Текст: д-р Весел Кантарджиев

Кога чаровната руменина по бузите се превръща в диагноза? Защо наричат розацеята „проклятието на келтите“? Кои вкусни удоволствия я провокират? И лекува ли се? Попитахме началника на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия-София д-р Весел Кантарджиев.

„Наричат розацеята „проклятието на келтите“, защото, макар да се среща при всички раси, е най-силно застъпена при кавказката – особено при хората с най-светла кожа, коса и очи. Около 70-80 на сто от ирландците и шотландците са с розацея“, обяснява д-р Весел Кантарджиев.

На този етап науката няма отговор какво я причинява – знае се обаче, че „предпочита“ хората с хормонални проблеми и по-силна емоционалност, както и че генетичната предиспозиция е от значение. Дерматологът обяснява, че според последните проучвания при 80% от пациентите с розацея се наблюдава хиперпролиферация на микрокърлежа демодекс фоликулорум, а при някои – и бактерията P.acnes.

Предпочита дамите
По ирония на съдбата розацеята по-често поразява по-суетната част от човечеството – дамите. Статистиката сочи, че 60% от пациентите са от нежния пол. За жалост, заболяването е хронично и циклично. И въпреки че в 60 на сто от случаите отшумява с помощта на модерното лечение, има „навика“ да се завръща.

„Макар розацеята да се проявява най-често в по-безобидните си форми, пациентите страдат, защото атакува и самочувствието им“, не крие началникът на Клиниката по дерматология във ВМА-София.

Може да порази и очите
Четири са формите на розацея, уточнява дерматологът. Първата и най-лека фаза е еритемната. При нея се наблюдава т.нар. пристъпно изчервяване. Руменината избива най-често в централната част на лицето – чело, нос, брадичка, бузи. С времето зачервяването може да се задълбочи, „аленият печат“ да остане по-дълго върху кожата и да се появят и разширени капиляри.

„На по-късен етап някои пациенти чувстват и парене“, допълва д-р Кантарджиев. При по-тежката форма на розацея се появяват и обриви – първоначално само червени пъпки, като с времето може да „избият“ и гнойни, предупреждава дерматологът.  Следващата фаза е на т.нар. фимозна розацея – при нея има задебеляване и загрубяване на кожата, като в редки случаи може да се стигне до разрастване – най-често на носа, но при някои пациенти и на устните или ушите. Най-тежкото усложнение е очната форма, при която може да се стигне и до загуба на зрение, алармира д-р Кантарджиев.

Лазер вместо фон дьо тен
Фон дьо тен и кремове за кожа, склонна към зачервяване – много дами залагат именно на това „лекарство“ срещу розацеята. И грешат – защото само „тушират“ проблема, вместо да го разрешат. Истината е, че има модерни и ефективни терапии, които гарантират трайни „светли периоди“, както ги наричат специалистите. Те обаче се провеждат задължително под контрола на дерматолог. При най-честата форма на розацея – с пристъпни зачервявания, се предписват кремове и гелове с бримонидин, които свиват съдовете за няколко часа, обяснява д-р Кантарджиев и допълва: „Изключително ефективни са и процедурите с два вида лазери – IPL и NdYAG”. Когато розацеята е в по-тежка форма – с обриви, в „арсенала“ на специалистите влизат и локалните антибиотици, както и азелаиновата киселина (20% разтвор). „Ако пъпките са гнойни, може да се предпишат антибиотици и през устата“, уточнява д-р Кантарджиев. Последните проучвания пък показват, че пациентите се повлияват добре и от комбинацията между прием на витамин А и лазерна терапия.

Внимание с виното и лютото
Освен да търсят опитен дерматолог, застигнатите от „проклятието на келтите“ трябва да са особено внимателни – да избягват факторите, които провокират пристъпите. Лошата новина е, че сред тях са червеното вино – заради танините, както и любимите на мнозина пикантни и люти храни. „Слънчевото облъчване, рязкото излагане на топло или студено, интензивните тренировки и силните емоции също провокират розацеята“, предупреждава д-р Весел Кантарджиев.

Стероидите я провокират
Злоупотребата с локални или системни кортикостероиди, каквато мнозина си позволяват, също може да „отключи“ розацея, както и акне. За това напомня началникът на Клиниката по дерматология във ВМА. „При продължително мазане на кремове с кортизол например, слоевете на кожата изтъняват, а съдовете се разширяват. Това предизвиква появата на зачервявания, възпаления и обриви“, предупреждава д-р Весел Кантарджиев.