Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

„РИСКОМЕТЪР“ В ТЕЛЕФОНА ПАЗИ ОТ ИНСУЛТ

08.06.22

Безплатно мобилно приложение  за минути изчислява риска от инсулт. „Рискометър“ (StrokeRiskometer) е достъпно на български език за операционните системи „Android“ (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US) и MacOS (https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245).

А между 14 и 17 май доброволци от Асоциацията за инсулт и афазия в България запознаха софиянци в столичното метро с възможностите на приложението.

„Рискометър“ оценява риска от инсулт в следващите 5 до 10 години след попълването на кратък въпросник в рамките на 2-3 минути. Приложението предлага още персонализирани съвети за всеки потребител, напомняния за прием на лекарства, видеопрепоръки от изтъкнати специалисти, информация за най-важните симптоми при удар (Б.Ъ.Р.З.О.+), интеграция със смарт гривни и часовници, апарати за кръвно и т.н.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи „да отделят няколко минути, за да изтеглят и да се запознаят с приложението, за да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот”.

И напомнят още, че високото кръвно налягане е най-сериозният рисков фактор. В същото време статистиката сочи, че един от всеки петима европейци е с хипертония, която не се проследява и лекува ефективно.

За 5 години броят на жертвите на мозъчносъдови болести у нас са се удвоили, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2020 г. Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта, припозната и от Асоциацията за инсулт и афазия в България, е да се намали броят на инсултите с 10 на сто до 2030 г. „Това може да се постигне с правилна превенция“, отбелязват от Aсоциацията.

Като първична профилактика на инсулт, те препоръчват здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, активен начин на живот, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици. Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти пък се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечносъдова патология, в това число – корекция на кръвното налягане и лечение на исхемичната болест на сърцето.

cross