Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Розовото масло в козметиката и парфюмерията

BETTY - Розовото масло в козметиката и парфюмерията
Текст: Боряна Димитрова
15.07.23
BETTY брой 110

Със своя божествен аромат и множество полезни свойства вълшебното розово масло, наричано още „течно злато“, е сред най-скъпите етерични масла в света. 

Българското розово масло е известно по целия свят заради своето високо качество. Производството му у нас започва през XIX век, а днес страната ни е сред най-големите производители и износители на натурално розово масло (около 70% от световния износ).

Българското розово масло се превръща в незаменима и изключително ценна съставка в луксозните парфюми на редица световноизвестни марки като Elizabeth Arden, Christian Dior, Givenchy, Estee Lauder, Lancôme, Chanel, Kenzo, Paco Rabanne и много други. Ароматът на роза действа успокояващо и стимулира отделянето на допамин („хормона на щастието“).

Освен вълшебния си аромат розовото масло има редица полезни свойства. Бори се ефективно срещу стареенето на кожата и образуването на неприятните бръчки, спомага за жизнеността и еластичността на кожата, притежава антибактериални свойства и е подходящо както за суха, така и за мазна кожа. Добавя се към козметични продукти като кремове за лице, ръце и тяло, маски, серуми, лосиони, сапуни, душ гелове, шампоани и балсами.

Розова вода – еликсир на красотата

Ароматната розова вода е един от основните странични продукти, получени при дестилацията на розови цветове. Със своите успокояващи, хидратиращи, антиоксидантни, антисептични и противовъзпалителни свойства тя е сред любимите продукти на дамите. Розовата вода се бори ефективно с акнето, действа успокояващо върху кожата, освежава я и балансира нивото на ph.

Розовото масло съдържа над 300 компонента и има редица полезни свойства. 

cross