Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Ето че дойде времето на чайовете. Много хора свързват пиенето на чай с лечение на настинки и други болести. И наистина, много от чайовете имат лечебно действие, когато са приложени по правилния начин от натуропат или билкар. Въпреки това ние можем да се възползваме от благоприятното действие на чая с превантивна цел или просто за удоволствие.

И ако много от билковите смеси, предложени от билкарите, може да нагарчат или най-малкото да са безвкусни, то има и чайове, които са приятни на вкус. В днешно време се предлагат и смеси, които са допълнително овкусени, със сушени плодове или ароматизирани с канела, анасон или портокалови корички.

Ето защо днес ще ви разкажа за един чай, който е мек и приятен на вкус и аромат, а когато е в подходящ микс, може да ни донесе удоволствие и наслада за сетивата.

Чаят ройбос е богат на антиоксиданти. Той се прави от листата на храст, наречен Aspalathus linearis, който расте по западните брегове на Южна Африка. В повечето случаи листата са леко ферментирали, което им придава кафявочервеникав цвят, затова и чаят е известен още като „червен чай“. Срещат се и зелени листа, които имат по-тревист аромат. Чаят може да се консумира както горещ, така и студен. И в двата случая носи своите ползи, които включват подобряване състоянието на кожата и ноктите, предпазване от възпаления и укрепване работата на сърцето.

Ройбосът е известен с ползите си за хора, които страдат от колики или диабет. Има способността да облекчава главоболие, безсъние, астма, екзема, високо кръвно, алергии. Макар да наподобява зеления чай, не съдържа кофеин и танини (които може да дразнят стомаха и да натоварят черния дроб).

При продължителна консумация чаят ройбос може да намали стомашните болки и да укрепи имунната система.

На червения чай често се приписват медицински свойства, но липсват реални научни изследвания, които да ги доказват. В състава му влизат желязо, калций, калий, манган, цинк, магнезий и алфа хидрокси киселина (полезна за кожата). Тези нутриенти обаче не са в големи количества. Чаят е ценен заради високото си съдържание на антиоксиданти като аспалатин и нотофагин, както и активни фенолни съединения. Червеният чай не съдържа оксалати, което го прави безопасен по отношение образуването на бъбречни камъни.

Не можем да твърдим, че ройбосът има лечебни свойства, но това не означава, че няма ползи за общото здраве. Ето някои от тях:

Богат на антиоксиданти – вещества, които укрепват имунната система и подобряват състоянието при диабет. Ройбосът съдържа полифеноли, флавоноли, флавоноиди и дихидрохалкони. Тези съставки имат противовъзпалително, антивирусно и антимутагенно действие. Полифенолите имат антиоксидантни свойства. Флавоноидите се свързват с намаляване на риска от сърдечен удар.

Подобрява работата на сърцето – противовъзпалителните му свойства действат в посока намаляване на кръвното налягане. Проучвания на шведски учени показват, че чаят от ройбос съдържа един ензимен инхибитор ACE (angiotensin-converting enzyme), който спомага за регулиране на кръвното налягане и общото здраве на сърцето.

Кверцетинът, друг антиоксидант, който се съдържа в червения чай, се свързва с подобряване състоянието при повечето проблеми на сърдечносъдовата система. Увеличава количеството на добрия (HDL) холестерол и инхибира лошия холестерол (LDL).

Не всички ползи са доказани, но сред тях са: регулиране на кръвната захар, превенция на остеопорозата и подобряване здравето на костите и зъбите, намаляване на алергиите, подобряване състоянието на кожата, намалява коликите и болките в коремната област, намалява спазмите, понижава кръвното налягане, предпазва от  образуването на бъбречни камъни, забавя стареенето.

Чаят от ройбос не съдържа кофеин. Когато изключвам кофеина от хранителния режим, ройбосът е един от заместителите, които препоръчвам. Най-малкото, защото няма странични ефекти и представлява приятна напитка с мек вкус и аромат.