Ваксината срещу коронавирус е наречена „Спутник V“ на едноименния съветски спътник – първия космически апарат, изстрелян в орбита, а буквичката V е съкращение от думата ваксина.

Разработена е в руския център „Гамалея“ съвместно с Руския фонд за преки инвестиции. Твърди се, че е показала висока ефективност и безопасност по време на клиничните изследвания, а всички доброволци са развили високи нива на антитела към коронавируса.

Президентът на Русия Владимир Путин посочи, че ваксината формира стабилен клетъчен имунитет и обяви, че една от дъщерите му лично я е изпробвала върху себе си и се чувства добре.

Третата фаза от изпитанията на ваксината започна в средата на август, а промишленото производство е предвидено за септември. Над един милиард дози са поръчани предварително от 20 държави по света, съобщава председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването ѝ, Кирил Дмитриев.

По време на онлайн конференция той съобщи, че към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването ѝ.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече е създаден и информационен сайт за „Спутник V“.

Предвижда се ваксинацията в Русия да започне в началото на септември, като първо бъдат имунизирани работещите в сферата на здравеопазването, а след това и населението на страната. Световната здравна организация реагира предпазливо на новината за ваксината, припомняйки, че одобрението на ваксините минава през „строги“ процедури.