Текст: Силвия Митева

Има два лесни и много удобни варианта, които да използваме в уюта на дома

Домашна парна баня
Почистването на лицето с пара спомага за отваряне на порите и почистване на черните и белите точки от кожата. Този метод идва от Изтока, където се използва от древни времена и дори се споменава в разказите за приказната героиня Шехерезада. Парната баня за лицето и шията се подготвя много лесно, трябва само да загреете вода в подходящ за целта съд, докато тя заври. Когато това се случи, трябва да поставите съда на удобно място, за да може безопасно да поставите главата си над него, като се покриете с кърпа. Важно е да се отбележи, че преди да започнете парната баня, трябва да почистите добре лицето си. Трябва да стоите над парата няколко минути в зависимост от типа на вашата кожа – ако тя е мазна, трябва да се задържите над парата между 8 и 15 минути, а ако е нормална до смесена – около 5 до 8 минути. След парната баня можем да преминем към нежно ексфолиране на лицето със скраб, който да премахне мъртвите клетки, а за финал трябва да сложим любимата си успокояваща маска, която да освежи кожата след процедурата.

Ежедневен почистващ лосион
Когато говорим за почистване на кожата, трябва да отбележим, че е много важно то да се случва ежедневно – сутрин и вечер, а за тази цел ни трябва лосион, който да премахва ненужното, но и да подхранва в същото време. Домашно приготвеният лосион е един от най-добрите варианти, не само от гледна точка на средствата, които ще инвестираме в него, но и защото е лишен от химикалите, с които изобилстват масовите козметични продукти. Ето я и нашата страхотна рецепта, която върши перфектна работа:

Набавете си кокосово масло, зехтин и глицерин и ги смесете в следните пропорции – 3 супени лъжици кокосово масло, 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица глицерин и 2 чаени лъжици вода. Затоплете до получаване на хомогенна смес, която после изсипете в бурканче или удобен за вас съд и оставете да изстине. Препоръчително е да съхранявате лосиона в хладилник и да го използвате сутрин и вечер за дълбоко почистване и хидратация.