран за това как да се погрижи за денталното здраве на своя наследник. За съжаление, повечето родители водят детето си на зъболекар чак когато се появи проблем и много по-рядко с цел профилактика. Съвети за бъдещи и настоящи родители: спазването на няколко основни правила ще ви помогне да сведете до минимум риска от развитие на кариеси и други заболявания на зъбите и венците на вашето дете.

Първа среща със стоматолога
Грижата за бебешките зъби започва още от момента на появата им и затова трябва да се има предвид вредата от ранното въвеждане на захар в детското меню. Препоръчително е родителите да заведат детето си на стоматолог в рамките на първата година след раждането му. Първоначалната консултация включва разговор и преглед. Най-важното на тази първа среща е да се изгради взаимно доверие между лекаря и родителите, защото на базата на информацията, която той получава, се определя цялостният хигиенен статус на детето, оценява се евентуалният риск от поява на ранни кариеси или се констатира вероятността от грешки в хранителния режим на детето или от някои негови вредни навици.

Да изградим полезни навици
Докато детето е на течна храна, зъбките нямат нужда от четкане с паста, а само от изплакване с чиста вода или обтриване с влажна марличка. След преминаването на твърда храна обаче по повърхността на зъбите на детето лесно се задържат хранителни остатъци, които задължително трябва да се почистват със специална детска четка или напръстник.

Превърнете миенето на зъбите в приятен и забавен навик. В периода до поникването на постоянните зъби, т.е. до 6-годишна възраст, детето трябва да е усвоило навика да се грижи само за зъбите си – да ги измива с четка и паста два пъти дневно. Най-добре е „уроците” да започнат към 3-годишна възраст, когато децата усвояват най-добре чрез подражание. Измивайте зъбите заедно с детето си пред огледалото, за да може то да привикне постепенно към този хигиенен режим.

Детската паста за зъби
Детските пасти за зъби имат състав, специално съобразен с тяхната възраст, без силен и натрапчив вкус или аромат. За временните зъбки се използват пасти без съдържание на флуор, а за постоянните – с флуор. Флуорните пасти за деца обикновено съдържат 500 ppm флуорид.

Детската четка за зъби
Детските четки за зъби имат малка глава и меки заоблени власинки, които да предпазват нежните детски венци. Препоръчително е да се сменят на всеки 3 месеца. Правилните движения на четката са кръгови, за да не се протрива емайлът в шийката на зъбчетата. Почистването става от венеца към върха.

Млечни зъби
Подобно на постоянните зъби млечните зъби също се развалят. Под всеки млечен зъб се намира зародишът на постоянния и между тях има връзка, затова инфекцията лесно може да се предаде по съседство. Препоръчително е децата да посещават редовно стоматологичния кабинет, защото техните зъби (особено млечните) са по-податливи на инфекции от тези на възрастните пациенти.

Постоянни зъби
Първите постоянни зъби се появяват около навършването на 6-годишна възраст при децата. При пробива си новите зъби са минерализирали на 70%, а останалата минерализация се осъществява в устата от солите, отделени в слюнката. Това означава, че новопоникналите зъби са лесно атакуеми и уязвими от развитието на кариеси. В този период е удачно детето да започне да използва флуорна паста за зъби и да спазва балансиран и здравословен хранителен режим с ограничаване на междинните хранения. Препоръчително е да посещава редовно стоматологичния кабинет, за да се проследят евентуалните промени в захапката и да се реагира своевременно. За да се избегне задържането на бактерии в дълбоките участъци на зъбите, е препоръчително да се направи т.нар. силанизация. Силантите запечатват повърхността на зъбите и я предпазват от проникването на бактерии и микроби.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания предвижда безплатна силанизация на първите постоянни молари (дъвкателни зъби) на децата от 5- до 8-годишна възраст.

Препоръка на стоматолога
Препоръчително е след тригодишна възраст детето да се води на профилактичен преглед при стоматолог най-малко два пъти годишно, за да се открият и излекуват навреме засегнатите зъбчета. Детето има право да се лекува по избор при всеки лекар по дентална медицина, подписал договор със Здравната каса, без оглед на адресната регистрация. При посещение при лекар по дентална медицина винаги трябва да носите личната здравноосигурителна книжка на детето, тъй като в нея той ще впише извършените дейности със съответните кодове. Здравноосигурителна книжка издава личният лекар. Денталните услуги, за които НЗОК заплаща, са различни за възрастовите групи до и над 18-годишна възраст.