Маг. инж. Неманя Стоилкович

Желязото е минерал, необходим за живота, тъй като влиза в състава на хемоглобина на червените кръвни клетки, миоглобина и ензимите, нужни за процеса на дишане

Този минерал от групата на олигоелементите е необходим в малки количества. Но организмът ни не създава сам резерви от желязо, а то трябва да се приема с храната.

СНАБДЯВАНЕ С КИСЛОРОД: Ключовата му роля е да снабдява с кислород жизненоважните органи, мозъка, сърцето и черния дроб. Второстепенна роля на желязото е да създава миоглобин, съществен мускулен пигмент, който е важен, защото пренася кислород до мускулите и по този начин се осигурява енергията, която изразходваме при физическа активност. Освен това желязото стимулира растежа, устойчивостта на заболявания, предотвратява умората, поддържа концентрацията и придава психическа свежест и бодрост.

ЗАСТЪПЕНОСТ И ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ: Желязото се оползотворява (усвоява) много по-добре от животински, отколкото от растителни продукти. Усвояването на този минерал се ускорява от витамин C, затова се препоръчва с богата на желязо храна да се пие лимонада или да се яде портокал. Усвояването на желязото е по-неефективно, ако се приема с богати на калций храни като мляко.

Желязото се съдържа в храната под формата на неорганични соли и органични съединения. За да се усвои желязото от храната, то трябва да се редуцира в разтворим вид. Най-много желязо има в черния дроб, карантията, зеленолистните зеленчуци, бобовите растения, магданоза, хряна, дивеча, зърнените храни, бадемите, тиквените семки, сушените плодове, месото от домашни животни, мидите, различни подправки, индийския чай и ръжения хляб.

ДЕФИЦИТ НА ЖЕЛЯЗО: Поради недостатъчен прием на този елемент или голяма кръвозагуба се появява железен дефицит, който се отразява в недостатъчно количество на хемоглобина и развитие на анемия. Недостиг на желязо може да възникне поради: намален прием на храна (особено ако се консумира само растителна храна), операции на стомаха и дванадесетопръстника (намалена резорбция), хронично кървене, продължителна и обилна менструация, бременност и кърмене, както и от разрушаване на червените кръвни клетки в резултат на заболяване.

СИМПТОМИ НА АНЕМИЯТА
• колебания на телесната температура
• намален имунитет
• глосит (възпаление на езика)
• забавено развитие в детството
• бледа кожа и лигавици
• световъртеж
• ускорено сърцебиене
• нарушение на апетита
• чувство на умора и слабост