Гардеробът мечта

Мария Йоксимович

Според модните критици има тоалети, които са влезли в историята на модата като незаличими творби в колективната ни памет, например ефирната, бяла рокля на Мерилин Монро от филма „Проклетите седем години“ и тясното, яркочервено творение, носено от Джулия Робъртс във филма „Хубава жена“

Ако днес две жени разговарят на тема как трябва да изглежда роклята за специални случаи, най-вероятно няма да постигнат съгласие нито за материала, нито за кройката, нито за декоративните елементи, но със сигурност ще бъдат единодушни за това как не трябва да изглежда една официална рокля. А именно, че не трябва да изглежда обикновено! Някога е било лесно. Например във времето на барока се е знаело, че официалната рокля трябва да бъде с висока талия, буфан ръкави, разкошно деколте, корсет, кринолин, богато украсена горна рокля и фусти, падащи като водопад.

Класификацията на официалните рокли като булчински, малки черни рокли, бални, абитуриентски, коктейлни или вечерни също не помага много, защото например „малка черна“ може да бъде и коктейлната, и вечерната рокля, а балната може да изглежда като булчинска и обратното. Съгласие няма дори за декорирането и придаването на официален тон, а понятията „малко“, „много“ или „прекалено“ са повече от разтегливи. Тоалетът Versace в ледено синьо на лейди Даяна, ушит от коприна и украсен ръчно със златни и стъклени перли, в който Уелската принцеса се появи на корицата на сп. Harper’s BAZAAR малко преди да загуби трагично живота си, остава забравен в архива на ателието на Versace, докато най-накрая, почти две десетилетия по-късно, реномирана аукционна къща не го предлага за продажба и навсякъде започват да никнат негови копия.

Дали това е причината днес да важи правилото, че „няма правила“? Вероятно. Но дали в някой въображаем „гардероб мечта“ все още има рокля за специални случаи, която би предизвикала у повечето жени въздишка на възхищение? Ако попитате Хал Рубинщайн – автор, дизайнер и редактор на списание InStyle, водещ модни рубрики в The New Yorker, Elle, Vogue, Vanity Fair, отговорът е да. За всички любители на модата той издаде разкошно илюстрираната книга „100 незабравими рокли“, в която е избрал най впечатляващите, изумителни рокли, носени от дамите от света на киното, телевизията и светския „джет сет“, прекрасни рокли които, както казва той, са „незаличими в колективната ни памет“.

100 незабравими рокли
В книгата „100 незабравими рокли“ има над 200 снимки на прекрасни модели рокли за специални случаи, но и духовити анекдоти и ексклузивни интервюта с дизайнери и жени, които са ги носили с великолепен стил, затова няма нищо необичайно в това, че книгата става световен хит, а мнозина я смятат за модна библия и енциклопедия на светския блясък. Между топ тоалетите в нея се нареждат булчинската рокля на Каролин Кенеди, дъщеря на убития американски президент Джон Кенеди, вдъхновявала поколения бъдещи булки, ексклузивните шик рокли на нейната майка Жаклин Кенеди Онасис, ексцентричната провокация на Джинджър Роджърс, изтъкана от щраусови пера и много други тоалети, за които все още се смята, въпреки изминалите години (някои са на „възраст“ 100 години), че са иновативни и креативни и че „определено са променили облика на модната история“.

Грозното пате и лебедът
Може ли съвършената рокля за специални случаи да превърне грозното пате в лебед? Който е гледал култовия филм „Хубава жена“ от 1990 г. се е уверил, че може. За ролята на „професионалната компаньонка“ Вивиан Джулия Робъртс получава „Златен глобус“ за най-добра женска роля, за което със сигурност допринася и нейното вълшебно преобразяване, когато облича тясната, дълга, яркочервена рокля, дело на Мерилин Ванс-Стрейкър. Мерилин Монро била красиво момиче, но бляскавата копринена рокля, украсена с 2500 блестящи кристалчета, толкова тясна, че „актрисата била буквално зашита в нея“, както казват модните хроникьори, я превръща в жената-вамп, незабравим секс-символ. Това чудо на роклите, в което през 1962 година Мерилин изпява песента с поздрав за рождения ден на президента Джон Кенеди, изглеждайки като облечена само в пайети, много години по-късно е продадено от нюйоркската аукционна къща „Кристи“ за над един милион долара. Още една нейна рокля доживява до огромна, непреходна слава, макар че от времето, когато я е носила, са изминали точно 60 години. Това е белият тоалет от филма „Проклетите седем години“ (The Seven Year Itch), заснет през 1955 година, в който въздухът от метрото повдига роклята и разкрива краката ѝ. Преди четири години този тоалет на Мерилин е продаден за невероятните 5,6 милиона долара, а през 2015 г. е избран за „най-красивата рокля през последните сто години“.

Мечта за Диор
Когато неизвестната Шарлот Смит наследява около 3000 изключителни тоалета и аксесоара, шити през периода 1790 − 1995 г., събирани десетилетия наред от нейната кръстница, прочутата модна колекционерка Дорис Дарнел, щастието ѝ няма граници, защото в колекцията има оригинални рокли на Диор, Унгаро, Шанел и други знаменити дизайнери. „Това е колекция на цял живот и искам да я споделя със света“, заявява наследницата, издала и книгата „Мечта за Диор“ (Dreaming of Dior), в която описва „пътя“ на 140 изключителни рокли, носени от прочути жени.

Според авторката в избора на рокля за специални случаи са втъкани мечти за любов, желание да бъдеш забелязана, вяра в положителните промени по рецептата от приказката, в която Пепеляшка в прекрасен тоалет се превръща в принцеса. И наистина, добре подбраната официална рокля кара и обикновената жена да се чувства като на червения килим, а външният ни вид на свой ред зависи до голяма степен от това, „как се чувстваме“ − един своеобразен омагьосан кръг.

Съвременната свобода в облеклото, дори когато става дума за официални рокли, позволява на всяка жена да бъде бляскава, разбира се, при условие да следи усещанията си и да избере нещо, което преди всичко е подходящо за нея и в което може да изглежда по най-добрия начин. Макар за модата често да се казва, че е „диктаторска“, трябва да се избягва подражанието на всяка цена на онова, което е актуално за момента, защото колкото и да е красив, ако в него се чувстваме като в „чужда кожа“, дори и най-прекрасният тоалет се превръща в провал. С други думи, приемливи са и екзотичните материали, необичайни декорации, причудливи кройки и неочаквани комбинации, при условие да не са всички накуп в една рокля, защото официалната рокля трябва да бъде елегантна, а простотата се свързва неотменно с елегантността. Прекалено натруфените или разголени тоалети не се посрещат добре дори облечени от знаменити жени и с марката на най-прославените модни дизайнери; напротив, те предизвикват неодобрението на околните и на циничните модни критици.

Затова, за да бъдем красиви и да се чувстваме добре в рокля за официални случаи, трябва да се съобразим с няколко класически модни съвета, като например: ако нямате прекалено дълги крака, не обличайте рокля с ниска талия или ако бедрата ви са широки, не избирайте тоалет с декоративни елементи върху тях, подходящи за по-дребна фигура. Всичко останало са подробности, дори изборът на материала, който не трябва да бъде скъп, за да се запомня. Дори добре скроената, ефирна лятна рокля, съчетана с шал, фини чорапи и елегантен блейзър и обувки, може успешно да замести официалния тоалет по време на зимните празници.

Муселин и скъпоценни камъни
Какво се ражда от сътрудничеството на моден дизайнер и бижутер показа тази година актрисата Шарън Стоун на търг в Кан, представяйки един от най-скъпите тоалети в света. Официалната рокля, ушита от муселин в люляков цвят, е украсена с диаманти, рубини и смарагди и струва 700 000 долара.