Текст: д-р Силвия Георгиева, педиатър в столичната МБАЛ „Света София“

През изминалата година семейството ви се е увеличило с още един член? Сред радостите и тревогите, безсънните нощи и безценните мигове на щастие изниква логичният въпрос: „Възможна мечта ли е ваканцията с бебе на море?“. Кога можем да „запознаем“ мъничето с вълните? Какви рискове не бива да поемаме? И как да планираме почивката си така, че да донесе само позитиви за здравето и развитието на малкото човече? Попитахме д-р Силвия Георгиева. Тя е личен лекар педиатър в столичната МБАЛ „Света София“ и има близо 37-годишен опит в грижата за детското здраве.

„Много и разнопосочни са мненията на моите колеги относно възрастта, на която можете да заведете вашия наследник на море. Някои дори смятат, че това не бива да става преди навършването на 2 г.“, признава д-р Силвия Георгиева. Все пак, като най-популярно сред педиатрите, се налага мнението, че морската ваканция е възможна, когато мъничето стане на 9 месеца.

„Това обаче е допустимо само ако няма да почивате в райони, където има регистрирани случаи на морбили. В такава обстановка, а и когато посещавате плажовете на някои от нашите съседни страни, детето трябва да е навършило 13 месеца и да е направена първата MMR ваксина“, подчертава педиатърът.

Нека ваканцията е поне 10 дни

Първото, което трябва да планирате, е колко дълъг ще е престоят ви. „Вариантът: „Ще прескочим с детето за няколко дни до морето“, е напълно неприложим. Предвидете не по-малко от 10 дни за вашата морска почивка“, препоръчва личният лекар от МБАЛ „Света София“.

Съветът ѝ е да разделите ваканцията условно на три части, за да е сигурно, че бебето ще се адаптира успешно и няма да има неприятни изненади, които да вгорчат почивката.

„В началото няма нужда от промяна в режима на отглеждане на детето ви – хранене, спане и разходки. През втората третина вече можете да посетите плажа, но при следните условия: това да се случи преди 11 часа или след 16 часа, детето да е намазано със слънцезащитен крем, да е облечено с тънка блузка или да е покрито с лек памучен плат – в случай че е заспало“, категорична е д-р Георгиева.

Първата среща с вълните – в басейна

В първите дни на плажа бебето задължително трябва да е скрито под чадъра, а престоят му на брега да се увеличава постепенно, обяснява специалистът по детски болести.

„Не се препоръчва потапянето му директно в морската вода. Напълнете надуваемо басейнче с морска вода, която да престои на слънце, и преди да си тръгнете, можете да го изкъпете в нея“, препоръчва д-р Георгиева. Независимо че детето ще прекара времето си под чадъра, е наложително да има на главата си тънка платнена шапка с широка периферия, която да предпазва лицето и очите му от слънчевите лъчи.

„При възможност поставете и слънчеви очила“, допълва д-р Георгиева. По-либерален режим можете да си позволите в последните дни на отпуската. „Например, да изложите детето без дрехи на лъчите, но намазано със слънцезащитен крем (с висок фактор) и за не повече от 5 минути, като постепенно с всеки следващ ден удължавате престоя“, обяснява педиатърът от МБАЛ „Света София“.

Подгответе си бански и крем с талк и цинк

С плач и ужас вместо с радост и смях – много бебета реагират именно така на първата среща с морето, което разочарова и стряска по-неопитните родители. А не бива.

„Ако детето не изпитва страх и ако морската вода е достатъчно топла, можете да му потопите първоначално само крачетата, а впоследствие и цялото телце. Веднага след потапяне детето се избърсва добре и наново се намазва със защитен крем“, разкрива „алгоритъма“ стъпка по стъпка д-р Георгиева.

„Добре е да се изберат детските фотозащитни кремове, които използват повече физични филтри като цинк и талк. Те не носят риск от алергии, но са предназначени само за детската кожа“, отбелязва педиатърът.

Игрите – далеч от водата

Препоръката е да не пускате мъничето голо на плажа. „Сложете на детето бански костюм, за да го предпазите от евентуални инфекции от пясъка. Не допускайте и неограничени игри близо до водата. Там слънчевата радиация е много силна. Освен директните лъчи има отражения от пясъка и водата, които допълнително натоварват с ултравиолетово лъчение“, предупреждава педиатърът.

„Морският въздух и смяната на климата са изключително полезни за вашето дете и престоят на плажа е забавление за него – но само ако сте разумни и не гледате на почивката си на море като на задача, която налага за кратко време да го изложите максимално на слънце“, изтъква д-р Георгиева.

Приготвяйте храната сами

Разбира се, дори да планирате ваканцията „по учебник“, няма как да избегнете всички възможни рискове – например срещата с т.нар. летен грип. „Промяната на климата, играта на пясъка, общуването с нови другарчета, бъркането с мръсни ръце в устата могат да ви донесат и неприятни изненади, ако не сте достатъчно бдителни“, не крие педиатърът.

„Давайте на детето достатъчно течности, използвайте храна, приготвена от вас, ограничете контактите му с други деца, ако имате информация, че някои от тях са със здравословни проблеми“, напомня специалистът от МБАЛ „Света София“.

Заредете добре аптечката

Да стягаш багаж за ваканция с деца е почти като да се готвиш за пренасяне в нова къща – всяка майка го знае от горчив опит. Сред купищата потребни (и не толкова) вещи обаче аптечката е особено важна. „Сериозна част от приготовленията на морето е осигуряването на медикаменти от първа необходимост.

Заредете аптечката си с понижаващи температурата медикаменти, рехидратиращи прахчета, пробиотици, лекарства против повръщане, средства за третиране на афти“, препоръчва специалистът по детски болести. „И ако въпреки всичко ви споходи „летен грип“, не забравяйте, че най-важното е да осигурите достатъчен прием на рехидратиращи течности и диетично хранене“, подчертава д-р Георгиева.

А на финала обнадеждава родителите: „Добре осъществената аклиматизация и вашата бдителност ще ви осигурят приятно и емоционално пребиваване „с дете на море“, от което то ще излезе физически и психически пораснало и укрепнало“.