Текст: д-р Вероника Делчева

Повръщане, стомашно разстройство и висока температура са само част от неприятните симптоми на заболяването, познато като „стомашен грип“ или ротавирусен гастроентерит. Ротавирусните инфекции са сред най-честите остри чревни инфекции и основният причинител на остра диария в детска възраст. 95% от децата се срещат с ротавирус, преди да навършат  5-годишна възраст.

Възрастните прекарват заболяването по-леко и без сериозни усложнения, но при малките деца последствията може да са по-тежки, особено при тези на възраст между 6 и 24 месеца. Затова е важно родителите да знаят как биха могли да предпазят детето си от заразяване.

Какво представляват ротавирусните инфекции?
Ротавирусите са род РНК, съдържащи вируси от сем.  Reoviridae. Наименованието им произлиза от характерната им форма – погледнати под микроскоп, те са кръгли, откъдето идва и името „рота“ (лат. rota – колело). Те са от малкото вируси, които причиняват изолирано възпаление на стомаха и тънките черва. Клиничната картина се изразява с повръщане и водниста диария без слуз и кръв. Ротавирусната инфекция е най-честата причина за дехидратация на децата до 5-годишна възраст в следствие на гастроентерит в световен мащаб.

Как се разпространяват?
За съжаление, ротавирусите се разпространяват дори да се спазва отлична хигиена. Причината е, че са силно заразни и са устойчиви във външна среда – могат да оцелеят в продължение на седмици във вода, в продължение на дни върху твърда и суха повърхност и повече от четири часа по кожата на ръцете.

Разпространяването на заболяването става най-често по фекално-орален път. Инфекцията може да се предаде още по въздушно-капков път, чрез докосване на замърсена повърхност или чрез поглъщане на заразена храна или вода.

Коя възрастова група засягат най-често?
Заболяването засяга най-често децата от 2- до 5-годишна възраст и няма сезонен характер. След еднократно инфектиране с ротавирусната инфекция не се придобива имунитет. За създаване на естествен имунитет трябва да има поне три инфектирания с последващо преболедуване. Това означава, че са изработени IgA антитела и организмът ще бъде предпазен за период от две години. Децата с ротавирусен гастроентерит не бива да контактуват с други деца до 48 часа след изчезване на симптомите.

Какъв е инкубационният период на болестта?
Инкубационният период е кратък – 1-2 дни от заразяването. Съществува и асимптомно носителство, т.нар. здрави заразоносители, които разпространяват ротавирусната инфекция, без самите те да са болни.

Какви са симптомите на заболяването?
Симптомите включват повръщане и водниста диария без слуз и кръв, висока температура, спазми в корема и около пъпа и бърза загуба на сили. Интензитетът на диарията е различен. При по-тежките случаи за 24 часа изпражненията достигат до 10-15. Родителите трябва да внимават, защото диарията бързо води до обезводняване, което е изключително опасно за малките деца.

Дехидратацията се разпознава по:

  • сухата и отпусната кожа;
  • хлътването на очите и фонтанелата при бебетата;
  • вялост и сънливост;
  • учестен пулс;
  • намаляване броя на уриниранията.

Често диарията и повръщането са придружени от болки в гърлото и суха кашлица. Сред усложненията на ротавирусния гастроентерит са острият пиелонефрит, възпалението на средното ухо и други.

Как се поставя диагнозата?
Диагнозата се поставя от лекар педиатър или инфекционист по клиничната картина, а потвърждаването става чрез лабораторни изследвания, които показват сгъстяване на кръвта и загуба на електролити. Най-точната и сигурна диагноза може да се постави чрез изолиране на вирусите от изхожданията, доказване на антитела в кръвта или чрез електронна микроскопия.

Как се лекува ротавирусната инфекция?
По преценка на лекаря лечението се провежда в домашни условия или детето се хоспитализира. От съществено значение е овладяването на обезводняването. В домашни условия е препоръчително да се приемат повече течности, за да се избегне дехидратацията. В продължение на 6 часа детето не бива да приема никаква храна, но може да му се даде медикамент против повръщане. При по-леките форми на заболяването след преминаване на 6-те часа детето може да се захрани с бисквита, препечен сух хляб или варен ориз. На кърмачетата се изписва безлактозно мляко. Симптоматичното лечение включва обезболяване на спазмите, а даването на пробиотици предотвратява наслагването на бактериална инфекция. Тежките форми на ротавирусния гастроентерит задължително се хоспитализират.

Можем ли да защитим детето си чрез поставянето на ваксина?
Ваксините предотвратяват 80% от тежките инфекции, причинени от ротавируси. В България са регистрирани и се прилагат два вида ваксини. Те са взаимнозаменяеми, но е желателно схемата да се изпълни с вида, с който е започната. Детето е защитено дори само с един прием, но правилното изпълнение на е гаранция за по-малък риск от заразяване. Страничните ефекти на ваксината се изразяват рядко с повръщане или разстройство, но са бързопреходни. Ваксината срещу ротавирус е съвместима с другите ваксини от имунизационния календар.