Внимавайте какво ядете

Весна Шувак-Вуянац

По-добро функциониране на червата се постига чрез приемане на храни, богати на фибри, повишен прием на вода, по три литра на ден и повишена физическа активност, в съчетание с упражнения за коремните мускули

Обстипацията, или запекът, е един от най-честите здравословни проблеми, дължащ се преди всичко на бързия ритъм на живот и неправилното хранене, в което преобладава консумацията на месо и млечни продукти, бързи храни, бедни на фибри и пропускане на хранения. Симптомите са по-малко от три изхождания седмично, дискомфорт и болка в долната част на корема, подуване на корема, засилено отделяне на газове, умора, а могат да се появят и световъртеж и главоболие.

ХРАНИ, БОГАТИ НА РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА: Трябва да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и ориз. Ежедневно е нужно да се приемат между 15 и 20 грама диетични фибри. Този хранителен режим е богат на магнезий и витамини В комплекс, от които тиаминът е особено важен за поддържане на мускулния тонус и чревната перисталтика (движенията на чревния канал, предизвиквани и контролирани от мускулните контракции в стените на червата).

Храните с най-ефикасно действие при превенцията и лечението на запека са пшеничните и оризовите трици, сушените сливи, ябълки, кайсии и смокини, зелето, морковите, бобът и кафето, което е слабително с бързо действие. Кафето, обаче, което е най-ефикасно сутрин, не може да бъде лек за постоянно. Трябва да се закусва с пресни сезонни плодове, помагат и бадемите и лешниците.

ТРИ ЛИТРА ВОДА НА ДЕН: Всеки ден трябва да се приемат минимум два литра течности. Полезни са богатата на магнезий минерална вода, киселото мляко с пробиотици, яхниите, супите, билковите чайове и компотите. Помага и пиенето на чаша хладка вода с лимонов сок преди закуска. Препоръчва се и напитка от ленено семе. Тя се приготвя, като две супени лъжици ленено семе се смилат, разбъркват се във вода и се пият или смесват със салата.

СЪВЕТ: Не прекалявайте с лаксативите, защото могат да предизвикат лениви черва; преди употребата им задължително се консултирайте с лекар.