Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХИРУРЗИ ОТ ВМА ОПЕРИРАТ С 3D ОЧИЛА

08.06.22

3D очила вече помагат в работата на хирурзите от още една клиника във Военномедицинска академия (ВМА) в столицата – тази по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Революционната технология в персонализираната медицина бе приложена за първи път в болницата в края на 2021 г. от проф. Неделчо Цачев и екипа му от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия.

„Благодарение на Holo Medical Assistant можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър. Това е нова ера в хирургията“, коментира проф. Цачев. За прилагането на иновативния IT-проект той получи престижна награда на конкурса Digitalk&A1Awards.

Сега технологията за първи път у нас е внедрена и в областта на жлъчно-чернодробната хирургия. „Приложихме тази добавена реалност при един млад пациент, който има два независими тумора. Те са оперирани, но установихме метастази в черния дроб.

3D очилата ни дават неограничени възможности за интегриране на образните методики с практическата ни работа, тъй като осигуряват много по-добра визуализация“, доволен е доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. А от екипа на ВМА имат амбицията да разширят приложението на революционната технология в още направления.

cross