Истинска наслада сред природата

Александър Вучкович

Независимо от количеството и вида улов, риболовът по реките, езерата или морето представлява своеобразно развлечение, защото дава възможност за активна почивка сред природата и престой на чист въздух, а често и контакти с хора с подобни интереси.

Риболовът е много популярен и разпространен любителски спорт, а практикуването му предполага придържане към зададени правила и спазване на риболовната етика. Всяка страна има своите закони, правилници и наредби за риболов и защита на околната среда, които са свързани със закрилата, опазването и поддържането на рибната популация, определянето на зони за риболов и категоризация на водните басейни, начини за получаване на разрешително за риболов и подобни. Ясно е, че ловът на риба трябва да се осъществява само с позволени рибарски принадлежности. Към тях спадат въдиците, като може да се ползва жива стръв (уклей, червеи, насекоми) или изкуствени примамки (напр. мухи).

Запалените рибари са склонни да твърдят, че риболовът е страст и, че чарът му се крие не в това какво и в какви количества ще се улови, а в престоя под открито небе, сред природата и до водата. Въпреки че някои мислят, че това е развлечение за самотници, риболовците се приемат като доста дружелюбни хора. Те често се събират и ловят на групи, а след това обичат да приготвят и някое вкусно ястие от улова. Опитът се обменя най-добре на маса, например факта, че за ловенето на платика е най-важно да се подбере правилен терен – воден басейн с твърдо или пясъчно дъно, както и че рибата кълве, ако във водата се хвърли не друго, а най-обикновена галета. Освен това платиката обича меката част на хляба, сладка царевица и пшеница.

Най-хубавото е, че с риболов могат да се занимават буквално всички – стари и млади, мъже, жени и деца. Психолозите твърдят, че той наистина действа отпускащо, а престоят край водата и отдадеността към този спорт подобряват концентрацията и наблюдателността, както и рефлексите, особено, когато рибата започне да кълве. За това е хубаво децата да се водят на риболов и така от малки да си създадат навици да пребивават сред природата. Не е чудно, че някои го практикуват от ранно детство, та чак до старост.

Сладководен риболов
Риболовът бива сладководен и морски в зависимост от водния басейн. При сладководния риболов техниките са много, а сред най-популярните са ловенето с плувка, примамка и мухи. По магазините за риболовни принадлежности могат да се изберат най-различни метални златни на цвят примки с тройна кука и още множество модели – плувки за сом, щука или някоя друга риба или пък изкуствени мухи с или без крила.

Спортните рибари ловят предимно за удоволствие и често пускат улова обратно във водата. Освен това съществуват правила за това риболовът на кои видове е разрешен и в какви количества, с какви дължина и тегло може да бъде рибата.

Речният риболов може да се практикува както по бавно течащи, така и в буйни води. Езерата също са своеобразно интересни за риболов както от брега, така и от лодка. Най-важното е да сте добре подготвени. Това включва не само рибарски принадлежности, но и вода и храна, подходящи дрехи и обувки, защото метеорологичните условия могат да се променят. Помислете както за защита от яркото слънце, така и за защита от дъжд.

Морски риболов
Морският риболов се практикува от брега  или от лодка като тази дейност може да бъде много приятна и за начинаещите, които искат да се пробват в този спорт по време на годишната си отпуска. Имайте предвид, че местата, на които има най-много риба са кейовете. На връщане рибарите имат обичай да хвърлят храна на рибите, което привлича цели ята.Рибите в кея могат да се ловят на месо от мида или с някоя друга примамка от магазина за риболовни принадлежности.

Нощният риболов на плувка е особено атрактивен. Освен всичко останало и поради факта, че е спокойно и не е горещо. Впрочем, дали ще се хване нещо, до голяма степен е въпрос на късмет, което не е особено важно за любителите, за които самото нощно ловене е достатъчно като преживяване.

Активна почивка
Риболовът е здравословен спорт, подходящ за всички възрасти, тъй като действа благотворно на нервната система. Той не представлява само седене на брега и гледане в плувката, а и ходене пеша до избраното за лов място. Полезен е и защото развива усещане за близост с природата. Изкусният рибар държи да знае кои ветрове духат и в каква посока, следи прогнозите за водните нива, дали водата е бистра или мътна и каква е температурата ѝ, какво е въздушното налягане и облачността, а всичко това заедно кара човек да се чувства самоуверен и в безопасност, когато е сред дивата природа.

Сладководни риби
Най-предпочитаните сладководни риби са: сом, щука, шаран, костур, обикновена каракуда, бяла риба, бял амур, пъстърва, мряна, платика, чига.

Рибарски истории
Рибарските истории са самороден вид устно творчество, пренасящо се от рибар на рибар. Те са синоним за преувеличаване и хвалене и са разказани с доста въображение. Често са хумористични, а рибарите обичат да ги споделят, без въобще да се притесняват, че в тях обикновено няма много реални елементи. Героите от тези истории могат да уловят риба дълга три метра и тежаща триста килограма, те могат да се борят с огромни риби подобно на героя от романа „Старецът и морето“. С една дума всичко е позволено при условие че рибарската история е добре разказана.